Reinhold Messner

De beslissing is gevallen: er komt zondag geen Elfstedentocht. Het is wrang zeker als je ziet hoeveel kou er tot zondagochtend nog komt en ook als je ziet dat de GFS12u het zondag nog tot in de namiddag laat vriezen na een nacht met strenge of zeer strenge vorst. Ik ga zeker bij ons in Krommenie zondagochtend een gat boren in het ijs en ik verwacht dat ik dan dik meer dan 25 cm zal meten. We moeten het besluit van de Vereniging de Friesche Elfstedentocht respecteren, maar toch kan ik niet nalaten hieronder te quoten wat ik iemand net op het 8 uur journaal hoor zeggen:

“Als die Rayonhoofden echte mannen zijn, dan doen ze gewoon wat alle echte mannen eigenlijk doen: gewoon een centimetertje erbij lullen”

Doutzen Kroes
Ik word dan ook een beetje onpasselijk van Mart Smeets die in zijn eeuwige gespeelde vervoering (in de zomer over de Fransen) nu over de Friezen, die gebroederlijk deze beslissing zouden dragen, spreekt alsof het een buitenaards ethisch verheven volkje zou zijn. Nu  ja ze hebben Doutzen Kroes, maar verder zijn het gewone mensen die nu een gewone beslissing moesten nemen. Ik moest denken aan het drama van de love parade in Düsseldorf afgelopen zomer met 20 doden en zie dan heus wel dat je bij grote evenementen altijd aan de veilige kant moet gaan zitten. Anderzijds denk ik dat een heroïsche tocht à la 1963 anno 2012 ook gewoon afgelast zou zijn. Wie heeft ook ooit die 15cm regel verzonnen? Welke risicoanalyse hoort daarbij? Eén dode of zwaargewonde per 400 Elfstedentochten. Dat we dus per 4000 jaar één Elfstedendode accepteren terwijl morgen al weer een handvol Nederlanders in het verkeer gaat sneuvelen?

Beerenburger
Wat zou nu het bezwaar zijn de tocht te laten doorgaan met een strak evacuatieplan om op zeker moment de tocht te staken zodra een plek echt onder water komt te staan of er op een plek de eerste mensen door het ijs zakken en er geen omweggetje meer is? Ik bedoel je zit niet zoals in Düsseldorf opgesloten in een tunnel. Duizenden deelnemers kunnen gemakkelijk op de wal klimmen en zich verdelen over een ruim gebied. Zet op elke 50 meter bij dubieuze passages een surveillant om mensen uit een wak te trekken, zet ergens 5 heli’s met duikers klaar. En als de tocht dan wordt afgeblazen nadat de wedstrijdrijders zijn gefinished en de eerste 5000 veilig richting Bonkevaart koersen, zou je het deze 5000 dan misgunnen als je als nummer 12.674 voortijdig van het ijs moet? Daar is toch Beerenburger voor? Ik bedoel: hoe weeg je de teleurstelling van enkele duizenden afhakers, tegen nu de teleurstelling van een hele natie die zondag voor het ochtendkrieken wat graag voor de buis had willen zitten?

Kom ik op een parafrase van een bekend Russisch gezegde: Er zijn geen lelijke vrouwen, er is alleen te weinig Wodka. Dat wordt dan dus: Er is niet te weinig en te slecht ijs, er is alleen te weinig Beerenburger.

Man, leg mensen de risico’s uit zoals bij de hele hordes halfbakken bergbeklimmers die tegenwoordig de Mount Everest opgaan. Laat de mensen een dikke eigen risico verklaring tekenen. Misschien maakt dat toekomstig ook een loting overbodig als mensen gaan afhaken omdat ze het risico te hoog vinden. Dan wordt die tocht weer echt voor de bikkels.

Maar goed, hoe gaan we nu om met die teleurstelling? Bovenaan dit bericht een plaatje van Reinhold Messner, alias Gröbaz – der gröβte Bergsteiger allerzeiten. Die heeft zinnige dingen gezegd waar elke schaatsfan de komende dagen wat mee kan.

Hieronder verklap ik zijn geheim…

Naakte berg
Reinhold Messner (zie zijn site) is something else. Ook een beetje een knuffelbeer zoals Mart Smeets, maar dan iemand die zelf iets kan en zelf iets presteert. Iemand die het niet nodig heeft te dwepen met anderen. Met dertien jaar al een topklimmer in de Dolomieten met zijn jongere broer die op de naakte berg – de Naga Parbat – de afdaling aan de verkeerde kant niet overleefde. Met een paar tenen minder als eerste solo de Everest zonder zuurstof. Als eerste de 14 achtduizenders. Noordpool, zuidpool. Op zijn oude dag nog eventjes de Gobi-woestijn.

Grenzgänger
Deze Reinhold Messner schrijft in zijn autobiografie dat hij is opgehouden zichzelf een avonturier te noemen nadat reisorganisaties zijn begonnen “avontuurlijke reizen” aan te bieden. Sindsdien noemt hij zichzelf een Grenzgänger iemand die de grenzen van zijn “ik” verkent. Hij zegt dat als hij in zijn jeugd niet zo hevig door zijn vader mishandeld zou zijn geweest, dat hij dan misschien helemaal die extreme zaken niet nodig had gehad om zijn ik te verkennen. In elk geval is hij kritisch op het huidige bergbeklimmerstoerisme.

Voor jezelf
Wat Messner als volgende level van je grenzen verkennen ziet, is het doen van iets heel bijzonders, alleen of met vrienden, en er dan helemaal geen ruchtbaarheid aan geven. Het gewoon puur voor jezelf houden. Met misschien niets dan een foto van jezelf op een top of een andere bijzondere plek die je verder aan niemand toont.

Schitterend
Waarmee ik aankom bij mijn antwoord op de vraag: Hoe gaan we om met de teleurstelling van de afgelasting van de Elfstedentocht? Door ook kritische afstand te nemen van dit schaatstocht-toerisme en door iets moois voor jezelf te verzinnen, wat jij de komende dagen gaat doen. Alleen of met vrienden. Zoals die vader die vanavond ergens een wedstrijd ijsklimmen op een zelf opgespoten 10 meter hoge ijspiek houdt. Zijn dochter was in het jeugdjournaal. Hij helemaal uit beeld. Schitterend!

Twaalfstedentocht
Zelf sta ik morgen om half zeven op en wek ik mijn zoon van tien en dan gaan we hier gewoon van huis af …. waarna ik hem netjes op tijd op school aflever. Zo kan weer een ander de Noordhollandse 12-stedentocht van 1676 (zie artikel) gaan narijden komende zaterdag. En zo kunnen kleine groepen zeker ook zaterdag gewoon de hele elfstedenroute rijden. Nog een leuk idee: ga eens van vrijdagavond tot zondagochtend ergens in een klein trekkerstentje bivakeren. Pal aan het ijs. Of ergens midden in de besneeuwde duinen. Zouden er ook witte tenten zijn zodat de boswachter je niet betrapt?

Roep wat jij gaat doen
Kortom: de mogelijkheden voor echt heroïsche daden zijn met de afgelasting van de Elfstedentocht alleen maar beter geworden. En mondje toe hè! Hou het voor jezelf! OK, OK, niet te Calvinistisch wezen, bij deze is het iedereen toegestaan in de reacties hieronder te roepen wat jij gaat doen. Misschien willen er wel mensen bij je aanhaken…

En nu snel naar die kansen voor volgende week op de weerkaarten loeren….


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

58 reacties

Gesloten voor reacties.