Ik geef het eerlijk toe: foto van mijn voortuin een heel klein beetje gepimpt maar zo zie je des te mooier wat er aan de hand is in de atmosfeer. Gisteren al was het te gevaarlijk voor hoogtevluchten. Vandaag en morgen is paragliden sowieso no go. Een uurtje voor deze foto – toen ik mijn gisteren gekochte longboard aan het uitproberen was – hingen er nog sigaren…. niet heel scherp. Tikkie fluffy zeg maar. En even later werden het van die gerolde cylinders.

We knallen er even in met deze vanochtend…. Canada gaat gebukt onder extreme kou. In Calgary vroor het met de Pasen overdag streng. Dat gebeurde voor het laatst in 1940. In Grande Prairie werd op 31 maart ’s nachts -30ºC gehaald en dat was een verbreking van een 83 jaar oud dagrecord.

In Canada is het nog lang niet gedaan…. wat een ensemble zeg! Op 174m hoogte op de 54e breedtegraad.

Iets zuidelijker in het noorden van de VS houdt de kou nog een weekje aan. Met sneeuw op 8 april. Op de breedtegraad van Marseille.

We zien de anomalie in Amerika goed terug op de actuele sneeuwkaart. Canada hoort begin april nog sneeuwbedekt te zijn (bij de veelal linkse Canadezen moet je ook absoluut niet aankomen met global warming). De Verenigde Staten mag al groen zijn maar is het in het noorden niet.

We springen snel over naar de Alpen… ensemble van Val Gardena waar ik morgen heen rijdt en waar ik zaterdag deelneem aan de Gardenissima. We zien het dumpje morgen. Ik rij ’s ochtends over de Brenner. Zal wat plaatjes delen op Facebook. Of een Facebook live sessie doen. Kijk eens wat er vanaf 11 april gebeurt! Regen regen regen in het dal. Alleen de blauwe controlerun is droog vanaf 15 april.

In Nederland kan een nachtvorstje zijn vrijdagochtend dus in de nasleep van het sneeuwfront in de Alpen! Tuinders opgelet dus. Dan vliegen we omhoog naar de 20ºC op zaterdag in het zuidoosten. En is het zondag toch OK voor de marathon omdat het front op de Noordzee met motregen het land op schuift.

Moet je kijken hoe de neerslag verdeeld is de komende 10 dagen!! Gisteren meldde ik al dat de boeren in Italië met de handen in het haar zitten. De Lage Landen zijn relatief droog. De meeste regen in de LL komt strak na de marathon…

OK even een korte kaartenserie van het Europese model. Moet je nu Spanje en Marokko eens zien na het weekeinde!!! En de zuidkant pakt weer wat mee maar het front intensiveert rond Berlijn. Vrijdag de 13e daar wordt mega! De sneeuw lijkt zelfs het oosten van Nederland even te bereiken. Wel nog beetje meteofiction natuurlijk. We gaan het zien!

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

14 reacties

Gesloten voor reacties.