De vraag van de dag is: to storm or not to storm. Al een paar dagen houden wij hier de kaarten na aankomend weekend in de gaten. Dan moet het gebeuren. De eerste herfststorm van het  najaar. Komt hij er wel of komt hij er niet. De GFS is al een paar runs achter elkaar zeer consistent. En ook de GEM (Canadese weerdienst) en de BOM (Australische weerdienst) doen een duit in het zakje. Tot een paar dagen geleden had ook de ECMWF deze storm nog in de kaarten staan maar is daar helaas vanaf gestapt.

Om te kijken waar ons huidige weer patroon vandaan komt moeten we aan de andere kant van de oceaan de basis zoeken. De straalstroom, die de ene NOM (Noord Atlantisch Monster) na de andere richting West Europa afvuurt, heeft zijn oorsprong voor de kust van de USA. Als een zonale raket schiet hij in één rechte lijn over de oceaan, om vlak voor de Ierse kust richting het noordoosten af te buigen. In zijn snelheid neemt hij vele oceaandepressies als bagage mee. De ene bereikt z’n hoogtepunt midden op de Atlantische Oceaan en dooft uit voordat hij Europa bereikt heeft, maar er zijn ook depressies die hun kracht sparen en pas in een later stadium  hun meest actieve fase bereiken. Nu juist van die laatste categorie krijgen wij in en na het weekend last. De timing is nogal moeilijk en de koers is vaak afwijkend, maar dat het tekeer zal gaan is voor mij 75% zeker. Maar wordt het een echte storm?

 [metaslider id=26583]

 We beginnen de slider op zaterdagavond gebasseert op de GFS 12u. De wind trekt dan al flink aan. Op zondag staat er een hele stevige zuidwester en komt er een kleine maar venijnige depressie over het kanaal dwars over de Lage landen wegtrekkend richting Denemarken. Maandag overdag is dan het hoogtepunt met wellicht een westerstorm. Zoals gezegd is de timing en de route nog discutabel, maar dat het weerpatroon flink doorschakelt en een dynamische houding aanneemt is duidelijk. Daarna wordt er waarschijnlijk weer teruggeschakeld. Morgen meer daarover.

En wat mij vanavond zeer tevreden stemt is dat ook UKMO (Britse weerdienst) in de laatste berekeningen meegaat met de andere modellen. Bij de productie van dit bericht waren de kaarten van de EC nog niet bekend. Die laat ik dan ook voor de andere weermannen of een van de reageerders om in de reacties te plaatsen.

Zoals het er nu uitziet?: de dakpannen vastlijmen. Maar wellicht morgen is dat glas water nodig om een storm in te veroorzaken. Tot zover dit korte bericht over de stormkansen voor maandag. Zaterdag ben ik weer “on duty” voor een uitgebreid weerbericht. Dan is er vast veel meer bekend over de route van het stormlaag.

Nu ook op twitter: @weermanronaldo


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

21 reacties

Gesloten voor reacties.