In this handout photograph released by the Indian Defence Ministry on February 8, 2016, an Indian army soldier and dog search for survivors after a deadly avalanche on the Siachen glacier. An Indian soldier rescued nearly a week after he was buried by a deadly avalanche on the world's highest battleground was Tuesday airlifted to Delhi in critical but stable condition, the army said. General D. S. Hooda, who heads the Indian Army's northern command, called it a "miracle" as he described the huge challenges faced by the rescue team, operating at an altitude of 5,900 metres (19,600 feet). AFP PHOTO/Indian Defence Ministry -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT - "AFP PHOTO / Indian Defence Ministry " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS------

Gisteravond is in een ziekenhuis in New Delhi de Indiase soldaat Hanamanthappa Koppad overleden aan longontsteking en algehele verzwakking. Afgelopen maandag werd hij als enige overlevende van een groep van tien soldaten gevonden onder een ZES DAGEN OUDE lawine op de Saichen gletsjer in Kashmir, met 5900m hoogte ook wel het hoogste slagveld van de wereld genoemd. De foto hierboven is van de reddingsoperatie.

eerbetoon

Heel India is drie dagen in de ban geweest van het verhaal. Ondanks de gebeden van honderden miljoenen mensen heeft Koppad het toch niet gered. R.I.P..

Op en om de Saichen gletsjer zijn in de afgelopen 30 jaar naar schatting 8000 (!!) soldaten omgekomen door lawines en aardverschuivingen. De foto hierboven is uit februari 2005 evenals de foto hieronder.

In this handout photograph released by the Indian Defence Ministry on February 8, 2016, Indian army personnel search for survivors after a deadly avalanche on the Siachen glacier. An Indian soldier rescued nearly a week after he was buried by a deadly avalanche on the world's highest battleground was Tuesday airlifted to Delhi in critical but stable condition, the army said. General D. S. Hooda, who heads the Indian Army's northern command, called it a "miracle" as he described the huge challenges faced by the rescue team, operating at an altitude of 5,900 metres (19,600 feet). AFP PHOTO/Indian Defence Ministry -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT - "AFP PHOTO / Indian Defence Ministry " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS------

Ik vond het verhaal natuurlijk toen ik op zoek was naar mogelijke lawines in de Alpen. Gelukkig is daar na de dood van de 5 Tsjechen afgelopen weekeinde niets meer gebeurd. Het is echter zo goed als zeker dat er in de aankomende weken weer tragedies zullen voorkomen. Grotendeels met toerskiërs die buiten skigebieden bewegen maar hier en daar vast ook wel offpiste vanuit de skigebieden. Dat de sneeuwgrens dit weekeinde even naar 1500m stijgt en de vorstgrens naar 2000m is een ZEGEN voor lawineveiligheid op langere termijn.

https://www.youtube.com/watch?v=MWmBgGuE7D0

In deze video van de Canadese freeskiër Stefan Heim zie je nog eens hoe een Schneebrett werkt. Een skiër brengt druk op een door wind samengekitte laag droge sneeuw. Die laag breekt ineens in duizend stukjes als een gesprongen autoruit. Er is geen houden aan: schollen van het formaat van een middenklasser tuimelen het dal in door eerste de beste geul op de berg. Wat de video ook toont is dat er op elke helling echt veilige plekken zijn waar de lawine je nooit zal treffen. In feite gaat het om iedere geprononceerde rug. Het vergt een excellente skitechniek om die ruggen überhaupt te kunnen benutten om veilig beneden te komen. Laat je er dus niet mee in tenzij je zeker weet dat juist jij geboren bent om deze uitdagingen aan te gaan en je permanent investeert in je kennis en kunde!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.