Wat op de kaarten stond komt uit en hoe: dumping, dumping in de Noorse Fjorden. En dat terwijl alle liften daar nu stil staan! Hierboven een plaatje uit Voss niet ver van de aan te vliegen stad Bergen en in dit facebook album ook plaatjes uit Stranda waar je vanuit Alesund zo heenrijdt. En KLM vliegt voortaan ook dagelijks op Alesund! Tot vrijdag ligt de sneeuwgrens onder de 200m! 

Ach daar verbazen we ons niet over als je tegelijk ziet dat er afgelopen zondag sneeuw is gevallen in Saoudie-Arabië in de stad Ha’il op 988m en als we ook zien dat het op sommige Spaanse stranden heeft gesneeuwd. Zie ook dit hilarische overzicht.

sneeuwprocent0205

Nu is het weer niet zo dat er in Noorwegen meer dan gemiddeld sneeuw ligt! In tegendeel. Alleen in de blauwe gebieden is het sneeuwdek normaal tot ruim over normaal. Klik hierrr voor legenda van de kaart. Barmark betekent: sneeuwvrij.

kaprun 0205

In Zell am See Kaprun op het Kitzsteinhorn is het super vandaag! Of bij deze temps toch tenminste vanochtend.

valthorens 0205

idem voor Val Thorens na een grauwe dag gisteren. Maar ook vandaag zal de bewolking in de loop van de dag sterk toenemen en uiteindelijk ook voor buien zorgen zoals Frederic fraai in dit bericht heeft uitgelegd.

stmartindebelleville0205

Tja en beneden in St. Martin de Belleville op 1450m ziet het er inmiddels zo uit. Ook hier lijkt de natuur wat achter te lopen als we de loofbomen zien, maar dit heeft natuurlijk ook met de hoogte te maken.


 

De ensembles (pluimen) voor de Lage Landen zijn super spannend momenteel. Steek alvast in je zak dat rijtje dagen van 4 naar 9 mei als de luchtdruk stijgt, de atmosfeer droger wordt en we de 20°C weer gaan aantikken. De aankomende dagen gaan we in Nederland in elk geval nogal door de restfrontjes heen mazzelen. Zie de kaarten in de weerkamer. Maar wat brengt de rest van mei?

Keer op keer worden we blij gemaakt met dode mussen. En pakt het kouder uit dan eerst gedacht. Als de Amerikaanse berekening eindigt met een middagtemperatuur van 10°C op 17 mei dan denk je toch…. dat zou ook een top 10 klassering voor die dag zijn. Afwachten en er het beste van hopen. Of naar het zuiden des lands verhuizen waar het allemaal een stuk aangenamer is de laatste tijd.

pluim0205_00

Afsluitend de nieuwe Europese pluim.  Mijn tip: hecht meer waarde aan de blauwe stippellijn dan aan de minder waarschijnlijke rode lijn. Ach we golven wat op en neer met relatief erg weinig neerslag. Best prima toch?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

24 reacties

Gesloten voor reacties.