We openen dit bericht met een fantastisch beeld  vanop de Härmelekopf met zicht op Seefeld in Tirol (H\T sneeuwfanaat). De alpen gaan een droge inversieperiode tegemoet en dat is op dit beeld duidelijk te zien. Let op de stralen van de laagstaande zon die de inversielaag mooi doet oplichten. Normaal gezien wordt het kouder naarmate je hoger in de atmosfeer gaat. Maar in een inversiesituatie geldt het omgekeerde: hoe hoger, hoe warmer. Het gaat dan wel maar om een beperkt deel van de atmosfeer natuurlijk. Bekijk het als een warme luchtlaag die over de kou heen schuift. De kou in de lagere luchtlagen kan dan niet weg, en de scheidingslijn tussen de koude en warme lucht wordt dikwijls duidelijk zichtbaar d.m.v. een laag wolken.

sounding Munchen bewerkt

Deze soundinggrafiek geeft de atmosfeersituatie voor komende woensdag in de Alpen weer. Het is er wel een van Munchen, maar de situatie voor de Alpen is identiek. Met de dikke blauwe lijn heb ik de temperatuur op grondniveau weergegeven (+4°C komende woensdagmiddag). De rode lijn geeft de temperatuurverwachting doorheen heel de atmosfeer weer. En dan zie je duidelijk dat het warmer wordt naarmate je hoger gaat. De maximumtemperatuur ligt ongeveer op 1500 meter (+8°C), en duikt pas onder 0°C boven de 3000 meter. Verder zie je dat de dauwpunttemperatuur (blauwe lijn) een stevige knik naar links maakt. Kurkdroge lucht dus. Veel van die wolkenband op de scheiding tussen de warme en koude lucht ga je dus niet zien. Samenvattend voor komende week in de Alpen: Zonnig en zacht weer, vooral op 1500 meter hoogte. In de dalen wat nevelig.

ensemble Oostenrijk

Vrijdag komt er wat meer beweging in de atmosfeer. Dan klapt het koufront dat ook in de Lage Landen winters weer zal opleveren, tegen de Alpen aan. De bewolking neemt toe, en vooral in de noordelijke staulagen gaat het sneeuwen. Een dump? Volgens GFS niet. De EC is optimistischer. Een mooie laagje verse sneeuw kunnen de pistes tegen dan zeker gebruiken. Ik ga er momenteel van uit dat er in de staulagen zo’n 30 cm kan vallen, lokaal misschien wat meer. Maar daarmee geef ik meteen ook al het probleem aan. In de rest van de Alpen, en zeker de westelijke Alpen, gaat het qua sneeuwval mogelijk tegenvallen. En het lijkt steeds zekerder dat we na volgend weekend opnieuw de inversietoer opgaan. Morgen ga ik hier in het ochtendweerbericht dieper op in.

[metaslider id=31537]

En dan nu snel over naar de sneeuwsituatie in de Lage Landen op Sinterklaasdag. gisteren werden we helemaal gek toen er plots een sneeuwstorm op de kaarten stond voor komende zaterdag. Vanavond is die van de kaarten verdwenen, al staat er donderdag en vrijdag best veel wind in het noorden van Nederland. Net zoals in de Alpen zijn ook hier de Amerikanen (GFS) het nog steeds niet met de Europeanen (EC) eens over de te verwachten situatie. Bekijk bovenstaande kaarten eens en zoek de verschillen. Er zijn er best een boel, maar als je enkel naar de Lage Landen kijkt, zijn de verschillen niet zo groot. Op een detail na. De Europese kaart is die van volgende week maandag en de Amerikaanse die van komende zaterdag. Net zoals gisteren laat GFS  het hoog op de oceaan veel sneller doorschuiven richting het continent.

13120700_0112_02

Gaan we dan geen sneeuw zien volgens GFS? Oh jawel hoor. Vrijdag krijgt Nederland een heleboel sneeuwbuien te verwerken, Vlaanderen een pak minder. Maar bijna nergens gaat die sneeuw echt blijven liggen (tenzij tijdelijk tijdens zeer intense sneeuwbuien). Daar zijn de temperaturen aan de grond te warm voor. Deze kaart geeft de gemiddelde temperaturen weer van de 30% koudste ensembleleden van GFS in de nacht op zaterdag. Enkel aan de oostgrens komen de temperaturen net onder nul.

ECM1-144

Net zoals gisteren, en de dagen ervoor, laat EC de buienmolen nog wat langer draaien tot zelfs na komend weekend. Maar de ultieme winterrun van gisteren was te mooi om waar te zijn. Toen kwam de lucht nog vanuit het noorden van Spitsbergen. In deze run ligt het oorsprongsgebied van de lucht op grondniveau een stuk zuidelijker en dat heeft zijn gevolgen voor de temperatuur. Kleine verschillen, maar wel groot genoeg om ook hier de sneeuw niet te laten liggen op de grond. In België hebben we daar een woord voor: smeltende sneeuw, de tussenstap tussen natte en droge sneeuw.

eps_pluim_tt_06260

Is er dan helemaal geen hoop meer? Tuurlijk wel. Morgen kunnen de kaarten weer naar de koudere kant opschuiven, al is er niet veel marge. Dus als we allen samen duimen komt het misschien nog goed, maar zoals de kaarten nu liggen, komt de sneeuwchaos er komend weekend niet. Wel een heerlijke winterprik. En bovendien, als je naar de nieuwe EC-pluim kijkt, spatten de winterse mogelijkheden er voor de langere termijn van af. Morgenochtend ga ik hier in het nieuw bericht dieper op in!

 

 

 


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

20 reacties

Gesloten voor reacties.