montelimone

Limone Piemonte. Dat is een goed begin om te kijken op een ochtend met Föhnstorm. Dikke sneeuwval daar. Eveneens in…

prali0403

…. Prali… en ook in….

montgenevre

… Montgenèvre in de zuidelijke Franse Alpen. Pas in de loop van de dag gaat de sneeuwval zich naar het oosten uitbreiden.

valdisere

En wat een white-out toch al vroeg op de dag in Val d’Isère bij La Folie Douce midden in het skigebied.

foehnorkaan

Maar wat een geweld zeg! Tja de Rudolfshütte die kennen we. Het is wisseldag vandaag en dan is het drama want dan zitten er 350 mensen in het berghotel die niet van de berg af kunnen. Even gebeld om te checken. Het valt mee: er zitten maar 90 mensen vast. Vanaf deze week is namelijk de zondag de wisseldag tot het einde van het seizoen. Maar de mensen die vastzitten zullen op zijn vroegst aan het einde van de middag omlaag kunnen. Goed op ski’s kunnen ze afdalen maar dan heb je je koffers niet.

We zien in het ensemble dat de oostelijke zuidkant vanmiddag sneeuw krijgt bij een naar 1200m dalende sneeuwgrens. Woensdag is het pas weer droog en dan is het echt overal wit tot in de dalen. In het verdere verloop is er nog veel sneeuw te zien. Wel is er grote onzekerheid vanaf komende zaterdag. De modellen zijn het maar 138 uur vooruit met elkaar eens.

fraalp

Franse Alpen

De Franse Alpen krijgen op 6 maart hun verrassing weten we al een paar dagen. Die “warmtegolf” van 7, 8 en 9 maart lijkt ook zo goed als zeker. In een video analyseren we zo wat de scenario’s daarna zijn.

Oostenrijk mag zich een dag na de Franse Alpen op mooie sneeuw verheugen. Op dinsdag dus. Na de warmtegolf ziet het er goed uit. Gaat het ook gebeuren?

output_YvqDvP

Even wat voorpret voor de meteofiction van het Amerikaanse model. Niet slecht he? Nu aan de slag met de video die het allemaal uitlegt!

Ook weer gelukt!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

28 reacties

Gesloten voor reacties.