Toen ik op 30 maart berichtte dat het in Vologda nog eens een week volop ging winteren en dat de koudegolf zou uitvloeien tot aan de Krim had ik te weinig focus op de sneeuw die ermee gepaard zou gaan en waar de grootste intensivering zou plaatsvinden. Dat is Moskou geworden. Daar werd men op 1 april wakker met 17cm sneeuw in de stad. Meer dan de laatste 130 jaar is waargenomen in de stad op die dag. Is het in Nederland sterk in het nieuws geweest? Hier in Oostenrijk had ik het gemist. Een mooie video van de sneeuwstorm zie je hierrrr, mooie foto’s hierrr. Heel grappig is natuurlijk dat het op 1 april gebeurde en dat het de grap van de weergoden was tussen alle grappen die rondgingen zoals je ziet in dit overzicht, waaronder de grap van de overheid dat de overheid voortaan geen grappen meer zou maken.   

A deliveryman rides a motorcycle during a snowstorm in Tehran

Nu we toch bezig zijn: in Iran waar begin februari de ergste sneeuwstormen in 60 jaar woedden zaten op 31 maart 14.000 mensen vast in hun voertuigen door de verkeerschaos na nieuwe opmerkelijke sneeuw tot in Teheran. Hier meer foto’s.

pyreneeen_sneeuw0304

Snel naar het nu. Het meest opmerkelijke dat de komende 24 uur gebeurt is de sneeuw in de Pyreneeën. Van west naar oost gaat er 20 tot wel 60cm sneeuw vallen boven 1500m (zie hier). Dat gebeurt nadat er gisteren nog een stormachtige Vent d’Autan (uitleg in het Engels) stond met windstoten tot meer dan 100km/u. Die zuidenwind hangt natuurlijk ook samen met de grote Saharazand stofwolk die nu over Europa hangt. In Oostenrijk gingen spookverhalen rond dat dat ook zonder neerslag een bruine laag op de sneeuw zou veroorzaken. Welnu: ik zie hier bij het Edelweisshaus hoogstens een flinterdun laagje stof op gladde oppervlakken waar je nauwelijks je naam in kunt schrijven. Iemand berichten erover gezien?

bewolking0404

Mijn voorzichtige voorspelling dat we het hier in de Zillertal Arena (zie meteo of alle cams) zonnig zouden houden tijdens de hele WIntersportweerman-trip komt perfect uit. Je ziet hoe morgen de bewolking over het westelijk Alpengebied hangt en tegen de zuidkant aan. Hele lichte sneeuw in het Valle d’Aosta daaruit. En ja in Nederland ook al een einde aan het zeer fraaie weer. 

ensOostenrijk0304

En dit is Oostenrijk vandaag. De noordkant. Fréderic’s sneeuw op 9 april is terug als een duvel uit een doosje. Sneeuwgrens dalend onder de 1500m. Vergeet de piek op 7 april. Dat is wat motregen die waarschijnlijk niet zo hoog gaat uitpakken als nu berekend. 

sneeuw9april

Je ziet hier dat het er vanaf gaat hangen of de glijbaan niet te ver naar het oosten gaat steken. De Franse Alpen krijgen sowieso alleen wolkenvelden en een daling van de vorstgrens, maar geen sneeuw op dat moment. In Oostenrijk zou er 10cm kunnen vallen boven 1500m en dan vooral in oostelijke gebieden als Die Tauplitz (zie meteo of alle cams) en Obertauern (zie meteo of alle cams). Je ziet in het ensemble ook dat het wisselvallig blijft en dat het kwik op en neer blijft stuiteren met het ensemble-gemiddelde toch aan de zachte kant.

2014-04-02 16.34.55

Het wordt vooral in Oostenrijk erop of eronder voor de Pasen qua houdbaarheid van de pistes. De Duitsers hebben vanaf dit weekeinde al vakantie en die zitten zeker nog goed hoewel zij deze puur fraai zonnige week en de vorige met de halve meter dump (met de meeste sneeuw – 14cm –  in Innsbruck van de hele winter!) gemist hebben. Het is nu al zo zomers in de Alpen… met hier ook al krioelende mierenhopen pal naast de Märchenwald-sleeplift. Nu is mijn dochter Micky (4) nog niet leerplichtig maar er zijn deze week dus ook weer Nederlandse gezinnen met kinderen ouder dan 6 die het gewoon doen! Groot gelijk! Hoe heerlijk rustig zijn de pistes. Het wordt eigenlijk tijd voor een ouderstaking waarbij we gewoon eens met zijn allen de vakantieregels aan ons laars gaan lappen… 😉     


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

17 reacties

Gesloten voor reacties.