Les Menuires
Lees verder >

Beleef een vakantie voor het ganse gezin in Les Menuires.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Overwin de bergen, ga op via ferrata in het Kleinwalsertal.

Trek je wandelschoenen aan en ga erop uit in Loser.

Een paradijs voor jong en oud, de ideale zomerbestemming.

Les Menuires
Lees verder >

Wandelen, mountainbiken, klimmen, dat kan je hier in de mooie natuur.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Een zomervakantie waar je nog lang gaat van nagenieten!

Ontdek het mooiste panorama in dit prachtige stukje Oostenrijk.

les menuires
Lees verder >

Les Menuires biedt betaalbare gezellige accommodatie en een schitterende omgeving om jezelf in te verliezen.

Wandelvakantie in Kleinwalsertal
Lees verder >

Hier ziet u de natuur in al haar facetten, vindt u talrijke wandelmogelijkheden en populaire cultuurevents.

Grenzenloos Wandelen in Kleinwalsertal
Lees verder >

Rondom de bergen en de prachtige kleurrijke wereld van Kleinwalsertal. Boek nu jouw wandelvakantie met de speciale zomerweken.

De leukste zomerevenementen voor het hele gezin.

Knal moeiteloos de bergen op met een e-bike.

Groot regenfront is gekomen maar Alpen toch nog even nieuwe hittegolfje!

check ook eens

16 Reacties

 1. Asten (Harmelen) schreef:

  Vandaag meer wind in Harmelen dan gisteren… hopelijk dat de schamele 3 mm neerslag die hier gisteren is gevallen vandaag nog wordt overtroffen.

 2. Leo schreef:

  Vanavond -zeker lokaal- mogelijk meer spektakel dan gisteren!! Zo meteen meer daarover!

 3. Leo schreef:

  Maar ai, wat zat ik er naast gisteren he? Voor wat betreft de wind dan althans; qua neerslag zeker niet.

  Exact één windstoot >100 km/uur (criterium code oranje), nota bene op het IJsselmeer (station Houtribdijk). Die code door mij dus ten onrechte aangestipt en door het KNMI ten onrechte uitgegeven. Slechts met het verschil dat ik iets eerder was én iets harder geschreeuwd heb.
  Mea Culpa.

  En voor de volledigheid: nergens werd nergens een uurgemiddelde stormkracht (9) of zelf stormachtig (8) gehaald. Deze kaart toont de maximale 10 minuten gemiddeldes: slechts zeer kortstondig kracht 8 op de westkust en in Stavoren en 9 op de Houtribdijk.
  Dit soort -deels virtuele- ontwikkelingen met zo’n kleinschalig laag blijven enorm lastig; ook voor de weermodellen. “ze doen maar wat” heeft Hajo me ooit een gezegd. In de kern ben ik het daar niet helemaal mee eens – ieder model heeft zijn eigen kwaliteiten en gebreken- maar het snijdt zeker in deze wel hout. Zo lijkt het EC er faliekant naast te zitten met de extreme oplossing maar juist dat model voorspelde de koers en richting van het laag het beste; het minder ver en anders uitdiepen maakte dat de kracht veel lager uitviel. Het GFS model berekende de koers heel anders maar zat er daardoor bij toeval het beste op. Er valt naar mijn idee dus wat dat betreft in dit geval geen winnaar aan te wijzen.
  Beter nog valt dat te illustreren met de neerslagtotalen.

  Dit leverde gisteravond en nacht qua neerslag op.

  Hoewel lokaal niet helemaal exact en zeker niet op de kilometer nauwkeurig zag het Hirlam (en ook Arperge) model de neerslag op de onweersbuien vanuit Frankrijk aan de oostzijde van het laag heel scherp; zij het in te forse mate. Met de windkracht zat het model echter (zeker in de eerdere runs) veel te laag en ook de koers klopte niet (te oostelijk). Verder mist hier compleet de overtollige neerslag aan de westzijde van het laag.

  Daar zat het EC vrijwel perfect op! Inclusief de dip op de lijn Voorschoten – Wijk aan zee, al zat dat min of meer toeval zijn. Zeer waarschijnlijk ook inclusief de enorme plons daar waar we nou net niet nodig hebben: de Noordzee.. Later nog eens terugzien op de neerslagradarkaarten (dat duurt 3 weken).
  Voor vanavond is de situatie net omgedraaid (stay tuned!)

  • Mark (breda) schreef:

   Ben benieuwd @Leo.

   Overigens complimenten voor de details en passie waarmee je de berichten van o.a. gisteren hebt geplaatst. Gaaf. Zelfs vanuit Oostenrijk leuk te lezen tijdens de vakantie.

  • Ronaldo schreef:

   Ik steek ook hand in eigen boezem hoor Leo. Jouw bericht vertaalde precies de situatie zoals door de modellen voorgeschoteld. Ik liet me ook verleiden (en met mij heel meteorologisch NL) tot geroeptoeter ivm de extreme windsnelheden. Het immer zo betrouwbare ECMWF zette ons op het verkeerde been. Toch had ook ik mn onderbuik gevoel moeten volgen omdat 80% van de berekeningen van de andere modellen mbt de wind niet thuis gaf. #leermomentje

  • Aart schreef:

   Wat een passie Leo! Hulde.
   Dat de modellen moeite hebben met zo’n snel veranderende situatie komt dat niet door de refresh rate van 6 uur?

 4. Hans schreef:

  Kom nog even terug op mijn reacties van 24/25 juli jl. …………….

  Hans  24 juli 2018 om 22:12
  Jannes, nog steeds geen “plaatjes” in beeld….!? Wel bij o.a. Hajo en Fré. Misschien ff wat sleutelen?!

  Frederic  24 juli 2018 om 22:57 @hans. Ik heb er zelf terug 1 moeten maken via gravatar

  Jannes  25 juli 2018 om 07:29
  Yes Hans, is voortaan via Gravatar. Even de site bezoeken en met je e-mailadres een plaatje uploaden
  Hans  25 juli 2018 om 11:38
  Oke……maar heb ik iets gemist (hierover)? Misschien dan zoiets melden (voortaan) onder “kop” NIEUWS o.d. !? Ik weet/wist dat echt niet. Misschien heb ik veel te lang onder de gletsjer gelegen maar nog nooir gehoord van gravatar…..

  Hans  25 juli 2018 om 12:37 Trouwens, waarom zijn “deze plaatjes” weg/verwijderd?

  Wil toch echt graag “mijn” herkenbaar, origineel, VET ONDERGESNEEUWD HUIS weer terug !!

  [img]http://wintersportweerman.nl/wp-content/images/2016/uploads/small_thumb/sneeeeeuw.jpg[/img

 5. Leo schreef:


  Een kleinschalig lagedrukgebiedje, dat -volgens het hirlam model actueel zou moeten ontstaan op de Noordzee,

  en later vanavond en vannacht uitdiepend noordwaarts trekt!

  Kan aan de west en later noordkust veel wind opleveren; kracht 7 tot 8, windstoten mogelijk tot 90 km/uur.

  In combinatie met een bovenlucht trog (temperaturen op 1500 meter 4 graden, op 5500 meter -26 graden) boven de warme Noordzee kunnen zeer zware (onweers) buien(lijnen) ontstaan!

  En actueel zien we dat al klaar liggen ten zuidwesten van ons.

  De verschillen tussen de modellen zijn enorm en het Hirlam doet e.e.a. vrij extreem t.o.v. de andere modellen maar staat niet alleen. Het UKMO doet iets wat ik niet eerder gezien heb: lokaal meer dan 100 mm in een uur tijd. Onzekerheid genoeg dus maar mogelijkheden aanwezig; camera in de aanslag, vooral in het westen en noordwesten!

 6. Leo schreef:

  En nog even van belang m.b.t. het neerslagtekort: goed mogelijk dat gister de max geregistreerd is. Helaas hebben we (ik / Hajo) die niet opgeslagen en ik vind hem zo snel ook nergens anders. Zal tussen de 308 en 310 mm geweest zijn. Iemand anders misschien?
  Daarmee zou 2018 -slechts- op de 5e plaats sinds 1901 eindigen!

 7. Tjeerd schreef:

  Gisteravond in Passau 37 graden, bloedheet… Vanmorgen op de richting Linz. 16 graden in de stromende regen. Heerlijk! Normaal vind ik in de regen vreselijk, maar nu was het een verademing

 8. Mark (breda) schreef:

  Mooi. Ik ben nu 2 weken in noord Italie en Oostenrijk en heb hier op 2 kleine buitjes na geen regen of onweer gehad. Terwijl er hier wel volop regen een onweer is in de Alpen.

  Wil je droog weer….ga dus met mij op pad. Garantie op goed weer….terwijl ik juist hou van plensregens en onweer. Omhandige combinatie.

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.