Brian_2017-10-20_1917

Brian ten westen van Ierland

De komende dagen is het een beetje herfst. Met name morgen en zondag kan het hard waaien en veel regenen. Het is tenslotte de tijd van het jaar. De schuldige is een flink lagedrukgebied dat nu nog op de oceaan ligt. De Engelse meteorologen noemen de stormdepressie Brian. En Brian heeft tropische DNA in z’n aderen.

aangepast gfs_mslp_wind_atl_fh-72-48

Als je op de bovenstaande animatie kijkt dan zie je Brian ontstaan voor de kust van de USA. Hij trekt over de Atlantische oceaan en vormt een stevige stormdepressie zoals Ophelia vorige week ook deed. Echter was Ophelia een ex orkaan en Brian is dat niet. Desalniettemin heeft Brian een zogenaamde Bombogenesis ondergaan. Een bombogenesis is een tijdsbestek van 24 uur waarin, bij een depressie of orkaan, de luchtdruk met meer dan 24 HPA daalt. En dat gebeurde bij Brian van donderdag op vrijdag.

elmar emtbkna

Brian = Elmar bij de Duitsers

Hier zie je Brian op de kaarten van de Duitse meteorologische dienst waar het systeem Elmar genoemd wordt. Morgen ligt de kern boven de Ierse zee en de fronten zwiepen over de Lage Landen. De meeste fut is er dan wel een beetje uit en het zwaarste windveld ligt over (wederom) Ierland en Engeland. De neerslagzones trekken over de Alpen met sneeuw vanaf zo’n 1000 meter op maandag met de meeste neerslag voor de centrale Alpen. Helemaal rechts in de bovenhoek zie je de restanten van Ophelia nog steeds rondtollen.

zondag 2210 pslv_17102215_17102000

Hogedrukgebieden trekken elkaar aan

Op zondag zie je dat Brian al helemaal is opgevuld en aangestuurd wordt door een diepe moederdepressie nabij de zuidpunt van Groenland. Dat is nu eenmaal het lot van depressies die op gematigde hoogtes ontstaan en richting Europa trekken. Ze worden verzwolgen door diepe oceaandepressies.  Tevens stijgt de luchtdruk boven Scandinavië en boven de Azoren. En dat worden vrienden vanaf midden komende week.

kou 2210 t850_17102215_17102000

Koude lucht stroomt over het oosten van Europa

Tevens wordt er een fikse portie koude lucht over oost Europa gedrukt die daar blijft hangen. Maar ook de warme lucht rukt op en de scheidingslijnen tussen deze luchtsystemen ligt de komende dagen een beetje boven midden Europa en verder oostwaarts. Hierdoor wordt het erg onrustig boven de Balkan, Turkije en Griekenland.

di 2210 rart_17102418_17102000

Dinsdag de laatste neerslag

Koudere lucht wordt aangezogen en richting de Balkan getransporteerd terwijl de moederdepressie de zachtere lucht richting west Europa drukt. De laatste neerslag zal dinsdag neerdalen en ook de sneeuwmomenten boven de Alpen sterven uit.

do 2610 pslv_17102606_17102000

Warme lucht op transport

Wederom komt er een zuidelijk stromingspatroon op gang die warme lucht aanvoert, terwijl boven Rusland ook koudere lucht richting west Europa gepompt wordt. De warme lucht wint de strijd en daarom zullen wij vanaf woensdag wederom kunnen genieten van een paar fraaie en relatief warme herfstfdagen.

passie gfs_T2m_eu_fh72-192

De animatie start op maandag en loopt tot volgende week zaterdag. Je kunt duidelijk zien dat de kou boven Rusland blijft hangen en dat er relatief warm weer naar onze omgeving onderweg is. Zo nu en dan kan er wat hoge bewolking voorbij scheren maar over het algemeen zal de zon flink tevoorschijn komen. Goed weer om lekker te wandelen een beetje te schilderen of met de fiets naar de zaak te gaan zoals ik bijna elke dag doe. Op deze manier krijgen ook de noordelijk provincies tijdens de herfstvakantie in Nederland een lekker weekje.

anom vol frei gfs_T2ma_eu_29

de afwijking op T2M

Hoe warm het wordt is mooi te visualiseren in de afwijking van de temperatuur op 2 meter hoogte. Het wordt zo’n 6 graden te warm voor de tijd van het jaar. De “normale” temperatuur is zo’n 13°C, tenminste als je het langjarig gemiddelde neemt. Met 18°C – 19°C is het dus goed te doen na woensdag. Dan ben ik best positief. No guts no glorie!!

2017-10-20_1946

Prikpunt nabij Breda

Hoe het verder gaat is koffiedik kijken want na vrijdag gaat de temperatuur alle kanten op.  De trend is dat we wederom richting koeler weer gaan. De winter blijft vooralsnog in de ijskast. Logisch ook want het is pas oktober.

Fijn weekend.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

16 reacties

Gesloten voor reacties.