gfs-0-6

Pfoeh, warm he buiten. Je zou het haast niet zeggen dat het nog maar begin begin februari is. Het ironische is, dat dit net de warmte is die het Scandihoog de komende dagen gaat opbouwen en ons vanaf medio volgende week de kou in gaat duwen.

Knipsel

Maar voor het zover is, eerst naar de Alpen kijken, want daar zit de actie de komende dagen. Sinds gisterenavond is het vanuit het westen beginnen sneeuwen. Het is het eerste luik van de combidump waar ik gisteren over sprak. Superveel zit hier niet op. Het front zit nu zelfs al in Zwitserland, terwijl in de Franse Alpen al de eerste opklaringen binnensijpelen. Maar als je al die sneeuwfases van de komende dagen gaat optellen, wordt het op den duur wel een behoorlijk grote hoeveelheid.

isola-2000_centre-station2

In Isola2000 gaat het wel stevig door zo te zien.

2alpes-ot_village2

Maar in Les Deux Alpes is het al opgehouden. Voor even, want vanavond komt er alweer nieuwe sneeuw aan. Ook dat wordt geen grote hoeveelheid. Sterker zelfs, wellicht de zwakste fase van allemaal. Ik voel ondertussen al dat enkele mensen zich aan het afvragen zijn hoe het elders in de Alpen gaat zijn.

download

Voor ik daar iets over ga zeggen toch eerst deze kaart. Want wat voor mij toch al wel enkele dagen duidelijk is, is dat de Franse Alpen het meest gaan profiteren van de sneeuwval de komende dagen. En dan in het bijzonder het National Parc des Ecrins. Dan gaat het om skigebieden als Les Deux Alpes en Alpe d’Huez. Daar gaan we wellicht over de meter verse sneeuw.

arpegeit-45-102-0

En elders in de Alpen? Logisch bij een westelijke aanvoer: hoe verder je naar het oosten gaat, hoe droger het wordt. Zwitserland kan dus nog wel flink wat meepakken, maar ook delen van de Zuidkant. Gisteren zette ik Lombardije nog mee in de titel. Vandaag zou ik dat in feite terug kunnen doen en misschien zelfs moeten doen, maar Frankrijk springt er vandaag toch net wat meer uit. En noordelijk Oostenrijk? Gisteren zei ik nog dat zij gingen moeten wachten tot het laatste gedeelte van de combidump om ook wat mee te pakken. Dat blijft voorlopig zo. Pas vanaf maandag dus. De verwachte sneeuwhoeveelheid moet ik bovendien wat naar beneden bijstellen maar dat kan morgen gerust weer omgekeerd zijn.

gfs-0-150

Goed, snel nog naar de koude-inval kijken medio volgende week. Het Scandihoog is dan helemaal tot ontwikkeling gekomen. Vraag blijft nog steeds hoe koud het precies gaat worden en hoe lang het allemaal gaat duren. Open vragen zijn dat. Uiteraard speelt de ligging van de hogedrukkern een rol, maar ook de richting van overtrekkende koudebellen op grote hoogte.

rart_17020812_17020300

Die kunnen trouwens wat lichte sneeuw opleveren wanneer de echte kou binnenvalt. Nu ja … ‘echte kou’?

gem-0-186

Die ‘echte kou’ laat het GEM-model wat meer zien. Hier door een stevige oostelijke wind.

graphe6_1000_518_56___

Maar als je het ensemble bekijkt zie je het al meteen. De termijn is nog ver en de onzekerheid dus groot. Zeker over hoe het daarna verder gaat.

gens-13-1-336

Want binnen het ensemble zijn er echt een grote waaier aan oplossingsrichtingen zichtbaar: van een dikke wc tot ronde Scandihogen. En zelfs kaarten als dit waar het Scandihoog doorschuift richting Groenland. Mja, ik ga mijn hand er niet vandaag nog niet aan verbranden om nu al te zeggen waar het naartoe gaat gaan, …

ECM1-240

… zeker al je hier de laatste kaart van EC00 bekijkt. Brrr, horror, maar dan in slechte zin. Benieuwd wat Ronaldo straks voorgeschoteld gaat krijgen.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

135 reacties

Gesloten voor reacties.