Wiesbaden

Mooie extreme situaties op de weerkaarten in en rondom de lage landen deze dagen. Maar ook enorm veel overlast en erger. Gisteren berichtten we al over het noodlot dat een kinderfeestje in een Parijs park wreed verstoorde. Ook in Duitsland ging het goed mis, vooral rondom Frankfurt en in de Eifel. Bij een voetbalwedstrijd van Eintracht Hoppstädten werden zo’n 30 kinderen in de leeftijd van 9 tot 11 jaar lichtgewond en enkele volwassenen zwaargewond; de scheidsrechter moest gereanimeerd worden. In Sulzbach stond het water een  meter hoog wat leidde tot evacuaties en stroomuitval.

Sowieso enorm veel ontladingen in een groot gebied: zie eens op deze mooie animatie!


De 24-uurs race op de Nürburgring werd door hagel en wateroverlast tijdelijk stilgelegd. Inmiddels is de race hervat.

Maar ook weer pret tussen de overlast. In Wiesbaden zoveel hagel dat de sneeuwschuivers massaal gehanteerd konden worden. In Die Welt (onderaan het artikel) een nog leukere video.

rsum_16053015_16052900

Als we de nieuwste HIRLAM run moeten geloven kan het in die omgeving komende nacht en morgenochtend weer helemaal fout gaan. Een zwaar buiencomplex trekt via Frankfurt westwaarts door de Eifel en daarna over België alwaar de hevigste activiteit er er wel uit zal zijn. Onderweg neerslagsommen tot zo’n 100 mm in negen uur tijd. De exacte locatie en intensiteit is natuurlijk onmogelijk goed te voorspellen.

pslv_16052912_16052900

Maar hoe zit het eigenlijk? We hebben te maken met een onvervalst scandihoog en een koud lagedrukgebied net ten zuidoosten van ons. Aan de grond is de stroming hierdoor noordoostelijk. In de winter zou dat uiteraard sneeuw- en ijspret opleveren.

tmax_16052918_16052900

Maar het is (bijna) zomer. Ten noordoosten van ons bevindt zich veel warme en vrij vochtige lucht. Hoger in de atmosfeer is de stroming vandaag nog zuidelijk, later zal die naar het oosten draaien. Botsing van luchtsoorten en windschering dus; ingrediënten voor spektakel.

cape_16052915_16052900

Verschillende parameters die op elkaar inwerken maken de verwachting enorm lastig. Duidelijk is dat het midden van Duitsland wel een heel grote bron voor het ontstaan van zware buien is. Wat een instabiliteit! Voor de lage landen lijkt vanaf het begin van de middag de grootste kans weggelegd voor de zuidelijke helft. Enerzijds door (alleen daar) mogelijke convectie vanaf de grond, anderzijds door het binnentrekken van de buien uit Duitsland. Was gisteren en in eerste instantie vandaag de stroming op hoogte minimaal, later vandaag zal die gelukkig wat gaan toenemen waardoor de buien wat sneller overtrekken. Het lijkt me dat het in Nederland vooral hevig te keer zal gaan in Brabant en Limburg.

tcdc_16053012_16052900

Morgen is het in detail een ander verhaal en wordt het ook  spannend in het noordoosten van Nederland. Dat komt net wel of net niet tijdelijk onder invloed van een iets drogere en oostelijke stroming waar zoals we al constateerden de echte warmte zit. Het kan tijdelijk opklaren,

tmax_16053018_16052900

En warm worden! Maar ook dan een zeer instabiele situatie. Aan de grond zal de wind inmiddels naar het noordwesten draaien en op hoogte nog oostelijk zijn. Opnieuw veel schering dus. Kansen op zwaar onweer en mogelijk forse hagel. Door aardig wat wind op hoogte zal het wel vrij snel doortrekken dus waarschijnlijk geen extreme neerslaghoeveelheden.

PLUIM_06260_NWT

Na morgen zullen de scherpste kantjes er vanaf gaan maar mooi zomerweer zit er in eerste instantie nog niet in. Vanaf vrijdag zou dat wel eens kunnen gaan lukken. Opmerkelijk is dat de ECMWF hoofdrun daar zowel gisteravond als vanmorgen nog niet in gelooft. Wat een lage temperaturen juist vanaf vrijdag toch?  Maar ik zie het wel zitten. Die hoofdrun wijkt wel erg van het ensemble af.

IJSlandpslv_16060506_16052812

De bedoeling is dat deze kaart niet helemaal uitkomt. Het hogedrukgebied boven Scandinavië zal zich komende week eerst westwaarts richting IJsland verplaatsen en richting het weekend zuidelijk óf zuidoostelijk gaan uitbreiden.

GFSvrtmax_16060318_16052812

Hoe dat zich precies ontwikkelt is nog onzeker. Het GFS model laat een iets zuidoostelijker positie zien met bijbehorend mooi plaatje. Op de lange (=meteofictie) termijn, zeg maar richting tweede week juni, zijn de modellen het redelijk eens en lijkt de trend dat het hoog het continent op kan trekken. Stabiel zomerweer? Nog even afwachten!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

10 reacties

Gesloten voor reacties.