Hierboven een berghut even boven Champoussin vandaag uit een stoeltjeslift gekiekt (zie groot). “Alpistan” is een nieuw woord om uit te drukken dat de Alpen juist geen “verwegistan” zijn. De vraag “wat doe je nog hier” is actueler dan ooit als je ziet dat je voor minder dan 100 euro een week onder de pannen bent inclusief skipas. Ik heb het alleen uit de Portes du Soleil ervaren vandaag. Zonhellingen onder 1500m eind van de middag slush maar schaduwhellingen tot aan het gaatje perfect. Zoals de dalafdaling naar Morgins. Ik was op de kop af 20 jaar geleden voor skileraar in Morgins (93/94) en skiede er nu weer voor het eerst in 19 jaar. Een onwerkelijk gevoel. Didier Defago was destijds pas 22 en werd pas in 1998 fullprof. De rest is history (Olympisch goud op de afdaling in Vancouver). Tegenwoordig zie ik investeert hij ook in nieuwe skiliften en is de nieuwe dalafdaling naar Morgins naar hem genoemd. 

markserfaus2703

Gaan we over de weg 487km naar het oosten komen we in Serfaus. Mark stuurt deze kiek ge-upload met de Sneeuwhoogte App van Bizztravel. Nu ja dan weet je het wel: de hele Alpen zijn een droom.

ensOost2703_12

Hier het ensemble van de GFS06u voor Oostenrijk. We gaan het redden met de zon in de trip van 1-4 april naar de Zillertal Arena (zie meteo of alle cams) waarop het ook echt aangenaam warm en zonnig gaat worden. Het zonneterras van het Edelweisshaus is fenomenaal. Wil je nog mee? Vul hierrr in.

httpv://www.youtube.com/watch?v=b2dam2LjUV0

Van dit werk zeg maar. En ik ga deze keer ook echt mijn zwemshort meenemen naar de Königsleiten en zal eindelijk eens zelf het goede voorbeeld geven. Je ziet ook in het ensemble en dat zien we in alle runs van alle modellen dat de overgang van het zonnige warme weer met oostenwind naar iets nieuws best heftig zou kunnen verlopen met veel regen en sneeuw. Er zijn aanwijzingen voor een nieuwe Kältesturz maar daar pinnen we ons nog niet op vast.

httpv://www.youtube.com/watch?v=EmeZ23aOQHw

Toegift: net opgeduikeld uit de oude doos… de Hahnenkamm in 1981! In de reacties zal Fréderic later vanavond mogelijk nog wat dieper in gaan op de modellen….


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

15 reacties

Gesloten voor reacties.