Arjan wees ons er zojuist op dat het in Val Thorens, ondanks de niet ideale condities toch gewoon los gaat. Aan het eind van de middag brak de zon door, en zie daar: een feestende menigte, die het schitterende wintersportseizoen zo waardig kan afsluiten!

Vooral in Brabant en Limburg vandaag voor de tijd van het jaar best aardig weer, plaatselijk werd de 18 graden gehaald. Uit de wind en in de zon is het dan best uit te houden! Maar hoe anders in Noord-Nederland. Op Terschelling werd krap de 11 graden aangetikt. En toen net na het middaguur de wind van oost naar noordoost draaide en aanwakkerde tot windkracht vijf, werd het onder invloed van het koude zeewater alweer kouder. Actueel (21h30) nog net 5 graden.  Hoe lang blijft die nutteloze kou nog voortduren? Zo lang de wind niet voor wat langere tijd de zuidhoek opzoekt (daarover zo meteen meer) houden we hier nog lang last van. Natuurlijk zal het effect door de nu krachtige zon wel steeds minder worden, maar in zekere zin houdt dit zichzelf in stand. Een beetje zoals dat ook in de aanloop naar een (kleine) ijstijd gaat. Langer winterseizoen, korter zomerseizoen. Lagere zeewatertemperaturen. Een langere periode met een sneeuwdek. En daardoor steeds lagere temperaturen. Inmiddels al 4 maanden brrr, waarmee 2013 tot nu toe op de 24e plek van koudste jaren sinds 1901 staat. En als gevolg daarvan sneuvelen er aan de lopende band records. Eerder vandaag werd er o.a. op deze site al melding van gemaakt dat na april ook het mei-kouderecord voor de Elfsteden-hoofdstad gebroken is. Zojuist lees ik dat we een nieuw landelijk voorjaars-vorstdagen record  te pakken hebben: 40 stuks sinds 1 maart te Nieuw-Beerta! Hoe komt dat? Een zwakkere straalstroom, en relatief vaak geblokkeerde druksituaties; waarin de hogedrukgebieden vooral in de winter vaak wekenlang op hun plek blijven liggen. En dat komt weer, zoals we hier al vaker konden lezen, door de afnemende zonneactiviteit. Meteoconsult weet het inmiddels ook: lees het hier. Zij zijn er echter nog steeds van overtuigd dat dat juist komt door.. je raadt het al: de opwarming van de aarde. Het al hard en veel geroeptoeterde bericht dat het komt door de warme (?) Noordpool wordt nog eens een keer aangehaald. Vandaag met veel gevoel voor drama nog een artikel er overheen: smeltend ijs. Over stijgende zeespiegels en zo, minder dan een halve meter, of meer dan een meter (..)  Des te opmerkelijker dat het KNMI dit met kracht ontkent. Weliswaar gooien zij het over een andere boeg, de wereldwijd warmste van die 4 maanden wordt er uitgepikt met een verhaal dat het in andere delen van de wereld juist te warm was (wat min of meer een logisch gevolg is!), maar in de laatste 3 alinea’s wordt de Noorpool-theorie toch echt naar het rijk der fabelen verwezen.

Tsja.. dit is waar ik heel erg bang voor was. Al dagenlang wordt er van alle kanten met veel enthousiasme geroepen: hogedruk-invloeden, het wordt zomer. Dat klinkt leuk natuurlijk, maar als we goed naar de zogenaamde pluimen (van het Europese model) kijken is dat nogal gewaagd. Ook de nieuwste hierboven -vers van de pers- is daar duidelijk over. De spreiding -is helaas gelijk aan onvoorspelbaarheid- in vooral de temperatuur is al vanaf a.s. zaterdag enorm!  De pluim van het Amerikaanse model laat een soortgelijke onzekerheid zien. En dan zie je dat in de opeenvolgende runs met name de hoofdberekening (rode lijn) nogal zwabbert. Koos die in de vorige uitvoer nog voor één van de warmste oplossingen, nu juist weer één van de koudste.

[dc_slider slider=”15127″ captions=”true”]

De huidige situatie geeft helaas geen heel sprekend voorbeeld, maar toch even een vergelijk. Die hogedrukinvloeden komen er! De Amerikaanse oplossing is op het ogenblik de mooiste. Daar ontstaat in het weekend een hogedrukgebied met de kern net ten noordoosten van Nederland, waardoor er zwakke zuidoostelijke stroming op gang komt. Tempraturen tegen de 20 graden, met weinig wind. Het Europese model kiest nu echter voor de variant met vooral in 1e instantie wat meer depressie-activiteit, en op de wat langere termijn hogedruk op de oceaan, ten westen tot zuidwesten van ons. daardoor een veel koudere noordelijke stroming. Maar die langere termijn.. daar gaan we het verder niet over hebben, gezien de onzekerheid die al vanaf komend weekend aanwezig is. Maar hoe wordt dat weekend dan uiteindelijk, wat we zeker voor de buiten activiteiten en festiviteiten op 5 mei graag willen weten. Ik zet mijn geld op het Europese model. Met helaas een full-hit: een zeer langzaam overtrekkende depressie, zowel zaterdag als zondag koud en regenachtig, met vooral op zaterdag ook nog eens aardig wat wind. Maar misschien trekt de regen oplossend wat sneller naar het oosten, dan zou het zondag droog kunnen blijven. Lastig, wat denken de lezers er van?

Tot slot nog even een kijkje aan de andere kant van de oceaan. Ook in grote delen van Alaska (bron) loopt de natuur 4 weken achter, en dan praten we op die locatie over temperaturen tot 25 graden onder nul, en nog steeds een sneeuwdek. Bovenstaand het uitzicht aan de voet van de bergen van Air Artic national Parc, midden-Alaska

 Met dramatische gevolgen voor de landbouw. Na Alaska is nu ook Noord-Amerika nog een keer aan de beurt. Vorst tot in Denver (het kaartje geeft de temperaturen in graden Fahrenheit). Veel sneeuw ook nog steeds in Colorado. Speur hier naar mooie webcamplaatjes. Meerdere records zullen sneuvelen de komende dagen!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

8 reacties

Gesloten voor reacties.