Afgelopen vrijdag keerde ik van een drie weken durende vakantie terug. Kreeg ik me bij thuiskomst meteen een paar meppen in mijn gezicht. Niet van mijn vrouw of kinderen of zo, wel van een onzichtbare inbreker: hitte. Het was maar liefst 27°C binnen. Probeer dan maar eens rustig te slapen. Zaterdag kwam er nog een half graadje bij, een absoluut record bij me thuis! Maar ondertussen zijn we aan operatie afkoeling begonnen en zijn er al 2 graden af. Alle ramen ’s nachts en ’s ochtends open. En snel, want binnen enkele dagen komt de hitte nog maar eens in huis geslopen. Ik hoop dat niemand die dit leest weet waar ik woon, anders kan iedereen hier ’s nachts zomaar binnen.

CAPE za 3 aug 2013

Eerst nog even terugkomen op de onweersituatie van eergisteren. De Lage Landen waren toen het meest rood gekleurd op de weeralarmkaart. Maar al bij al viel het onweer nog mee. Een combinatie van de late timing van de tweede onweerszone in de avond en het overtrekken van de eerste tijdens de middag. Daardoor kon het op veel plaatsen net niet warm genoeg worden en werd een belangrijke voedingsbron afgesneden. Jammer voor de onweerliefhebbers, want door de toen aanwezige windschering waren er toen reële kansen op het ontstaan van een supercel. Wanneer de situatie zich nog eens voordoet, zullen we daar wat dieper op ingaan. Misschien komend weekend al. Al is het voorlopig nog te vroeg om daar al iets zinnig over te zeggen. Neerslag is sowieso al de moeilijkst te voorspellen factor. Laat staan de kansen op extreem onweer, want dat hangt van zo veel kleine dingen af. Laat je dus niet gek maken door kaarten met een onwaarschijnlijk hoge CAPE of zo, zoals op bovenstaande kaart voor komende zaterdag. Wacht af tot zo’n 48 uur van tevoren, want het is mijn ervaring dat hoge CAPE-waardes naarmate de dagen verstrijken meestal naar beneden worden bijgesteld. En zoals jullie al weten, willen hoge CAPE-waardes niet zeggen dat het sowieso tot onweer komt.

EC00 pluim ZO-NL

Laat ik dan maar naar iets eenvoudigere factoren kijken zoals de temperatuur. Want zoals mijn collega’s de voorbije dagen al aangaven, wordt het eind deze week weer warm. Heel warm. Een hogedrukrug op grote hoogte brengt de komende 10 dagen in 2 fasen zuidelijke hitte tot bij ons. Een eerste keer vanaf overmorgen. Een tweede keer in de loop van volgende week.

EC00 temp850hPa zaterdag bewerkt

Woensdag passeert ons een warmtefront en in de zuidelijke delen van de Lage Landen kan het dan alweer warmer dan 25°C worden. Donderdag en vrijdag worden zomerse topdagen. Zonnig en tropisch. Op 1500 meter stijgen de temperaturen tot zo’n 22°C. Waarschijnlijk zelfs supertropisch dus met temperaturen tot 35°C, lokaal nog wat meer. Ook zaterdag wordt het heet, maar onaangenaam zwoel. De vochtigheid neemt toe, met dan weer kansen op onweer.

EC00 volgende woensdag bewerkt

Na een bescheiden afkoeling op zondag ligt een nieuwe warmte-impuls klaar om ons volgende week weer in tropische sferen te brengen. Mogelijk droge oostelijke hitte deze keer. Dat is voorlopig nog ver weg, maar wel iets om in de gaten te houden. Een bedenking, de koele lucht blijft vlakbij zitten, maar ik denk dat ik mijn zwembad toch maar ga opzetten vandaag.

afwijking zeewatertemperatuur 25 juli 2013

Gisteren vroeg Arjan in de reacties of er statistieken bestaan over het verloop van de komende winter na een hete zomer. Elke situatie is natuurlijk anders, dus voor het verloop van de winter kan je niets zeggen. Op een ding na, en dat is dat de Noordzee na zo’n hete fase nog enige tijd zal blijven nagloeien. Het seizoen 2006-2007 is een goed voorbeeld. De zomer van 2006 was, op augustus na, onwaarschijnlijk heet en de daaropvolgende winter in de Lage Landen veel te zacht. Deels door dat nastralen van die Noordzee, want andere delen van Europa beleefden toen wel een topwinter. Maar zelfs dit voorbeeld zegt niets, want evengoed zitten we komende winter in een oostcirculatie die de Noordzee snel doet afkoelen, net zoals je over een bord hete soep blaast. Hoe dan ook is het Noordzeewater momenteel warmer dan normaal en dat is alweer vele maanden geleden.
wolken satellietbeeld 29 juli 2013

Morgen een nieuw bericht met dan ook een blik op de Europese vakantiebestemmingen. Waar je in ieder geval vandaag niet wil zitten, is in de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen. Daar is het momenteel alle hens aan dek. Later vandaag trekt deze onweerszone naar het zuiden van Duitsland en Tsjechië.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

96 reacties

Gesloten voor reacties.