Groeten uit Werfenweng. Ik vlieg hier morgenochtend mijn test voor de tandemopleiding. Duimen mag. Kiekje is vanaf bioboerderij Leitenhof – waar ik verblijf – naar de Hochkönig wat ook een van de mooiere vliegbergen van Oostenrijk is. Maar morgen vlieg ik rond die andere geniale vliegberg mét skilift: de Bischling (1835m) van Werfenweng. Een van de absolute vlieg hotspots van Oostenrijk.

Om te beginnen zie je dat ik zo gek nog niet gemikt heb voor mijn testvlucht. Het is een moeilijke week. Vandaag bijvoorbeeld niet vliegbaar door de harde wind. Maar morgen dus die rustige warme droomdag tussendoor. Verder ruim voldoende neerslag in de Alpen zo je ziet.

Zo niet in Nederland. Kurkdroog tot het gaatje. En zoals ik gisteren al schreef een mooie kans om 35ºC te gaan aantippen. Dat is toch al heel bijzonder? Waarom is het nodig nu al over 40ºC te reppen? Vanaf maandag in elk geval kans op de hittegolf.

Als ik het goed heb zien we nu voor het eerst het stippellijntje van de hoofdrun echt aansluiten bij 1976. En potentieel breken we er dus doorheen. Leo merkte terecht op dat de waargenomen droogte het verschil is tussen de blauwe lijn (het normale neerslagtekort) en de zwarte. Andere weermannen schenen op dat punt publiekelijk geblunderd te hebben.

Synoptisch zien we dit de komende periode. Iemand met echte weerpassie let daarop en niet op een getalletje. Wat zien we weer voor moois bijzonders. Bijvoorbeeld een zeer groot Moskoulaag. Ongekend eigenlijk. Hoe vaak hebben ze in het Balticum en Finland aflandige wind mét regen uit het oosten? Min of meer tegelijk krijgen we een depressie uit het westen die net onderlangs de Benelux lijkt te gaan trekken. België doet toch al maar half mee met de Nederlandse recordpoging. Maar zijn werden derde op het WK. Nederland gaat voor de woestijncup!

Vervolgens Italië en Oost-Europa in de drup. En nog steeds dat bizarre regengebied over Moskou.

Maar het Amerikaanse model (run van 00u) gooit echt regen in het eten. Azorenhoog gesloopt door “normale” oceaandepressie en een paar dagen regen vanaf de 28e. Laten we dit een “regenaanval” noemen analoog aan de dooiaanval in de winter. En met die laatste weten we dat de eerste en tweede die tijdens een mooie vorstperiode worden berekend meestal niet doorgaan. De Postma doctrine rules!

PS Ik ga nu naar de VVV van Werfenweng om mijn autosleutel in te leveren. Ze zijn hier van de “Sanfte Mobilität” oftewel SaMo. De electrobus E-lois haalt je zo op als je belt en in het centrum staan Segways en andere fun electrovoertuigen klaar. Kost 10 euro per verblijf. Je leest het goed. 10 euro per verblijf! Video volgt! Klimaat of niet…. het lijkt me wel wat… en ook eens navragen of ze straks als de Nieuwe Kleine IJstijd toeslaat ook elektrische snowmobiles in het pakket opnemen haha… en ik bedoel dit positief hoor. Serendipity is het mooiste wat er is. Dus ook van de klimaatgekte komt veel leuks en goeds.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

48 reacties

Gesloten voor reacties.