Supermoon Rising

In België was het vandaag maar een sombere bedoening. Typisch novemberweer zeg maar: grijs en miezerig. Dat is het nu nog steeds hier, hoewel ik op het radarbeeld dat er in Nederland momenteel grote opklaringen vanuit het noorden binnen schuiven. Dat is goed nieuws seg, kunnen jullie daar al iets van de supermaan zien? Voor diegenen die niet mee zijn, voor het eerst sinds 1948 krijgen we morgen een volle maan te zien die veel groter lijkt dan anders, want de maan staat dan op slechts 356 000 km van ons verwijderd, terwijl dat anders gemiddeld 384 000 km is. Maar als ik hier zo uit het raam kijk vrees ik dat ik me deze vrij unieke gebeurtenis aan me voorbij ga moeten laten gaan. Bah, stomme wolken.

hcdc_16111417_16111312

Eens even kijken op de wolkenkaarten voor morgen 18h00 wanneer de volle maan net opgekomen zal zijn. Op dat moment lijkt de maan trouwens het grootst. Hmmm, best wel wat hoge wolken, maar niet overdreven veel. En het maanlicht kan wel door die hoge wolken heen schijnen.

lcdc_16111417_16111312

Oei, deze is minder. Er zullen vrij veel lage wolken zijn. Enkel in het zuidoosten van de Lage Landen en aan de kust zijn er gaten in het wolkendek.

mcdc_16111417_16111312

OK, laat al maar zo. Bijna overal in de Lage Landen zal er een gesloten middelhoog wolkendek zijn. Dan krijgen we niets te zien natuurlijk. Hoe meer naar het zuidoosten hoe meer kans om het spektakel te kunnen zien.

mcdc_16111501_16111312

Later die nacht komen er wel gaten in dat gesloten middelhoge wolkendek vanuit het noordwesten …

lcdc_16111501_16111312

… maar dan krijgen we al meteen last van veel lage wolken. Grmbl … nee, het zal niet voor morgen zijn vrees ik.

ece1-192

Goed, snel door naar de titel van het bericht. Hebben jullie het vandaag ook gezien? Wat een overeenstemming tussen de grote weermodellen op middellange termijn seg. Als je de kaarten voor binnen acht dagen naast mekaar legt zie je heel weinig verschillen. Probeer het zelf eens. Hier zie je de kaart van EC12 (heel grote meanders in straalstroom met ruggen boven de oceaan en Rusland, en een diepe trog met bijbehorende depressie ter hoogte van de Britse Eilanden die koude naar het zuiden voert).

gfseu-0-192

Hier de kaart van GFS12. Zie jij veel verschil? Niet veel hoor. OK, de Britse depressie is minder diep. En ja, er heeft zich een koudebel afgescheurd boven Italië, waardoor de Alpen volgend weekend best wel wat sneeuw te zien kunnen krijgen, terwijl het in EC vooral over vloeibare regen gaat. De sneeuwgrens voor komen weekend is dus echt nog wel een issue dat we de komende dagen verder gaan bekijken.

gfseu-0-192-1

Hier de GFS06 van deze middag. Alweer zo goed als gelijkaardig. Mooie prestatie van de grote weermodellen. Als het zo uitkomt tenminste.

graphe3_1000_465_170___bruxelles

Maar ook als je de ensembles bekijkt (hier die van Brussel) moeten we tot dezelfde conclusie komen. De komende acht dagen ligt het te verwachten weer al vrij vast op de echte details na. Pas daarna komt er grotere onzekerheid. Dus eerst hebben we een paar dagen te maken met vrij hoge luchtdruk. Alleen ligt de drukas verkeerd voor ons waardoor we van over zee best veel vochtige nest over ons heen krijgen. Vanaf midden volgende week komen we meer en meer onder invloed van die trog en depressie. Jammer genoeg ligt ook hier de trogas verkeerd. Grote delen van Europa komen daardoor in een zuidelijke stroming terecht. Pas na volgend weekend vult die depressie langzaamaan op terwijl die vrij stationair in positie blijft.

ece1-240

Hoe het daarna verder gaat is koffiedik kijken. Het Europese model berekent het zo: De depressie wordt helemaal uiteengerafeld, en door aanhoudende aanvoer van warmte op grote hoogte van over de oceaan richting IJsland komen er geleidelijk aan ook drukstijgingen in die richting. Goed mogelijk dat er daarna dan een verbinding tussen beide hogen (dat boven de oceaan en de Russische Beer) komt en dan stijgende winterkansen voor grote delen van Europa.

eps_pluim_dd_06350-1

Die nieuwe windrichtingpluim gaat een beetje in die richting waar er een duidelijke cluster is die voor oostelijke winden gaat. Ik moet wel eerlijk blijven natuurlijk. Er zijn minstens evenveel leden die een aanhoudelijke zuidelijke component berekenen.

gensprob-4-324

Even naar het GFS ensemble kijken voor de lange termijn. De hogedruk boven Groenland lijkt een blijvertje terwijl de Russische Beer zich wat terugtrekt.

gensprob-1-324

Anderzijds is ook de aanwezigheid van diepe depressies boven Noord-Europa niet uit te sluiten, al is hier geen duidelijke cluster qua voorkeurspositie te zien.

gensprob-6-324

Mja, de kans dat de winter dus nog in de Lage Landen gaat binnenvallen deze maand is gewoon klein, zelfs al gaat die wind naar de oosthoek. Daarvoor is er gewoon te weinig kou in onze directe omgeving voorhanden. Nu ja, echt ver zit de kou ook niet. Vooral in Scandinavië komt de maximumtemperatuur ook overdag niet meer boven 0°C.  Tja, het is nog maar november natuurlijk.

gensprob-5-312

Dus zullen we het voorlopig met kansen op nachtvorst moeten doen.

ao

Toch is er reden om optimistisch te blijven. De Arctische Oscillatie (maat voor de sterkte van de straalstroom over heel het noordelijk halfrond) gaat na een korte puls deze werkweek hoogstwaarschijnlijk weer naar negatieve waarden over later in het weekend. Er zijn nu toch duidelijk meer lijntjes die voor dit scenario gaan in vergelijking met enkele dagen geleden.

nao

Lichten we er alleen de Noord-Atlantische Oscillatie uit (maat voor de sterkte van de straalstroom enkel boven de Atlantische Oceaan), dan valt voor mij toch duidelijk op dat er nu een toegenomen kans is dat de straalstroom er ook in onze gebieden helemaal uit gaat gaan. Het is dan gewoon nog een kwestie van alle puzzelstukjes (lees: drukgebieden) op de juiste plaats te laten vallen. We blijven het hier volgen!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

24 reacties

Gesloten voor reacties.