GMT_TXTX_08022017

Grote verschillen in de Lage Landen. Waar de noordelijke provincies van Nederland gisteren al hun eerste ijsdag van een driedaagse serie beleefden, was daar in het zuiden, en dan zeker in België, niet zo veel van te merken. +5°C werd het daar en ook vandaag komen de temperaturen er boven nul.

C4ILObDWIAAnUJM

Leo postte gisterenavond deze in de reacties. Het laat mooi het grensvlak zien tussen de koude lucht in het (noord)oosten en de zachtere in het zuidwesten. En dat grensvlak is net boven de Lage Landen komen te liggen. Jammer voor de Belgen, goed voor de noordelijk wonende Nederlanders. Maar ik betwijfel sterk of er op uitgebreide schaal geschaatst gaat kunnen worden. Zelfs voor het noordoosten wordt niet meer dan 4 à 5cm berekend.

gfsnh-10-192

Dag op dag een week geleden maakte ik een bericht waar ik de link maakte tussen de SSW die toen al even bezig was en de ontwikkelingen aan de grond, met de kanttekening dat het ook voor mij een leerproces was … en nog steeds is. Wat ben ik nu wijzer geworden nu we een week verder staan? Het stond toen al op de kaarten, maar om een of andere reden had ik het niet neergeschreven. Na de SSW zou de situatie in de stratosfeer terug wat normaliseren. Ik denk dat ik er toen niets over zei, omdat ik eerst wou zien wat de exacte uitwerking van de SSW aan de grond zou zijn. Bovendien was het niet zo dat de poolwervel zou aansterken tot het niveau van een typische WC-winter. Misschien was het een niet te negeren signaal. Maar ja, gemakkelijke praat achteraf.

hoogte

En nu ik toch achteruit aan het kijken ben: hoe staat het met de actuele sneeuwhoogtes? Bijzonder weinig Alpenoorden in de top 8, enkel Valfréjus, Abriès en de gletsjer van Gstaad. Verder zien we plaatsen in de Apennijnen en de Pyreneeën. Tja, het is een atypische winter, maar dat wist iedereen natuurlijk al.

oost

Waar zitten de Oostenrijkse gebieden? Mooi om zien hoe de kleine oostelijk gelegen gebieden zoals Loser, Die Tauplitz en Flachau zich prima staande weten te houden tussen de hoge gletsjergebieden.

0710_hd

Hier een beeld over de Traunsee niet ver van Loser. Moeilijk te zeggen of het er nog diep winters is. Te veel lage wolken wolken vandaag. Maar dat kan gewoon niet anders. Begin vorige maand was ik er nog. En geloof me, die pakken sneeuw krijg je er niet zomaar weg.

radar

Hoe zit het elders in de Alpen? Afwisselend opklaringen en wolkenvelden in Zwitserland en Oostenrijk met sneeuwval in de zuidelijke Franse Alpen en Piëmonte.

0700_hd

Dat klopt als ik de actuele webcambeelden zo bekijk. Schröcken tussen Lech en Kleinwalsertal is dit.

2alpes-ot_village3

En inderdaad. Sneeuwvlokken van in Les Deux Alpes …

Isola2000

… tot in Isola2000.

output_klTjOf

Hoe gaat het allemaal verder? De komende week wordt het Europese weer bepaald door een stationair laag tussen de Britse Eilanden en het Iberisch schiereiland, en het stilaan wegzakkend hoog boven het Europese continent. Dat wil zeggen dat grote delen van Europa in een zuidelijke stroming terecht komen. Vanaf het weekend gaan de temperaturen dus ook in het noorden van Nederland boven het vriespunt uitkomen. Frankrijk krijgt steeds wolken te pakken door de nabijheid van het het laag, terwijl de zon zich in Oostenrijk steeds meer laat zien. Verse sneeuw is, op af en toe wat licht gedwarrel voor de Savoie Mont Blanc na, bestemd voor de zuidelijke stuwingsgebieden. Vooral de zuidelijke Franse Alpen en Piëmonte / Lombardije dus. In mindere mate ook voor Val Gardena in de Dolomieten.

graphe3_1000_608_529___

De GFS-ensembles bevestigen. Sneeuw in zicht voor Isola2000 …

graphe3_1000___8.01886792453_45.951417004_

… en noordelijk Piëmonte. Toch nog een slag om de arm hier want EC gaat hier bijvoorbeeld niet in mee. Hier wordt het wegtrekkende hoog duizend kilometer westelijker, pal over de Alpen berekend.

graphe3_1000___12.358490566_47.5708502024_

In ieder geval houdt de Noordkant van de Alpen het alvast tot aan het begin van de eerste voorjaarsvakantie kurkdroog.

graphe3_1000_572_461___

En op wat licht gedwarrel vanuit de bij wijlen dikke wolken na (ensemble voor Les Menuires is dit), kan hetzelfde ook voor de Franse Alpen ten noorden van de Maurienne gezegd worden.

ECM1-240

Is er al iets te zeggen voor de eerste vakantieweek? De modellen laten  nu vooral weersoep zien. Het dominante hogedrukgebied verdwijnt wellicht, maar zonder dat er iets uitgesproken anders in de plaats komt. Komende dagen gaan we zien waar het naartoe gaat. Laten we voor de fun in de reacties misschien nog een kleine wedstrijd houden. Wanneer vallen de eerste sneeuwvlokken op de caravan van Stefan Kaptein? Ik doe een gok op 24 februari. En jij?


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

129 reacties

Gesloten voor reacties.