1000_hd (1)

Dit is denk ik de mooiste kiek vanochtend van een berg die prachtig is opgefrist met een verse laag witte verf. Want zo zag het er een maand geleden uit….

1000_hd (2)

Duidelijk ook dat het hard gewaaid heeft bij deze sneeuwval. Hier inneralpin ook niet de meeste accumulatie natuurlijk. Dat was voorbehouden aan de Arlberg… gaan we naar begin september zien we pas echt hoe de gletsjers geleden hebben deze zomer…

1000_hd (3)

Duidelijk. Nou maar goed dat de winter in aantocht is. Serieus in aantocht. Dat weten we al.

17A92B3F-A515-4853-9592-A6FAFE9A16ED

Nog even een kiekje van de Arlberg. Boven St. Anton zien we al Schneebretts op en aan de rand van de piste. Het is misschien net te weinig om de pistebully’s al te laten rijden. Zullen we een wedstrijdje doen wie de eerste bully deze winter ziet?

fraalp

Franse Alpen

Je kunt er vergif op nemen dat de Franse Alpen kanshebber zijn op die eerste bully. Kijk eens wat een dumps vanaf 2 november! Hier en overal in de Alpen nu eerst 10 graden warmer… en dan zien we keer op keer op keer afkoeling samengaan met neerslag. De bovenste lijn toont de temperaturen op 1500m. De opwarming de komende 3 dagen is trouwens erg fijn omdat het helpt dat laagjes die anders lawines zouden produceren al omgevormd worden.

In Wallis….

ostnoord

Oostenrijk noordkant (Zell am See Kaprun)

Pas in Oostenrijk zien we al neerslagpieken vanaf 27 oktober. En de Franse pieken in november komen hier ook goed door. Een toprun deze. Duim ervoor. Pistenbully’s gegarandeerd  boven 1500m.

zuidkant

Zuidkant (Val Gardena)

Aan de zuidkant ook een prima berekening. Met wel een sneeuwgrens en paar honderd meter hoger. Maar hoe mooi als een keer noord- en zuid een mooie start van het seizoen zouden krijgen. Ik las al ergens: “Daar gaat Hajo weer”. Inderdaad. Wat moet ik anders. De laatste drie winters mocht het niet zijn. Die begonnen zeker ook wel met dumps rond deze tijd. Dus er zijn geen garanties. Van optimisme wordt je vooraf echter niet zuur.

graphe6_1000___6.03773584906_50_

Ardennen

Last but not least: de Ardennen. Op zoek naar een graadje nachtvorst in de Lage Landen.En ja hoor : het zou kunnen rond 3 november.  In deze run zelfs met een behoorlijk pakje sneeuw…

Webp.net-gifmaker (12)

We vergelijken nog even Europees en Amerikaans model. Hierboven zie je dat in het Europese model de arctische uitbraak van 29 oktober er nog veel mooier op staat. Dus dat zit wel snor. Anderzijds: ze zijn het niet helemaal eens dus is er nog ruimte voor positieve of negatieve verwachtingen.

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

48 reacties

Gesloten voor reacties.