Voordat je begint met lezen, wees er dan zeker van dat je deel 1 van deze korte serie hebt gelezen. Om even het geheugen op te frissen: ik eindigde in het vorige bericht in een restaurant onderaan de piste in afwachting van de heropening van de liften. Deze heropening bleef helaas uit en we kregen berichten dat er problemen op de pas naar het dorp waren.

gevallen in ongeveer 8 uurtjes..

Gevallen in ongeveer 8 uurtjes

We besloten terug te gaan naar de lobby van ons appartement, de sleutels van onze kamer hadden we die ochtend ingeleverd. Daar zat iedereen weggezakt in banken te wachten tot het zwembad open ging. We keken met pijn aan onze ogen af en toe naar buiten. Alsof je als kind net niet bij die snoeppot kon, zelfs al stond je op je tenen. Inmiddels was bij iedereen het nieuws aangekomen over de problemen op de pas richting het dorp. De gekste verhalen deden de ronde, van gewoon een file, tot naar beneden glijdende auto’s zonder sneeuwkettingen. Wat begrijp ik die mensen toch slecht, onvoorbereid op wintersport… Hoe bereid je je wel voor? Lees het in Hajo’s tips. Ondertussen zaten wij in grote onzekerheid. Niemand wist hoe laat en of we wel zouden vertrekken, zelfs de reisleiding niet.

Weerkaart van toen, ook in Nederland viel er tot 15cm sneeuw

Weerkaart van toen, ook in Nederland viel er tot 15cm sneeuw

De avond brak aan en na een middag aanhoren dat de bus ‘onderweg’ was, kwam er eindelijk wat duidelijkheid. Als we zouden vertrekken, zou dat die nacht zijn of morgenochtend. Dus we moesten een slaapplek hebben. Ons oude appartement was bewoond dus daar konden we niet meer heen. In overleg met de receptie en onze reisleiding hebben we uiteindelijk een appartement gekregen. Het appartement was eigenlijk gereserveerd voor een Nederlands gezin, maar zij stonden onderaan de pas vast en besloten hun accommodatie voor een nachtje af te staan. Mocht je dit herkennen, bedankt voor jullie appartement voor een nachtje ;). Wij begonnen ons te beseffen wat de situatie was.

Het bleeeef maar komen

Het bleeeef maar komen

Wij hadden ons inmiddels geïnstalleerd in ons 8-persoons appartement, met 10 personen. Ik kan je vertellen dat Franse appartementen al niet heel ruim zijn, maar dit was wel heel krap. Toen we nog een rondje door het dorp liepen, vielen we van verbazing in verbazing. Eerst kwamen we 3 jongens tegen die hadden besloten hun bus achter te laten en te gaan lopen. Mijn mond viel open. Die jongens hadden 5 uur lang over een afgesloten pas in een sneeuwstorm naar boven gelopen. Ze vertelden over de situatie op de pas. Verwarming was in veel auto’s en bussen ermee opgehouden, er was weinig te eten en heel veel onzekerheid. Zij kregen snel de kamer die ze geboekt hadden. Dat was alleen niet voor iedereen zo. In de lobby spraken we een stel waarvoor geen kamer meer was. Aan hun was verteld dat ze in het winkelcentrum konden slapen. Dit konden wij natuurlijk niet aanhoren. Zo werd de kerstgedachte werkelijkheid en sliepen we met 12 personen op een 8-persoons kamer.

20141228_111213

Die ochtend pakten we zoals de receptie ons had opgedragen snel onze spullen. We waren klaar voor vertrek en zochten de reisleiding op. Het nieuws was geen nieuws; onze bus stond nog steeds beneden aan de pas. Inmiddels was er wel wat verkeer boven aangekomen, dus alles leek door te gaan stromen. Het bericht voor ons was: ga maar skiën! Ik had echter geen ski’s meer, want ik huurde toen nog. Maar met wat financiële steun van het thuisfront kon deze arme student een paar brede poederbakken huren. Een dag als geen ander stond op het punt van beginnen.

Hebben jullie ooit zo’n situatie meegemaakt? Afgesloten van de buitenwereld in een dorpje of zelfs moeten overnachten in de auto? Lees hieronder de reactie van Tim van den Elsen voor de andere kant van de medaille…

Nieuwsgierig geworden naar die ene dag waar ook jij van droomt? Over enkele dagen komt het laatste deel van deze miniserie online!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

9 reacties

Gesloten voor reacties.