samoens

De omslag van groen naar wit is al geweest in de Franse bergen. Het heeft lang geduurd. En het is begonnen met nog maar een dun laagje op de verder perfecte kunstsneeuw. Dat het goed was weten we van bijvoorbeeld de trip van Cescia door Savoie Mont Blanc medio december. Maar nu wordt het gewéldig! het begint vanmiddag opnieuw te sneeuwen en dan sneeuwt het tot zaterdag flink door. Laten we eens kijken..

morzine1201

Hierboven zie je Morzine op 1000m hoogte in de Portes du Soleil. Gewoon net mooi wit. Freeriders moeten nog even geduld hebben. Maar niet lang.

mega_menuires_clocher

Idem in Les Menuires op 1800m hoogte. Daar lag al weken een gigantisch dikke laag kunstsneeuw. Nu is het plaatje compleet behalve dan de Franse zon die ontbreekt. Maar dat wordt na de sneeuwval ruimschoots gecompenseerd.

Lac-2017_0112_113000

In Tignes zijn de condities al het hele seizoen goed. Hier is eind november nog een bak sneeuw van moeder natuur gevallen en niet meer weg gedooid. Hoe gaat het nu verder?

noordelijke

We bekijken voor de drie delen van de uitgestrekte Franse Alpen drie ensembles van het Amerikaanse weermodel. Qua sneeuwval kijken we puur naar de aankomende 3 dagen dus dat is extreem betrouwbaar. In de noordelijke Franse Alpen kunnen we toch wel een halve meter verse poeder verwachten. De sneeuwgrens keldert kort na het begin van de neerslag vannacht naar de allerlaagste dalen.

1efront

De eerste push komt gewoon vandaag zoals je hierboven ziet. Je ziet hoe het nog gemengd met regen begint en dan ineens sneeuw geeft tot in het laagland. Letterlijk tot in het laagland want dus ook bij ons thuis.

2efront

De tweede push is morgenavond. Dan is het al koud en sneeuwt het dus meteen tot beneden. Het treft vooral de noordelijke Franse Alpen.

3ep

De derde push zondag en maandag gaat in de laatste berekeningen vooral richting Pyreneeën. Dat kan nog wel een beetje veranderen.

midden

Hierboven zie je dat de sneeuw erg goed doordringt naar het zuiden en dan minstens tot over de hele Maurienne vallei in het zuiden van Savoie Mont Blanc.

zuidelijke

En dan hebben we de zuidelijke Franse Alpen waar het nog wat kariger lijkt uit te pakken. Wel hier ook de temperatuurcrash. Er zal altijd nog 5 tot 10  centimeter sneeuw gaan vallen. Met de strenge vorst kunnen de kunstsneeuwinstallaties ook weer vol blazen.

extremenacht

Het koude weer houdt lang aan. Voor de komende periode zijn er twee dingen om op te letten: lawines! Want met koud weer stabiliseren de sneeuwlagen minder snel. En de kou zelf. Nachten met -20ºC zijn geen uitzondering de komende periode. Dan moet je met de auto al speciale maatregelen nemen en ook extra kleding en dekens meenemen.

meribel

We hebben erop gehoopt op het echt mooie winterweer. Het is gekomen en hoe! Afsluitend een mooie kiek uit Méribel! Begin volgende week een uitgebreid overzicht met de nieuwe sneeuwhoogtes in de Franse skigebieden en de mooiste plaatjes.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.