Wordt het weer steeds extremer of nemen wij steeds meer gekke dingen waar? Het tweede is zeker waar. Wat dacht je van miljarden met een mobiele telefoon uitgeruste mensen en van allerlei webcams en GoPro’s. Het internet zelf zorgt ervoor dat we niets missen. Had ik voor de komt s van Youtube geweten van die Russische man die zijn auto uit zijn schuur rijdt. Op het moment dat de wind hem te gortig wordt wil hij terug de garage in…. maar die staat er dan al niet meer.

httpv://www.youtube.com/watch?v=_M3xDTlXpQI 

Wauw! Dit gebeurde 29 augustus jl. in Bashkiria in Zuid-Rusland. Russen hebben vaak een camera op het dashboard om bij verzekeringskwesties bewijsmateriaal te hebben. Zo werd ook de meteorietinslag van Chelyabinsk in 2013 vanuit allerlei hoeken gefilmd.

2airbus_buenos_aires

Nu het volgende sterke weerverhaal. Gisteravond hing dit onweer boven Buenos Aires.

airbus_buenos_aires

En dit is de Airbus 330 die vanuit Madrid naar Buenos Aires vloog en kort voor de landing het noodweer op 7600m hoogte passeerde. De neus van het vliegtuig raakte doorboord en ook de cockpitramen waren beschadigd. Bij grote hagelstenen moet je altijd bedenken dat die alleen ontstaan en groeien omdat de lucht waarin ze zitten net zo hard omhoog raast als de stenen zelf vallen. Zo jojoën ze door luchtlagen met waterdruppels en vriezende luchtlagen op en neer tot ze zo zwaar worden dat ze toch gaan vallen. Voor dit vliegtuig was dit vallen niet noodzakelijk. Het toestel schepte de stenen zelf op.

Canada Alberta Snow

Door naar de ongebruikelijk vroege sneeuw in Calgary op 8 september. Zie hierrr de hele gallery. 

 sneeuwstorm1209

 Snel naar Oostenrijk. Bruno uit St. Martin am Tennengebirge (nieuwe partner waarover later meer) tipte me dat de sneeuwgrens toch echt fors gaat zakken. Denk aan 1800m. Dat gaat mooie plaatjes opleveren. Wel blij zijn dat je er even niet zit. Het is gewoon geen fraaie zomer voor de Alpen. Op dit moment al begint het boven de regio Rome en de Balkan flink te stortbakken en dan komt die krul erin.  

wind1209

Mooi windje dan op 1500m. De meeste neerslag wordt verwacht in Salzburgerland, Ober- en Niederösterreich. Daar dus waar de wind minder sterk is en de windschering en verticale luchtbeweging het grootst. De sneeuwval zal vooral in de avond optreden natuurlijk.  

accu1209

En dit zijn de berekende neerslaghoeveelheden. Onze focus op Oostenrijk is dus niet helemaal terecht. Bar wordt het vooral op de Balkan. En we weten dat lokaal een berekening met wel een factor 2 of 3 kan worden overtroffen. Een rampsituatie met dito breaking news is dus niet uit te sluiten. Zaterdag zul je hier in elk geval de mooiste collectie sneeuwplaatjes vinden. Ondertussen kunnen we in de Lage Landen juist nog een heel poosje rustig blijven na zomeren. De nieuwe vakantieslogan luidt dan ook: “Waarom ben je nog niet terug?”

PS Om terug te komen op de vraag helemaal bovenaan. In dit artikel beweert Phil Jones dat het weer inderdaad steeds extremer wordt en dat er voor de winter daarom ook geen seizoensvoorspelling meer mogelijk is. Mijn antwoord aan de man die er met het climategate-schandaal het allerslechtst op stond is: Phil we don’t trust you anymore! 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Gesloten voor reacties.