Roemenie2

Roemenië, afgelopen vrijdag. Barre omstandigheden in het achterland van de arctische uitbraak afgelopen week. Meer van deze foto’s op de facebookpagina van World Weather / Nature.

In delen van Moldavië waaronder de hoofdstad Chisinau (waar de beelden van zijn) kwam het openbare leven volledig tot stilstand. Het filmpje draagt de titel snow apocalypse. De manier van filmen en het muziekje maken het natuurlijk nog wat dramatischer maar rampzalig was en is het.

In de hogere delen van Roemenië zag de sneeuwstorm er zo uit.

ScreenHunter_1057 Apr. 23 15.56

Hoewel de scherpste kantjes er -tijdelijk- vanaf zijn kleurt de kaart op Meteoalarm.eu voor morgen nog altijd in diverse uithoeken geel en oranje. Overigens allemaal niet extreem of uitzonderlijk maar wel ten teken dat het nog niet over is. We lopen de bijzonderheden eens even langs.

Lawinegevaar Noorwegen

Code oranje in Noorwegen voor lawinegevaar: overeenkomend met stüfe 3. In grote delen nog een sneeuwdek van 80 centimeter of meer met nu vooral in de dalen oplopende temperaturen. Code geel in de andere delen van Scandinavië en Letland staat voornamelijk uit voor ijzel en lichte sneeuw tot op laagland-niveau.  Schotland kan met een sneeuwdek van één tot 5 centimeter een zware maandagochtend-spits tegemoet zien.

ScreenHunter_1060 Apr. 23 16.33

Polen, Duitsland, Hongarije en Servië waarschuwen voor lichte vorst zoals hierboven Hongarije met temperaturen tussen -1 en +1 . Huh? Is dat een waarschuwing waard?

ScreenHunter_1061 Apr. 23 16.42

Bij wat doorklikken wordt het duidelijk bij de waarschuwingen voor Polen en (hierboven) Servië: met name gericht aan de fruittelers en wijnboeren! De gezondheidswaarschuwing is me dan wat minder helder maar lijkt onder andere betrekking te hebben op personen die lijden aan meteoropathy; gevoelig zijn voor plotselinge weersveranderingen.

rart_17042509_17042300

Wat zijn de verdere vooruitzichten? Komende week aanhoudend wisselvallig en te koud voor de tijd van het jaar. Vooral dinsdagochtend en op donderdag enige sneeuwkansen; die zijn het grootst voor het noorden van de lage landen en noord-Duitsland (daar de laagste bovenluchttemperaturen) en de hogere delen zoals de Limburgse heuvels en de Ardennen. En natuurlijk het Sauerland. Buiige activiteit op de dagelijkse gang vooral overdag.


Donderdag zei ik toch? Jawel, we zouden op herhaling gaan. Dit was vorig jaar. Hmm.. Trend, net als de (te) late winter voor de Alpen? Of normaal voor de tijd van het jaar? Geen van beide conclusies kunnen we mijns inziens vooralsnog trekken. Slechts toeval volgens een half dobbelsteen-principe: ieder jaar opnieuw is er binnen de natuurlijke variatie kans op te koud-normaal-te warm.

tmin_17042606_17042300

Al eerder aangekondigd: in de loop van komende week opnieuw kans op vorst in de nacht. De lange termijnverwachting lijkt goed uit te komen: vooral woensdag tot en met vrijdag zijn de kansen groot. De extreem lage temperaturen die voor hoog-België en het Sauerland berekend worden zijn deels onderhevig aan een virtueel sneeuwdek; kan mee gaan vallen. Desondanks attentie voor de bloesem. Vlak boven de grond zal het wel weer tot matige vorst kunnen komen. Ook hier overigens de vraag of e.e.a. een trend is? Hoewel de meetreeks te kort is en gedegen onderzoek(sgegevens) ontbreken neig ik hier te zeggen: ja. Mede gezien de record lage waarden in augustus 2016 en juli 2015. Oorzaken kan ik niet echt statistisch onderbouwen maar natuurkundige mogelijkheden waar we aan kunnen denken zijn een drogere bodem, verandering in het windklimaat (een lichte trend in minder wind is wel geconstateerd) of (minder) bewolking, meer uitstraling door een drogere atmosfeer op hoogte. Voor dat laatste zijn overigens wel statistische aanwijzingen. Dat is een wel héél interessante hypothese: wanneer die trend zich voortzet zou dat het effect van (het veel zwakkere) broeikasgas CO2 ruimschoots teniet doen.  Al met al en stuk voor stuk in tegenspraak met de klimaatscenario’s. Spannende tijden derhalve.

tmax_17042518_17042300

Dinsdag een diepe put ook in de maxima. Met 7 tot 9 graden zal het gedaan zijn. Bij langdurige intensieve neerslag -vooral door het Amerikaanse model berekend- kan het ook met 5 graden gedaan zijn.

ScreenHunter_1064 Apr. 23 18.03

Niet waarschijnlijk dat dagrecords gebroken gaan worden maar het komt in de buurt. Uiterst rechts de laagste maxima sinds 1901 voor De Bilt.

ScreenHunter_1063 Apr. 23 18.02

Gisteren werd in de reacties terecht de vraag gesteld waar het een volle graad te koud eindigen van april op gebaseerd was. Ik denk vooral het klimaat-optimisme van Hajo cq wellicht een ietwat roze bril. Desondanks niet onmogelijk. Met nog een volle week te gaan en wisselvallige omstandigheden in het vooruitzicht is het afwachten hoe de buien dan wel opklaringen in de nacht gaan uitpakken. De nieuwste verwachting van het Amerikaanse GFS model gaat toch aardig richting die graad.  Zucht, wordt het ooit nog lente of zomer? Natuurlijk wel.


We zien het in de msm al veel voorbij komen. Tja. Letterlijk genomen niets op af te dingen.

tmax_17043018_17042300EC

Als we naar de hoofdrun van het (te leidende) Europese model kijken zo rond de maandwissel. In zicht dus. En: als we maar lang genoeg geduld hebben; vast wel. Ooit.

tmp2_17043012_17042300

Maar nog lang geen zekerheidje. Want dit is wat het Amerikaanse ons aanbiedt. Met regen en een noordwester. Zoals per definitie zo ver vooruit: onzeker nog!!!

ScreenHunter_1056 Apr. 23 11.16

Toch wil ik met Renier meegaan. Al was het maar dat hoop doet leven. Wat zegt het Europese ensemble dan bijvoorbeeld? Vooral in de meteo-fictie (!) termijn een duidelijk stijgende lijn richting voorjaar. Toch soms bedrieglijk in deze weergave.

vareps_Tx_latest_06260_00

Dus even uitsplitsen. Vanaf begin mei volgens de pluim zo’n 60% kans op bovennormale (in >grijs) temperaturen. Kansrijk. Niets meer, niets minder. Niet te hard roeptoeteren nog dus.

graphe6_1000___5.18867924528_51.9433198381_

Met enige fantasie en een andere kleur roze doet ook het Amerikaanse model mee. Duimen maar!

Categorieën: Europa

Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

9 reacties

Gesloten voor reacties.