Pfoeh, wat was het warm vandaag. Ik heb me vanavond zelfs gebraden kip gemaakt, met wat sla en gebakken patatten (aardappelen). Iets wat we normaal enkel in de zomer eten. Ja, het is me wel wat deze winter. Is het je trouwens al opgevallen dat sinds Ronaldo, Leo en ik hier sinds bijna 3 jaar berichten schrijven op wintersportweerman het op wat schermutselingen na eigenlijk geen diep winters weer meer is geweest in de Lage Landen? Hmmm, zou er een verband zijn. Het zit in de mens ingebakken om patronen te zoeken, dus ongetwijfeld zijn er nu mensen die ik al ‘Burn the witches, buuuurn theeeem!’ hoor roepen. Haha. Of misschien moet je ons vervangen door deze weersvoorspellende steen die Kristof daarstraks in de reacties postte. Goed mee moeten lachen. Ach, zo slecht doen we het hier niet vind ik. Het zit ons gewoon niet echt mee. Want ja, wat mij betreft heeft het weer wel degelijk een geheugen. Warme winters komen nu eenmaal, net zoals koude, in clusters voor. En we zitten nu nog steeds overduidelijk in een warme WC-fase. Woeh, dat klinkt ranziger dan ik bedoelde.

gfs-0-90

De WC wordt mede in stand gehouden door een uiterst sterk en afgetopt Azorenhoog, waarbij tegen een rotvaart subtropische lucht naar ons wordt geblazen.

gensprob-4-156

En dat Azorenhoog is here to stay. Deze kaart geeft de waarschijnlijkheid weer dat de luchtdruk boven de 1030hPa blijft volgens het GFS-ensemble. En je ziet het, 100% zeker dat dat hoog er volgende week maandag nog steeds ligt. Voor de Zuidelijke Franse Alpen en de Zuidkant kunnen we dus kort zijn: droog, droog, droog.

ECM1-144

Maar er is ook goed nieuws. Nu ja, ik kan het beter anders zeggen. Het had nog slechter gekund. Want momenteel ligt er geen hoog boven het zuidoosten van Europa. En daardoor kunnen neerslagzones af en toe langs de oostflank van het Azorenhoog wat meer naar het zuiden glijden tot tegen de Noordkant van de Alpen aan. En nog een voordeel van die strakke stroming: de timing van die neerslagzones is daardoor ver van te voren voorspelbaar.

rart_16012900_16012512

Zo is het al vrij zeker dat zo’n eerste neerslagzone in de loop van nu donderdag vanuit het noordwesten binnenschuift. Sneeuwgrens ligt eerst op 2000 meter, maar daalt in de loop van de avond en de nacht tot net boven de 1000 meter. Daaronder dus sowieso heel de tijd regen. Helaas. Er kan dan 5 tot 15 cm sneeuw vallen, als je maar hoog genoeg zit tenminste.

rart_16013106_16012512

Zaterdagavond een tweede front. Nu ja, het is eigenlijk een combo van koufront en warmtefront. Ja, je leest het goed. Eerst het koufront, dan het warmtefront eroverheen. De sneeuwgrens daalt dus eerst van 2000 meter tot wat lager in de loop van de nacht. Hoe laag precies is nu nog niet te zeggen. Dat hangt echt van kleine details af. Maar erger … daarna stijgt de sneeuwgrens dus weer. Mogelijk zelfs tot ver boven de 2000 meter.

graphe3_1000___13.018867924528301_47.57085020242915_

Mogelijk zit er tot 30 mm neerslag op die combo. Bij het altijd overenthousiaste GFS zelfs tot 55mm Laat die hoeveelheden aub niet vallen, want wat warme regen met sneeuw doet weten we allemaal. Misschien maar gewoon even duimen dat die neerslag er gewoon niet komt.

rart_16020312_16012512

Tot volgende week maandag is deze verwachting redelijk zeker. Wat daarna gebeurt is dat gelukkig niet. Er ontstaat dan een soort van tweedeling in modellenland. Het Amerikaanse GFS houdt het op meer van hetzelfde met dan een nieuwe neerslagzone op woensdag binnen negen dagen. Het Europese EC laat de stroming dan meer naar het noordwesten kantelen. Helemaal in lijn met Hajo’s BV. Sneeuw dan terug tot onder de 1000 meter. Ik zou nu helemaal lyrisch kunnen beginnen doen, maar doe dat bewust even niet.

ECM1-144

Oorzaak van het EC-scenario ligt in het aangeduide hoog dat de Atlantische Oceaan opschuift.

ECM1-168

Nog geen dag later is het hoog al verder ontwikkeld. Maar kijk eens goed naar het Azorenhoog. Waar zijn die donkerrode kleuren (wat op een goed ontwikkeld hoog tot op grote hoogte wijst) plots naartoe? Ik kan momenteel geen enkele goede reden bedenken waarom dat Azorenhoog het ineens zo begeeft. En net dat maakt me zeer argwanend voor het verdere verloop van de EC-run van vanavond. Bij de Amerikanen zie je hetzelfde hoog ook verschijnen, maar daar wordt het meteen opgenomen in het beresterke Azorenhoog. Uiteraard gaat mijn hart voor de sneeuw van de Europeanen, maar mijn verstand doet me toch voor de Amerikanen gaan. Ach, we laten de lange termijn even voor wat die is. Ook in het GFS-ensemble zijn er nog voldoende kansen op een ander scenario. Morgen weten we alweer meer.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

44 reacties

Gesloten voor reacties.