Naast de koude periode in de Lage Landen hebben we deze ook al een aantal dagen scherp in de gaten, een pittige retour d’est gaat zijn staart roeren in de Italiaanse binnenboog van de Alpen. Hoofdrolspelers zijn gebieden als Prato Nevoso hierboven. Diepwinters plaatje!

Prali in deze situatie natuurlijk ook topper. Altijd een leuke webcam dit, je ziet de mensen zo dit eeuwenoude liftje in stappen. De sneeuw die nu valt behoort slechts tot de inleidende beschietingen, echt los gaat het pas vannacht. Kijk dus ook uit voor als je onderweg bent die kant op, lees daarvoor ons speciale gedetailleerde reisweerbericht.

In Bardonecchia, direct als je de Frejus tunnel uitkomt, zullen de picknick tafels ook even niet gebruikt worden. In dit redelijk onbekende gebiedje gaat het ook lekker sneeuwen.

Zoals ik al zei slechts wat inleidende beschietingen qua sneeuwval. En er lijkt ook weinig sneeuw op te zitten volgens de radar. Nee alles moet nog gaan draaien boven de Middellandse Zee en dan komt die neerslag vanzelf. Boven Oost-Nederland ook een band bewolking, dat heeft natuurlijk direct zijn invloed op de temperatuur:

En jahoor, het westen en midden het koudst, in het oosten wordt de temperatuur wat gedrukt.

Hoe worden de rest van de Alpen wakker? zoals we op de radar al zagen overal een beetje grauw, verschillende lagen bewolking. Hier Chamrousse in de West Franse Alpen.

Zell am See Kaprun ook 50 tinten. Het meer gaat zeker dichtvriezen komende dagen!

Eentonig gaan we door naar Innsbruck waar we wel een streepje blauw zien als je maar hoog genoeg zit. Hier op de Nordkette zitten ze net boven de laag bewolking.

Echt boven de 2000 meter moet je gaan om boven de eerste dikke laag bewolking te komen, hier de blik Zuid-Duitsland in.

Het enige heldere streepje boven de Alpen was volgens de radar boven de hoofdkam. In Zinal in het hoge Val d’Anniviers schijnt inderdaad de zon vanmorgen.

Natuurlijk sluit ik wel even af met een zonnig plaatje, Oslo gisteren. Hier was het vanmorgen -14 boven de dikke laag sneeuw. Het wordt er net als in veel andere Europese hoofdsteden bibberen!

We moeten wel even beseffen dat we een geweldige periode ingaan met kaarten zoals deze dik binnen de betrouwbare termijn en beide modellen eensgezind! Ongekende luxe in deze winter! Ben je op zoek naar het Alpenweer, lees nog even door. Maar zijn die modellen verderop nog steeds zo eensgezind?

Nee natuurlijk niet! Als we de termijn verdubbelen zijn er toch best wel verschillende oplossingen voor de periode begin maart. Tja geen verrassing, anders zou het ook niet zo leuk zijn om de spanning op de kaarten te blijven volgen.

De trigger zit m in of die koude pluk boven de UK mee gaat draaien in de depressie die oorspronkelijk boven Portugal ligt. GFS doet dat zoals we zien wel en zo belandt de Benelux in een zuidelijke maar redelijke koude zuidelijke stroming. Als je het mij vraagt minder voor het behoudt van de winter op termijn maar dat zien we zo.

Het Europese model laat het Portugese laag niet activeren en eindigt boven Spanje en vervolgens meer oostelijk. Dit zorgt ervoor dat de wind nog even wat langer vanuit het oosten waait boven de Lage Landen. De dooiaanval met mooie sneeuwval komt in deze situatie niet voorbij Parijs maar wipt wel even langs de Alpen. Dit lijkt een situatie met meer potentie voor behoud van de winter.

Het GFS is trouwens ook niet heel slecht in het vervolg hoor, de wind wordt hier door een nieuwe afsplitsing van een lage druk gebied weer even vanuit de koude richting gezet. Zo kan onze winterse periode aanhouden in het noorden van de Lage Landen, voor het zuiden is het dan wel al klaar.

De echte dooiaanval komt pas op 8 maart. Het is bekend dat de modellen vaak moeite hebben met het berekenen van dooiaanvallen. Ik heb tot nu toe nog niet echt consistente oplossingen qua dooiaanvallen berekend zien worden. Eerst leek het afgelopen te zijn op 1 maart, vervolgens werd er dooi berekend voor 3 maart maar ook dat lijkt nu vakkundig van de kaarten te worden gewerkt. Ik zet m’n geld in op het EC, die is nog redelijk consistent met een dooiaanval op 2/3 maart die gemiddeld genomen reikt tot de Belgische zuidgrenzen. Daarna zouden we in licht winters weer blijven. Hajo komt zo met een videobericht met de focus op de ontwikkelingen van het EC, blijf de reacties refreshen!

Wat is de uitwerking van al deze ontwikkelingen? Hierboven het ensemble van het GFS voor Antwerpen. Zoals gezegd is het in de hoofdrun toch vlug weer klaar maar kijk eens wat een enorme warme uitbijter. Gemiddelde laat het winteren tot 6 maart.

Regio Friesland houdt de hoofdrun de kou ook langer vast en is het gemiddelde natuurlijk ook top! De opbouw van het ijs moet gebeuren in de koude periode tussen 25 februari en 2 maart, daarna wordt het behouden.

Pluim van het EC is ook weer geweldig lekker! Met een beetje goeie wil zien we 7 ijsdagen in zowel het gemiddelde als de hoofdrun. De koudegolf die heel even in het vizier was is helaas weer verdwenen. Maar de controle run gaat voor nog meer sensatie en houdt de pret tot oneindig! Een vlakke lijn rond 8 maart betekent in de nacht weinig afkoeling dus bewolking, wat gebeurt er daar volgens de control?

HA! Dump van even snel berekend 20cm sneeuw voor Nederland. Dream on zou ik zeggen, maar wie weet in deze knotsgekke tijd!

Hier nog 2 leuke fantasie kaartjes van het GEM wat eigenlijk al dagen het allerkoudste model is. Een puntje van -20 op 850hPa, aan de grond levert dat bijna zeer strenge vorst op voor het laagland.

En dan deze nog later in de run, sneeuwbommetje die over de Alpen trekt en vervolgens zijn witte vleugels uitspreidt over de Benelux tot ver in Rusland! Sneeuw vanuit het zuiden het moet niet gekker worden 😉

In de Alpen wordt het 3 dagen heel erg koud. Maandag dinsdag en woensdag gaan de temperaturen ’s nachts richting -30 en overdag blijven ze ook diep onder 0. Kleed je goed en volg de tips van Cescia.

Zei ik richting -30? De koudepool van Duitsland, de Funtensee gaat door die -30 heen op maandag. Hier is in 2001 de laagste temperatuur ooit in Duitsland gemeten, -45.9 maarliefst!

Dan op donderdag de dooiaanval die de Lage Landen dus niet lijkt te bereiken maar dat blijft nog even spannend. De Alpen lijken wel sowieso in deze neerslagband terecht te komen, ook geen straf hoor want voor de zuidelijke Franse Alpen is het dit seizoen nog niet zo sneeuwrijk als in de rest van de Alpen. Daar dus de meeste sneeuw met eerst nog een zeer lage sneeuwgrens.

Een dag later gaat de sneeuwgrens omhoog richting 1500 meter en ook de wisseldag kan nog wel eens een gevaar worden. Daarna blijft het allemaal erg onzeker maar wisselvalligheid lijkt te blijven. Tja de Alpen hebben dan al een week geen significante sneeuwval gehad en dat is natuurlijk not done dit seizoen! Ze willen meer meer meer sneeuw! Ik reis vanavond richting de Siberisch aanvoelende Alpen en wens alle andere vakantiegangers ook erg veel plezier, plaats al jullie ervaringn met de kou hier op de site.


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

126 reacties

Gesloten voor reacties.