foscagno-hd_2300

Foscagno

Goedemorgen! Dat is prettig wakker beginnend met een rondje webcams vanuit het westen. Op zoek naar de zon begin ik aan de zuidkant. De Foscagnopas naar Livigno ligt er veelbelovend bij.

Leysin 1350

Wallis, Leysin

De zuidzijde van Zwitserland en Wallis hebben nauwelijks regen gehad. Ook op 1350 meter weinig of geen schade zo te zien!

Verbier 1100_2

Verbier

Nog één uit Wallis omdat het er zo zonnig uitziet. Verbier op 1100 meter, niets mis mee.

Lenzerheide 1500 Bündnerland-Engadin

Lenzerheide, Bündnerland-Engadin, op 1500 meter

Ook in het oosten van Zwitserland begint het al op te klaren. Met hier en daar wat mist vlak boven de sneeuw!

Weissenberge 1300 Östliche Voralpen

Weissenberge Östliche Voralpen, 1300 meter

Ook aan de noordoostkant heeft het aan deze plaat te zien nauwelijks geregend.

Mittelberg

Mittelberg (1200 meter)

Vorarlberg lag wel in de vuurlinie. Urenlang heeft het er geregend, tijdens de meest intensieve neerslag zal de sneeuwgrens rond de 1400 meter gelegen hebben, toch aardig volgens verwachting. En ja, er lag zeker daar een aardige basis. Dus voldoende sneeuw over zoals hier in het dal goed te zien is.

Zell am See2

En ha, zelfs Zell am See is nog mooi wit! Het moet hier echt wel geregend hebben maar kennelijk lag toch ook hier een flinke buffer. Vooral oostelijk van Vorarlberg lijkt het tot nu toe wat meegevallen te zijn met de sneeuwgrens zo valt ook op te maken uit de reacties onder het bericht van gisteren. Wat later dan verwacht ging de sneeuw over in regen. Zijn jullie boos? Nu ja liever zit ik er zo naast dan andersom natuurlijk, ik denk dat iedereen zich daar wel in kan vinden. Dank trouwens voor al jullie mooie live-updates, ga zo door! Hoe is het nu?

EU-160221

Code rood voor 40 tot 60, plaatselijk 90 mm

We zijn er nog niet natuurlijk. Vooral verder naar het oosten toe zal het nog wel even regenen tot op grote hoogte. Zoals eerder gemeld; hou er vooral daar rekening mee dat het tot boven de 2000 meter flink kan plenzen. Eens even zien trouwens; boel kleurtjes op de Meteoalarm kaart van Europa. Code rood in Duitsland staat voor veel regen in het midden en noorden. Er wordt in totaal 40 tot 60 millimeter in 24 uur tijd verwacht (ja ook in het Sauerland), in de stuwingsgebieden lokaal tot 90 millimeter. Het stagnerende koufront waar ik gisteren over sprak. En windstoten in de Middelgebergtes tot plaatselijk 140 km/uur! Voor lawines wordt met geel gewaarschuwd in de Franse Alpen en met oranje in Noorwegen. In beide gevallen “faregrad 3” overigens.

AT-160221

Wind maar ook nog regen in het oosten

Hoewel hier niet op de kaart zichtbaar geldt (op de overzichtskaarten altijd maar één symbool) voor bepaalde delen van Oostenrijk ook code geel voor neerslag. Niet meer voor Vorarlberg en Tirol, daar zal het meeste er zo nu snel uit gaan. Verder naar het oosten zijn we er nog niet klaar mee.

Meteo alarm Feb. 21 08.07

Tot 35 millimeter?

De Oostenrijkse weerdienst waarschuwt nog altijd voor maximaal 35 millimeter.

rsum_16022112_16022100 12 uur

Niet meer dan 20 millimeter

Ik verwacht dat het, net als voor de westelijke gebieden, iets minder zal zijn. Maar, de regio’s Salzburg, steiermark en Oberösterreich krijgen gerekend vanaf afgelopen nacht tot het begin van de middag nog wel zo’n 15 tot 20 millimeter. Met wat er al gevallen is plaatselijk mogelijk zo’n 30 millimeter in totaal. Daarom niet veel plezieriger natuurlijk, maar mooier konden en kunnen we het niet maken. Net na de middag zal het ook daar droger gaan worden.

regen zondag

Regen trekt noordwaarts

Ondertussen verbaas ik me erover hoeveel vocht een westcirculatie kan bevatten. De neerslag die zich nu boven de noordelijke helft van Nederland en Duitsland bevindt verplaatst zich vandaag nog even flink noordwaarts; het zal tijdelijk misschien wel even overal droog worden.

regen maandag

Regen komt weer terug naar het zuiden

Vannacht komt de hele zone terug naar het zuiden, om de lage landen pas morgenavond laat of in de nacht naar dinsdag te verlaten.

sneeuw dinsdag

De regen gaat over in sneeuw

Met het verder zuidwaarts zakken wordt het kouder en zal de regen overgaan in sneeuw, in het laagland nat maar in de Middelgbergtes gaat dan alweer een vers laagje ontstaan.

koud dinsdag1

Ondertussen wordt het kouder

Precies op tijd haalt de kou de neerslag in. We kijken even naar de temperaturen op het 850 hPa vlak (wat in deze situatie overeenkomt met een hoogte van circa 1400 meter).

koud dinsdag2

Flink kouder!

Op het moment dat de neerslag ten de Alpen aan gaat lopen (met nog altijd flinke intensiteit) 6 graden onder nul op die 1400 meter volgens het Europese model. Waar ligt dan de sneeuwgrens? De temperatuur stijgt meestal 0.6 graden per 100 meter. Dan komen we dus aan 400 meter. Door de afkoeling tijdens (intensieve) neerslag kun je daar dan nog zo’n 200 meter vanaf trekken. Dat zit wel goed dus. Hoewel dit niet helemaal zeker is. het Amerikaanse model laat de kou iets minder ver doordringen; daar -3 op 1400 meter hoogte wat een sneeuwgrens van circa 800 meter op kan leveren. Hiertussen zit overigens nog wel een fase met wat neerslag vanuit het zuiden in de nacht naar dinsdag, waarbij de sneeuwgrens op ongeveer 1500 meter zal liggen. We moeten rekening houden met 5 tot 10 millimeter daaronder en die hoeveelheid in centimeters daarboven.

sneeuw dinsdag2

Meer sneeuw voor de Alpen vanaf dinsdagavond

Dat zit wel goed dus. Tot in de laagste dalen 10 tot 15 centimeter? Niet helemaal zeker. Het Amerikaanse model laat de kou iets minder ver doordringen; daar -3 op 1400 meter hoogte wat een sneeuwgrens van circa 800 meter op kan leveren. Hiertussen zit overigens nog wel een fase met wat neerslag vanuit het zuiden in de nacht naar dinsdag, waarbij de sneeuwgrens op ongeveer 1500 meter zal liggen, ook in de Franse alpen. We moeten rekening houden met 5 tot 10 millimeter daaronder en die hoeveelheid in centimeters daarboven.

rart_16022412_16022100

Daarna breekt een periode aan van een aantal dagen een noordwestelijke stroming met veel sneeuwbuien. dat ziet er niet alleen voor het Sauerland maar voor alle Duitse middelgebergtes (ook bijvoorbeeld het Zwarte woud) goed uit. Neerslaghoeveelheden zijn met buien natuurlijk lastig te geven maar wat er valt zal zeker tot volgend weekend vrijwel geheel als sneeuw vallen. en koud genoeg voor kunstsneeuw.

z500_16022612_16022100

Hierna wordt het spannend. De kou waar Frederic afgelopen vrijdagochtend al over sprak gaat inderdaad hoe dan ook uitzakken. Maar waar komt die terecht? Dat is nog steeds onzeker. Gisteravond zagen we die vooral in het Europese model over de Alpen trekken met veel sneeuw voor eerst de (noord)westkant en later via een retour de l’est een enorme dump voor de noordoostelijke Alpen. Vanmorgen laten beide toonaangevende modellen iets anders zien.

z500_16022712_16022100_2

Op hoogte gaat de kou via de oceaan over Spanje uitstromen en zich daar afsnoeren. Kleine detailverschillen kunnen nog heel veel verschil gaan maken. Zo kan de richting van de aangevoerde lucht op hoogte nog uit het zuidwesten of noordwesten gaan komen.

rart_16022806_16022100FRA

Met in eerste instantie in beide modellen veel sneeuw voor de Spaanse gebergtes en ook de Franse Zuidalpen. rart_16022912_16022100zuid

En even later een zuidkantdump. De verwachtingen springen zo veel heen en weer dat ik daar nog niet veel over durf te zeggen.

t850_16030200_16022100noordwest

Nog wat verder weg lijkt de noordwestelijke stroming er weer in te komen; dat is op zich wat stabieler in de kaarten. Al met al lastige details maar mooie vooruitzichten wat mij betreft.

image_20160220_sc_640x426_b09430c60880f118342e0eef10bd92ec

Tot slot nog even dit. Deze dump had ik gemist hoor. Op Gran Canaria, Tenerife en Madeira is op enige hoogte (vanaf 1500 meter) heel veel sneeuw gevallen. Niet ongewoon op die hoogte maar wat een hoeveelheden. Op uitgebreide schaal een halve meter en plaatselijk, zoals hierboven in El Portillo een volle meter! Meer foto’s hier. Veel plezier allemaal!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

85 reacties

Gesloten voor reacties.