Maria A. op haar hoogtepunt Bron NOAA

De titel lijkt meer op die van een spannend boek van Robert Ludlum, Hammond Innes of James Grippando. Het is echter niet meer dan een meteorologische vergelijking tussen 2 tropische systemen die jaars na elkaar op 2 diverse basins ontstaan zijn en waarvan 1 eigenlijk nog niet eens is geboren. Maar dat gaat zeker nog gebeuren en wellicht kunnen wij hier ons eigen spannende verhaal van maken. We noemen de ongeborene voor het gemak Maria P. (P van Pacific) De 2017 Maria, die flink heeft huisgehouden op o.a. Puerto Rico noemen we gemakshalve Maria A. (A van Atlantic) Hoe bizar is het dat in het jaar opvolgend op de destructieve Atlantische orkaan Maria wederom een ander systeem op een ander gedeelte van de wereld precies dezelfde naam draagt, naamgegeven is door precies dezelfde meteorologische dienst en wellicht eveneens uitermate destructief zal zijn. Wellicht loop ik nu iets te ver op de zaken vooruit, maar zoals eerder in de reacties al aangegeven: het Atlantisch seizoen zal slecht, of wellicht veel later, op gang komen. De focus met betrekking tot zware tropische systemen moeten we voorlopig zoeken boven de Pacific (oost en west). Maar eerst even het geheugen opfrissen:

Overzicht Atlantische tropische stormen 2017. Bron NHC

Op 12 september 2017 vertrok een tropisch golf vanaf de Afrikaanse kust richting het westen over de Atlantische Oceaan. Het water was vorig jaar zo’n 4 graden warmer dan dat er nu gemeten wordt en met 27°c warm genoeg voor de vorming van tropische systemen. Verder naar het westen, richting de Caraïben was het water nog warmer.  Na 4 dagen boven de Atlantische Oceaan te zijn gekoerst werd Maria A. op 16 september opgeschaald naar een tropisch depressie. Daarna ging het razendsnel met Maria A. Nog geen 48 uur later was Maria A. reeds een Major Hurricane en was de luchtdruk razendsnel gedaald van 1005 HPA naar 930 HPA en waren de windsnelheden al opgelopen richting de 250 KMH.

Forecast van Maria A. op 16 september. Geen berekeningen die vermoeden dat Maria A. een krachtige cat.5 zou worden.

Weer 24 uur later was Maria A. uitgegroeid naar een orkaan van categorie 5 (de zwaarste in z’n soort) en bedroegen de windsnelheden zo’n 270-275 KMH. Maria A. blonk dus uit in haar enorme kracht. Op 20 september bereikte zij Puerto Rico en zaaide daar dood en verderf op het eiland. De forecast die toentertijd gemaakt werd voorzag die enorme intensifering niet. Veel meteorologen stonden voor een raadsel en er is naderhand een mooie discussie op gang gekomen ivm de voorspellingen van Maria A. Men verweet de meteorologen dat er te kort van tevoren is gewaarschuwd voor dit systeem en dat men niet (goed genoeg) voorbereid was op haar kracht. Logisch want de schade van deze orkaan wordt geschat op 90 miljard USD, waarmee het de 3e “duurste” orkaan in de USA geschiedenis is geworden. (na Katrina in 2005 en Harvey ook in 2017) De directe doden als gevolg van Maria A. wordt geschat op 65, maar door de aftermath (met name de watertoevoer, het uitblijven van (voedsel)hulp en het uitvallen van de elektriciteit) is het dodental opgelopen tot enkele honderden. Op deze pagina van het NHC lees je het complete verhaal. Er is dus genoeg reden om Maria te schrappen van de lijst met namen, wat voor het Atlantisch Basin dan ook zeker is gebeurd. Maar waarom dan nu wederom de naam Maria?

Nieuwe lijst met W-pac storm namen Bron: wikipedia

Namen van tropische systemen worden reeds lang van tevoren bedacht. Vaak zo’n 6 jaar van tevoren. De naam Maria is in de lijst van Atlantische namen dan ook weggestreept en vervangen door de naam Margot. Margot, als zij ooit ontstaat, komt dan pas voor in de lijst van 2023. Op Margot moeten we dus even wachten. Toch wordt Maria nu wederom in de lijst van 2018 genoemd. De Amerikaanse Meteorologische dienst kon zo’n 6 jaar geleden niet voorzien dan Maria in 2017 een enorme ravage zou achtergelaten. Daarbij zijn de diverse lijsten van namen niet gekoppeld. De lijst van namen van het Atlantisch Basin wordt wellicht door andere mensen opgesteld dan die van E-Pac en W-Pac. Daarbij is er een samenwerking van de diverse meteorologische diensten die de namen van de W-Pac verzinnen. Je kunt in het bovenstaande schema zien wie er allemaal participeren in de W-Pac lijst. We lezen de lijst van links naar rechts en zo komt dus bij ieder nieuw systeem een ander land aan de beurt. Ook hier komen nieuwe namen voor maar zijn er ook namen van systemen die al een keer zijn gebruikt maar geen, of weinig, schade hebben aangericht en dus voor de herhaling gaan. (Francisco – Neoguri – Hagupit – Phanfone zijn hier o.a. voorbeelden van)

De vermoedelijke koers en de onzekerheid Bron JTWC

Resultaten uit het verleden bieden echter geen garantie voor de toekomst, dat weten we allemaal. Wordt de nieuwe Maria dan ook destructief zoals Maria A. uit 2017? Het antwoord kan ik nu (nog) niet geven maar er zijn wel tekenen dat Maria P. een behoorlijk systeem kan gaan worden. Op dit moment is Maria P. nog niet geboren. Dat wil zeggen: ze heeft nog geen naam maar het “embryo” ziet er uitermate gezond uit. 10W ten, zoals het systeem nu nog heet, danst een beetje nabij Guam, is nu nog een tropische depressie, koerst richting het noordwesten en zal binnenkort opgeschaald worden naar tropische storm. Dan zal dit systeem ook de naam Maria krijgen. Pas rond 6-7 juli zal Maria zijn doorontwikkeld tot een tyfoon.

Hoe heet een systeem in welk basin Bron: twitter

Tyfoon?, geen Hurricane? Neen, want in elk basin worden tropische systemen ander genoemd. Kijk maar eens op het kaartje en doe er je voordeel mee.

De laatste zonnenstralen vallen op 10W ten: vermoedelijk snel Tyfoon Maria

De ontwikkeling van Maria P. is dus van belang om uit te groeien tot het kaliber van haar naamgenoot van vorig jaar. En er zijn wel wat obstakels voor Maria P. om te nemen om tot een supertyfoon uit te groeien. Veel onzekerheden, dus laten we eens kijken of we de vergelijking met Maria A. kunnen maken? Allereerst is Maria P. nog in een prematuur stadium maar ziet er bijzonder goed gevormd uit. Eigenlijk beter dan haar voorgangster. Dat is dus 1-0 voor Maria P. Maar die obstakels worden voor Maria P. echter een dingetje om snel te ontwikkelen. Want er ligt behoorlijk droge lucht in haar pad.

De droge lucht (oranje) waar Maria P. doorheen moet koersen

Met een koers richting het noordwesten moet Maria P. zich dwars door een band met droge lucht boren. Voor een tropisch systeem is dit echter ongunstig want deze lucht vreet de convectiebanden grotendeels op. Aan de voorkant zal er dus aardig aan Maria geknaagd worden. En door het gebrek aan convectie aan de noordkant zal de ontwikkeling niet zo snel gaan als bij Maria A. Laten we de stand even bijhouden: 1-1

Op bovenstaande GIF zie je hoe goed gevormd Maria al is en waar het gevaar loert!

De SST van W-pac Bron: CIMSS

Dan hebben we natuurlijk nog de SST (watertemperatuur) Die is op dit moment, in vergelijking met die van de Atlantische Oceaan, erg warm. Watertemperaturen van zo’n 31°C zijn geen uitzondering aan de voetjes van Maria. En warm water is dé motor van tropische systemen. Hoe warmer de voetjes, hoe krachtiger de ontwikkeling. Het systeem koerst echter wel richting water dat een fractie koeler is, maar met een SST van +29°C is dit warm genoeg om flink door te groeien. Dat was echter ook het geval bij Maria A. van vorig jaar. Dus in dit geval geen score: de tussenstand is nog steeds 1-1.

Ensemble van Maria P. Bron: Tropical Tidbits (een wereldsite)

Als laatste dan even naar het ensemble kijken. Hoe verder in de tijd, hoe meer onzekerheid. Dat weten we natuurlijk van de reguliere weerberichten hier bijWSWM. Je ziet een bepaalde bifurcatie in de lijntjes. 50% koerst op Japan af en 50% van de lijntjes zie richting China trekken. En daar gaat dus het verschil uitkomen met Maria A. uit 2017. Koerst Maria P. richting China, dan blijft ze langer boven warmer water en wordt ze zeker een Supertyfoon. Hoe meer naar het westen hoe krachtiger het systeem zal blijven. Maar als de koers wat noordelijker wordt dan zal de energie er snel uit zijn ivm dat koelere water. Het is een dubbeltje op z’n kant maar ik zet de score voor nu op 2-1 voor Maria A. Ik geloof niet dat Maria P. zo krachtig als haar voorganger zal worden, al is de vergelijking wel frapant. Laten we hopen dat iedereen nu wel ver genoeg van tevoren is gewaarschuwd over Maria, al denk ik niet dat er veel Chinesen en/of Japanners zijn die de berichten op WSWM lezen. Ik houd dit systeem absoluut in de gaten en wanneer de systemen parallel gaan lopen kom ik zeker met een nieuw bericht.

Dan nu eerst maar weer terug naar de droge zooi van de Lage Landen en wellicht maar eens de dansschoenen uit de kast halen voor de nodige regen.

Laterrr…


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

5 reacties

Gesloten voor reacties.