img_2736

Hoezo geen winter? Gisteren en vandaag hebben we kunnen genieten van de kou waar we zo naarstig op zoek zijn. Vanmiddag kregen wij deze foto van onze ex-weerman Wijnand Reumer. Kijk ze eens gaan daar in Friesland over de Rijperkerkerpolder. Heerlijke foto Wijnand. Dank daarvoor. Hier in Purmerend is het ijs net niet sterk genoeg om een zwaargewicht als ik te houden. Jammer. En het gaat er voorlopig ook niet komen.

De knuppel in het hoenderhok: GFS 12u is uitermate teleurstellend. Frederic had vanmorgen het geluk aan z’n kont met een droomrun en een dito weerbericht. Vanavond is het……(censuur) Ik zit hier verdomme met samengeknepen billen naar de laatste run te kijken. Hoe anders dan de ochtend runs. Hoe komt dat nou toch?

gfs-12-00-0612

Het verschil zit hem op de oceaan. Daar waar de ochtendrun met relatief lage druk nabij de Azoren kwam, komt de avondrun met relatief hoge druk in die omgeving. Hierdoor kan het lagedrukgebied dat tussen IJsland en Schotland ligt veel moeilijker een deuk schieten in het bastion van hogedruk dat boven het vasteland van Europa nestelt. En daadoor is het vervolg ook niet zo mooi. De run van 06u gaf al weinig perspectief en ik was al bang voor vanavond. Je moet weten dat wij vooraf de agenda vullen wie/wanneer een bericht schrijft. Nou ik zag de bui al hangen. Tssss.

wel-wel-wel-geen

Kijk maar eens naar het verschil. De ochtendrun gaf veel lagere druk nabij de Alpen. De Lage druk wordt echter bij de avondrun volledig weggedrukt richting Wit Rusland. Daardoor minder stuwing richting de Alpen, daardoor minder neerslagsignaal.

aard-612

Ik moet wel zeggen dat dit absoluut het slechtste scenario is dat ik in dagen heb gezien. De soep zal echt niet zo heet gegeten worden. Niet zo koel als bij het ochtendbericht van Frederic en niet zo heet als de huidige kaarten. Al ben ik nu wellicht wat te negatief. Gelukkig blijft er ook in deze run nog wel wat sneeuw over de oostelijke Alpen. Zwitserland en Frankrijk, alsmede de zuidelijke Alpen moeten het doen met zeer droge wijn. Het is even roeien met de riemen die we aangereikt krijgen door het Amerikaanse weermodel. Dit kan (en moet) alleen maar verbeteren.

opfrisser-612

Al met al zal het niet meer dan een verfrissing zijn aan de oostelijke noordkant. Hopelijk kan dit weerbericht heel snel in de schredder en tovert de EC straks betere kaarten. Maar wie gaat er met onze winter vandoor, aldus de GFS? Juist de Amerikanen.

niagara

Kijk maar eens naar de pluim voor de regio Niagara. Diep en diep winters. Want de poolwervel draait en draait meer en meer richting het noorden van Noord Amerika.

[metaslider id=84249]

Het is eigenlijk een beetje triest om te zien dat we wederom naast de pot piesen.

pv-9-612

Helemaal aan het einde van de run draait de poolwervel weer richting Europa. Je moet wel weten dat, wat er in de bovenste regionen van onze atmosfeer gebeurd niet altijd één op één vertaald wordt naar de onderste niveaus. Darr zit enige vertraging in. Een complex geheel als ik eerlijk ben. Echter de huidige ontwikkeling geeft een enorme boost voor de winter aan de andere kant van de Oceaan. En de kou komt daar niet over een warme Oceaan of warme Noordzee. Nee, gewoon over land.

czahzu1uuaacp0m

bron Wunderground

Je ziet de straalstroom afbuigen vanuit de Noordpool over het Amerikaanse Continent. Extreem koude lucht schiet richting New York, Toronto en Chicago.

 

glsea_cur

Dat gaat mooie plaatjes met Lake Effect Snow opleveren want de Grote Meren zijn nog relatief warm. Dan krijg je dit soort tafereeltjes!

 

Dat willen we toch ook niet lijkt mij.

mid_ned_612

Is er dan helemaal geen hoop voor een Europese winter. Jawel. Pietertje nummer 6 doet z’n best. Maar laten we eerlijk zijn: Deze pluim brengt de winter niet naar de Lage Landen vanaf half december. Ik steek mn hand er niet voor in het vuur. Gewoon temperaturen rond normaal voor de tijd van het jaar. Niets mis mee lijkt. Beter dan die belachelijke warmte van vorig jaar, maar wij willen natuurlijk meer. De controle run (blauwe lijn) is belachelijk maar de operationele run (de hoofdrun) loopt lekker in het gemiddelde ensemble mee. Winter dus nog even in de wachtkamer als het aan deze run ligt.

lid-nummer-6-612

Behalve dan lidnummer 6 uit het ensemble. Go go go go…..pietertje nummer 6. We duimen voor jou!

Dit weerbericht werd mede mogelijk gemaakt door Renault Captur en Renault Kadjar


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

124 reacties

Gesloten voor reacties.