gfs-0-6

Yes! Het kan nog! Deze morgen sprak ik nog over een gortdroge woestijn. En ja, dat er komend weekend wat kansjes waren voor Oostenrijk. En wat grotere kansen voor Frankrijk. Maar vanavond zijn die kansen voor de westelijke Alpen wel heel veel toegenomen want beide grote weermodellen komen nu met een identieke evolutie. En brengt sneeuw! Mogelijk veel sneeuw! Lees je even mee? Ik heb een hele serie kaarten klaarstaan die de evolutie in stap voor stap weergeven. Ik moet daarbij al meteen met de huidige kaart beginnen want daar begint het al. De beginsituatie is bekend: hoog boven Midden-Europa, depressie op de oceaan, en in de linkerbenedenhoek een nieuw hoog dat vanaf de Bermuda-eilanden richting Azoren snelt om van daar uit het volgende Eurohoog te vormen.

gfs-0-42

Alleen duurt het nu wat langer eer dat Azorenhoog een pijl warmte op grote hoogte op ons afvuurt. En daar profiteren de depressies boven de oceaan van om telkens een klein beetje tussen beide hogen door richting de westelijke Middellandse Zee te glippen. Zo zie je hier dat een kleine trog (let op de groene uitstulping) van een eerste depressie (L1) daar overmorgen al in slaagt. Een klein beetje kou op grote hoogte die naar het zuiden wegzakt …

gfs-0-60

… en hups, een minilaagje ontstaat boven de Straat van Gibraltar. De vorming van dat kleine laagje stond wel al langer op de kaarten.

gfs-0-84

Maar het leuke is nu dat het Azorenhoog maar blijft talmen. Lang genoeg voor een tweede Atlantische depressie (L2) om net hetzelfde te doen. Nog wat koude richting dezelfde plek.

gfs-0-108

En dat is voldoende om die kleine depressie daar serieus te laten ontwikkelen. Dan pas waagt het Azorenhoog de sprong naar West-Europa.

gfs-0-126

En dat verhaal kennen we van de voorbije weken. Nieuw Eurohoog terwijl vanaf Bermuda alweer een volgend hoog verschijnt.

gfs-0-150

Maar ook hier komt de aflossing niet zo vlot meer als de voorbije weken. En wanneer het Eurohoog dan hetzelfde traject volgt als zijn voorgangers ziet de zich nog steeds ontwikkelende depressie zijn kans om naar het noorden te bewegen.

gfs-0-174

En tadaaa … verrassing! Die komt dan wel heel dicht bij de Alpen.

rart_16122000_16121212

Uiteraard ligt bij deze configuratie de westelijke Zuidkant (Piemonte) in polepositie om de sneeuw te mogen ontvangen. Met een lange fetch van over de Tyrreense Zee kan er een bak vocht worden opgeladen.

rart_16121818_16121212

Maar voor een keer is het het Europese weermodel dat met de meeste sneeuw komt. Hier begint het zelfs al een dag vroeger, namelijk komende zondag al.

rart_16121912_16121212

En dat intensiveert en intensiveert. Bovendien pakken hier ook de zuidelijke Franse Alpen een flink stuk mee. Ik denk dat de Mauriennevallei hier zowat de grens wordt. Dus Isola2000, Les Orres, Risoul, Vars, Serre Chevalier, Les Deux Alpes, Alpe d’Huez kunnen hier allemaal van mee van profiteren. Met de nadruk op ‘kunnen’ want heel zeker is het nog niet.

rart_16122000_16121212-1

De dag erop schuift het systeem een klein beetje door voor het zich begint op te vullen, dus kan ook Lombardije en het zuiden van Zwitserland in de sneeuw komen.

rsum_16122012_16121212

En als het van EC afhangt spreken we over meer dan een meter: een dump dus.

graphe3_1000_592_512___

Hoe zeker is dit allemaal? Wel, het ensemble voor de westelijke Zuidkant spreekt boekdelen. Toch al vrij waarschijnlijk. Ik denk dat gebieden als Prato Nevoso wel eens bedolven gaan kunnen worden.

graphe3_1000_578_499___

Voor de zuidelijke helft van de Franse Alpen zie je dat het allemaal nog onzeker is, al zijn de kansen wel toegenomen in vergelijking met vanmorgen.

ecm1-192

En voor Oostenrijk? Op sneeuw van deze depressie hoeven ze daar niet te hopen. Maar megadikke föhn zit er ook niet onmiddellijk aan te komen, daarvoor is die depressie te weinig uitgediept. Dus niet wanhopen daar in de reacties aub. Het is echt te vroeg om nu de pesimist uit te hangen. Laten we nu gewoon blij zijn dat er eindelijk terug wat te beleven valt. OK?

gfs-0-384

OK, als uitsmijter deze kaart van GFS. Zou er wat broeien in de verte? Wie weet. Blijf het hier volgen!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

131 reacties

Gesloten voor reacties.