Zonsopkomst in Innsbruck vanochtend. Komend weekeinde ben ik even op de Seegrube (standplaats) webcam. Want mijn buurman hier – die op me af stapte toen ik in zijn achtertuin landde gisteren – is een acteur die voor kinderen een zonnewendeverhaal gaat voorlezen. Ik dus mee.

Maar nu eerst snel gaan vliegen. Volgende week vlieg ik mijn testvlucht voor de tandemopleiding in Werfenweng. Dus alle vrije uurtjes moet ik oefenen. Vandaag zijn die beperkt want kijk eens naar bovenstaande grafiek. Holy moly! Grote temperatuurcrash met dik onweer erbij. De neerslagpiek die je ziet is een uitgesmeerd gemiddelde natuurlijk. Als ik het Oostenrijkse weerbericht lees wordt het tamelijk pittig vanmiddag. En dan het mooie geleidelijke herstel!

Hoe anders het plaatje voor de zandwoestijn Nederland. Geen vuiltje aan de lucht…. en op weg naar minimaal de kans op een hittegolf. Het begint echt bijzonder te worden deze zomer.

De lijn van 5 procent droogste jaren is doorbroken! In de prognose dan…

Vandaag deze weerkaart. Hoe nat is het geweest in de Lage Landen? Toch nog een milllimetertje? Als dat front hier in de Kitzbüheler Alpen aankomt zijn we de klos.

Zes dagen later dit mooie herstel met een dik scandihoog.

De 35 graden die we eergister zagen zijn foetsie. Maar een mooie dertiger zit in het Amerikaanse model.

Als we uitzoomen… zien we…. dat de zomer is begonnen! Het is weer even wennen aan aal het paars in de loeiwarme landen… ook op het WK trouwens in Sochi. Niet in Moskou. Dat blijft aan de koele kant…

Het zou te gek zijn als 2018 echt een droomzomer krijgt BBQ en al! Maar stap er niet mee op de global warming trein. Het arctische zeeijs gaat prima. Een nieuwe studie laat zien dat het ijs momenteel een stuk dikker is dan in 1955! Dat lees je natuurlijk niet in de krant!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

33 reacties

Gesloten voor reacties.