tsjech-mayrhofen

Vandaag was ik puur toevallig getuige van de berging van het lichaam van een in het skigebied van Mayrhofen verongelukte skiër. Ik moest stoppen en kijken – trouwe volgers weten wat ik zelf ooit heb meegemaakt – en deel mijn ervaring met jullie omdat het kan helpen risico’s te verminderen. Ik heb ook iets geleerd vandaag: dat in Oostenrijk lijken alleen door de politie mogen worden geborgen… vandaar dat de eigen bergreddingsheli van Mayrhofen werkeloos toeziet hoe het lichaam door twee redders hangen aan een koord wordt binnengebracht.

tsjech2

Bewust heb ik niet gekeken op het moment dat de lijkenzak werd geopend en het lichaam werd overgeplaatst in een plastic lijkkist van de uitvaartdienst Kröll (ze heten echt allemaal zo hier). Wat heel prangend was om te zien is hoe zo’n bergredder na gedane zaken de lijkenzak vakkundig opvouwt en met klittenband tot een strakke bunder samenbalt.. voor volgend gebruik…

tsjech3

Op dit moment had ik nog geen idee wat er gebeurd was. Pas een paar uur later vond ik het op de website van de Tiroler Tageszeitung. Eerst dacht ik nog dat het ging om de 94-jarige (!!) Duitser die met zijn SUV in het Zillertal van de weg was geraakt en daarbij omkwam. Toen dacht ik dat het de 28-jarige Duitser was die offpiste skiënd in Ischgl 70m in een ravijn viel. Maar nee zo ver zouden ze nooit hangend aan een koord vliegen…

harakiri

En toen spotte ik het werkelijke geval pas… het ging om een 67-jarige Tsjech die aan de zijkant van de Harakiri-piste tegen een lawinehek klapte… lijkt me toch een gevalletje dat het skigebied in elk geval in de evaluatie gaat nadenken of dat wel kan een piste zo dicht en onbeschermd langs die hekken… Jullie idee?

fusch-lawine

Op dezelfde dag sterven in Klagenfurt twee inzittenden van een sportvliegtuigje… Het lichtpunt vandaag is nog steeds de lawine bij Fusch van gisteren waarbij een vrouw pas na 90 minuten enkel onderkoeld uit een sneeuwholte werd gered (zie foto). Komen we toch weer bij die lawines uit… Moet ik weer denken aan mijn gesprek met Fritz Stadler in de Rudolfshütte tijdens de krokus… Die extra benadrukte dat het qua lawinekennis niets zegt of iemand zelf bij de bergredding is of zelfs berggids is… gisteren is in Banff in Canada herdacht dat op 9 maart de berggids Robson Gmoser in een lawine omkwam. Op Bergrettung.at waar ik vandaag natuurlijk ook even keek zie ik zowaar de in memoriams van een hele reeks gewaardeerde bergredders die de laatste maand zijn omgekomen:

Even stil van!

pistentouren-regels

Afsluiten doe ik met een bord dat ik tegenkwam bij de Gerlossteinbahn in de Zillertal Arena: regels voor de meest veilige alpine sport die er is: pistetoeren… toerskiën maar dan binnen de veiligheid van een gecontroleerd skigebied…. en het omhooglopen is natuurlijk niet iets waarmee je je snel ernstig zult blesseren… toekomstig meer aandacht voor deze opkomende sport. Afsluitend: no risk no fun, maar wel: koppie erbij!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Gesloten voor reacties.