2040_la

We openen de avondupdate met een blik op de Zugspitze in noordwestelijke richting. Want vanuit die richting worden de komende 24 uur eindelijk nog eens wat wolken richting de Alpen gestuwd. En zoals we weten … daar zit sneeuw in. We moeten ervan genieten want verder is het al hogedruk wat de klok slaat.

2000_la

Hier de Zugspitze zelf. Best wel spooky zo die rode kraanlichten tussen de wolken. En hier heeft het al gesneeuwd vandaag.

0800_la

Kijk maar hier ter vergelijking met het beeld van deze ochtend.

rsum_16121300_16121112

Hoeveel gaat er nu vallen? Wel de heel hoge waardes die ik in de namiddagupdate liet zien zijn lichtjes naar beneden bijgesteld. Dus het zou kunnen dat er een heel lokale 30cm tussenzit, maar op de meeste plaatsen in Salzburgerland en Stiermarken zal het tegen morgenavond tussen de 10 en 20 cm zijn.

rsum_16121300_16121112-1

Ook HIRLAM zit nu op diezelfde lijn. We zullen morgenvroeg zien hoe het er voor staat.

img-20161211-wa0021

Een volledig ander beeld elders in de Alpen. Val Thorens in de Franse Alpen bijvoorbeeld baadde de hele dag in de zon, en de kans is heel groot dat daar de komende weken nog steeds geen verandering in komt.

gfs-0-156

Want ons deel van Europa wordt nog steeds door hogedruk geregeerd. En de kerndruk neemt stilaan zelfs spectaculaire vormen aan. Meer dan 1050hPa boven Wit-Rusland en meer dan 1040hPa voor het Azorenhoog. Dat zijn extreem hoge waardes die normaal gesproken eerder in Siberië thuis horen. Nee, dan moeten we echt genieten van die paar kleinere sneeuwfases zoals we er nu een hebben. Verder valt op dat er heel veel stroming staat richting Noord-Europa. Die blaast elke uitbreidingspoging van het Azorenhoog richting Scandinavië telkens meteen weg waardoor de nieuwe hogedrukcel telkens weer naar Midden- en uiteindelijk Zuid-Europa wegzakt. Dat is zowat het patroon van de voorbije week … maar ook voor de komende periode.

graphe6_1000_465_170___bruxelles

Snel door naar het ensemble van GFS voor de Lage Landen. We zien dat er vanaf komend weekend nog steeds kans is op ijsdagen.

gens-10-1-66

Zo zien we bijvoorbeeld ensemblelid nummer tien waar de vernieuwde hogedrukimpuls net wat noordelijker schiet (door heen minder krachtige noordelijke stroming in Noord-Europa in dit ensemblelid). Tegelijkertijd zakt over het westen van Rusland kou naar het zuiden …

gens-10-1-114

… waar door het opbouwende Scandihoog dan een koudebel van wordt afgerold.

gens-10-1-156

Die koudebel tolt dan onder het hoog verder richting het westen. Het is net die koudebel die hier verhindert dat het hoog snel wegzakt en uiteindelijk de wind bij ons langer in de oosthoek houdt en dus die ijsdagen veroorzaakt. Leuk, maar ik zei het eerder deze week al: de kans op het uitkomen van dit scenario is echt niet zo groot. Want het moet echt meezitten om die koudebel te laten ontstaan.

ao-sprd2

Toch zijn er wel degelijk kansen want zoals je hier op de ensemblegrafiek voor de Arctische Oscillatie kan zien is het niet 100% zeker dat die stevige noordelijke stroming er effectief komt of lang aanhoudt.

eps_pluim_dd_06350

En bij EC? Een gelijkaardig verhaal. Telkens weer die nieuwe hogedrukkern die terug naar het zuiden wegzakt. Of toch probeert weg te zakken, afhankelijk of er een ondersteunende koudebel ten zuiden ervan aanwezig is. In dat geval kan de wind wat langer in de oosthoek gehouden worden. Het wordt een beetje saai op den duur. Morgen maar eens kijken of die stevige noordelijke stroming echt goed op gang gaat komen. En natuurlijk hoeveel sneeuw er deze nacht al in Oostenrijk gevallen gaat zijn.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

52 reacties

Gesloten voor reacties.