Morgen is de dag. Een halve meter sneeuw in de West-Alpen. In de laatste berekening eerder nog in Sestrière dan in Les Menuires. Maar dat kan letterlijk verkeren. We weten het maandagochtend. Maar waar the fuck ligt Ginolfs?

Hier dus. En wat is er in Ginolfs? Voor afgelegen plaatsen in Amerika verzon Gertrude Stein de term “there is no there there”. Day kunnen we vermoedelijk ook stellen voor Ginolfs. Volgens Wetteronline.nl ligt dat in de Landkreis Rhön-Grabfeld en dat ligt dan weer in Unterfranken. Dat zegt ons nog niets. Dus maar een kaart toegevoegd. Maar eergisteren op de hier netjes aangekondige Duitse onweersdag waarop een atmosferische rivier met een aanzuiggebied van Oost-Turkije tot Marokko op gang kwam… was het resultaat dus een pakket hagel van soms wel 50cm dik in Ginolfs. Dan sta je dus wel op de kaart.

Misschien kan iemand uitzoeken of er een zwembad is in Ginolfs. Verder lijkt het me echt twee keer niks. Hier meer foto’s en mis ook deze dramatische videobeelden uit Hamburg niet waar een compleet woonhuis wegspoelde. Nu maar weer over naar weer de skigebieden kijken.

De halve meter poeder komt in de laatste berekening net niet aan de Franse kant maar eerder aan de Italiaanse kant. Met windkracht 6 uit het oosten wil dat wel lukken natuurlijk.

Ik weet niet hoe Bergfex precies rekent. Ze gebruiken de data van ZAMG. Maar de GFS00 heeft toch echt voor de Franse hoofdkam de hoogste neerslagpiek. Tignes zeker kandidaat is om te gaan pieken met bijvoorbeeld 60cm vers. En uitgesmeerd naar maandag ook.

Dan zien we dat de sneeuw ook in het oosten zoals in Obertauern veel meer uitgesmeerd is. Tot donderdag zelfs… Woensdag zal het in het dorp op 1800m even mooi wit worden…

In de Lage Landen komt het koudste moment ook pas laat door… donderdag wordt daar een frisse dag…

Verder valt voor de Lage Landen vooral de aanhoudende droogte op. Alleen morgen is er wat regen berekend…

Daarmee zal het neerslagtekort dat net is ontstaan snel verder oplopen. En  gaan we voorzichtig op weg naar de 5% droogste jaren.

En weer een leuke cliffhanger van het Amerikaanse model voor zaterdag 26 mei. We tekenen ervoor. Je kunt niet genoeg vitamine D tanken…. vooral buiten het middaguur als de zonnestraling een beetje schadelijk kan zijn. Fijne zaterdag allemaal. Ik ga vliegen!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

7 reacties

Gesloten voor reacties.