Eigenlijk is het wel heel erg jammer dat de Dutch Week in Val Thorens niet gewoon deze week wordt gehouden, los van hoe het weer zich volgende week ook zal ontwikkelen. De komende dagen is het namelijk zonnig, zonnig en nog eens zonnig. De temperaturen lopen hierbij steeds verder op, richting het eind van de week kan het kwik op dorpshoogte in Val Thorens (2300m) zelfs tot een graad of 10 zijn gestegen. En dan hebben we het over de temperatuur in de schaduw, pal in de krachtige zon is het op dat moment uiteraard nog een stuk warmer. Dit weerbeeld houdt aan tot vrijdag, vanaf dan gaat het roer om. 

 
Vrijdag in de loop van de middag bereikt de eerste neerslagzone de Westalpen. Zoals eerder gemeld ligt de vorstgrens op dat moment erg hoog, ruim boven 3000m. Dat betekent voor eigenlijk alle skigebieden die nog open zullen zijn plensregen aankomend weekeinde. Met het doorbreken van het front zal de temperatuur wel iets getemperd worden, maar door de enorme voorraad warme lucht die aanwezig is in de Alpen valt er geen sterke daling van de sneeuwgrens te verwachten in eerste instantie. 
 
De natte westelijke stroming voor de Alpen houdt vervolgens tot volgende week donderdag (2 mei) aan. De temperatuur wordt in de loop van deze dagen steeds verder getemperd. Uiteindelijk kan het hierdoor rond kroningsdag sneeuwen tot op dorpshoogte in Val Thorens. Niet echt het weertype waar de Dutch Week bezoekers op zitten te wachten waarschijnlijk, maar toch altijd beter dan plensregen. Je verblijft tenslotte nog altijd in een geweldig skigebied. De laatste dagen van de Dutch Week kunnen dan mogelijk alsnog afgesloten worden met zon. Dat wordt dus genieten voor drie tijdens de laatste dagen van het winterseizoen in Val Thorens. 

 
Bovenstaande kaart geeft de drukverdeling weer zoals het Europese model hem op dit moment berekent voor tijdens koninginnenacht. Waar we tijdens deze dagen mee te maken gaan krijgen is hogedruk in het Oosten en afzakkende lagedruk vanuit Scandinavië. Wat cruciaal gaat zijn, en nu nog niet te zeggen is, is in hoeverre de hogedruk vanuit het Oosten zijn armen weet uit te slaan over Nederland. Schuift deze namelijk iets verder op naar het westen, dan komt Nederland onder invloed van een warme, droge zuidoostelijke stroming. Dit zou kort gezegd een droomdag kunnen opleveren volgende week dinsdag tijdens kroningsdag.

 

Het scenario dat ik hierboven heb geschetst zien we ook terug in bovenstaande pluim van het Europese model. Als ik goed tel gaan er 7 a 8 leden mee in dit scenario. Dit zijn de groene lijntjes die tot 20 graden en daarboven pieken op 30 april. De kluwe onderaan, inclusief de rode hoofdberekening, gaat voor het andere scenario. Hogedruk welke net niet ver genoeg oprukt naar het westen en lagedrukinvloed met een bijbehorend wisselvallig weerbeeld en een stukje koeler. Vanaf het begin van het seizoen heb ik me al gedistantieerd van de boude voorspellingen, die laat ik aan mijn leermeester Hajo over. Wat ik wel kan zeggen is dat ik een niet te onderbouwen goed gevoel heb bij volgende week dinsdag. Ik zie mezelf al helemaal in het zonnetje staan in de binnenstad van Amsterdam met een lekker koud biertje. We gaan het te weten komen de komende dagen!

Update Hajo[fbphotos id=”581649881869221″]Zie de machtige sneeuwval in de Noorse Fjorden die nu is begonnen en die mogelijk een week aanhoudt.


Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

16 reacties

Gesloten voor reacties.