Loop je ’s ochtends je hotel uit om wat kiekjes te maken stap je op de deurmat al in de sneeuw. Die net zo knispert als opgestoven zand langs onze kust. De wind die gisteren al zeer hevig was loeide de hele nacht door. Hij valt recht naar beneden vanaf de zuidkant over de Cime Caron en loeit zo verder omlaag door de smalle kaarsrechte vallei van Belleville onderlangs Les Menuires naar St. Martin de Belleville.

In zo’n bunker die ook doet denken aan de Rudolfshütte in Oostenrijk op misschien niet toevallig dezelfde hoogte voel je je gewoon veiliger met deze elementen. Alles is overstoven met een laagje sneeuw.

Kijk je omhoog zie je de bron van de sneeuw. Op de kammen wordt alle sneeuw die dinsdag viel compleet weggeblazen. daarmee worden ook nieuwe lawines “gebouwd”. Er zullen nog wel wat “skifahrerlawinen” komen tot het seizoen voorbij is. Zo ongeveer het meest lullige wat je je kunt voorstellen. Sterven in een bult sneeuw vlak voordat die als sneeuw voor de zon gaat wijken voor de zomer.

Nou… aan de zuidkant is niets te merken van de zomer. Hier ligt de sneeuwgrens in Tessin (Ticino) zelfs op 900m. Hogerop zoals in Livigno en in het Oberengadin sneeuwt het alsof het hartje winter was.

Zittend aan het ontbijt in Hotel Fahrenheit Seven met heerlijk geurend en kleurend ontbijtbuffet (eet zelf amper brood of graanproducten by the way, maar de naar wens gebakken omelet smaakte prima) duiken we in de weerkaarten….

Morgen vrijdag de dertiende. Zuidkant van de Alpen is de sneeuw voorbij maar kijk eens naar Marokko! Een volgende slurf kou steekt ver naar het zuiden.

Dan gaan we over naar het Scandihoog dat de Lage Landen hun eerste zomergevoel gaat geven maar dat de Alpen deels in de wolken zet. Italië kun je als vakantieland bijna niet meer serieus nemen met al die regen…. haha. Griekenland idem trouwens. Krijgen wij laaglanders eindelijk het Zuid-Franse klimaat dat ons door het KNMI beloofd is?

Niet te vroeg juichen want in de meteofiction van het Amerikaanse model blijft eind april koud met Arctische uitbraken. De laatste run maakt het zo bont als nooit te voren. Niet eens voor de Lage Landen maar kijk nu eens naar Schotland en Engeland. WTF!

Vooral het eerste stukje is spectaculair. Een mooie ronde depressie probeer de de wind in de zuidwesthoek te houden en krijgt dan gewoon KADENG een gigantische beuk op de kop als een Arctische uitbraak met sneeuw omlaag komt zetten. Nog nooit eerder op de kaarten gezien dit. Meteofiction. Maar wel om weer in je achterhoofd te houden dat het überhaupt kan. Als je me gisteren gevraagd had of dit mogelijk is had ik gezegd “nee”. Deze situatie zet de Alpen op 24 april ook weer in de sneeuw. In het ensemble gee enkele sneeuwkans meer voor de Lage Landen trouwens. De Ardennen krijgen nog net een 5% op het moment van de cliffhanger….

Dit is het dan die cliffhanger kaart op 1500m hoogte. Klets ik uit m’n nek als ik steeds blijf benadrukken dat meteorologie yin en yang is? Bizar toch? En weer krijgt Spanje ervan langs!

Kunnen we dus ook afvoeren als vakantiebestemming. Die klimaatverandering toch! Nee  hoor het is allemaal gewoon weer en uiteindelijk trekt alles weer naar de maar zeer traag cyclisch veranderende klimaatgemiddelden toe. Dus boek toch maar die zomervakantie.

Als paraglider en tandempiloot in opleiding bei de Flugschule Westendorf zul je me de komende jaren ook vaker op de wind zien letten. Met Föhn kan er aan de noordkant amper gevlogen worden. En dat houdt bijna 14 dagen aan zie je in de windroosjes! Met kans op verlenging. Nu ja we gaan eerst maar eens schatgraven in Obertauern! Met een beloofde Kaiserwetterdag zaterdag!

Erg leuk vond ik dat mijn reisgenoot die gisteren voor het eerst van haar leven splitboard probeerde (video volgt) meldde dat haar vrienden steeds vroegen of er nog wel sneeuw lag….

Ik heb ook genoten gisteren! Hier een stukje recht onder het allerleukste en lekkerste bergrestaurant van de hele Trois Vallées: Chez Pepé Nicholas.

Gisteravond was het diner in restaurant Alpen Art in Val Tho ook onbeschrijfelijk lekker trouwens. Hier zie je twee ultra slanke medereizigers verlekkerd naar de zelfgebakken taarten kijken. Vandaag wordt ook een schitterende dag: lekker de piste op met hopelijk minder wind. Beetje spelen met geultjes ónder 30 graden (!!!) die met sneeuw zijn volgestoven. Einde middag snake gliss! Wacht dat maar eens af! En ’s avond naar een optreden van het Jazz Festival in Val Thorens. Dat is een samenwerking met het Jazz Festival van Wenen waardoor er echte internationale topartiesten hier boven op de berg zijn.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

11 reacties

Gesloten voor reacties.