0700_hd

Gisterenavond opende ik de avondupdate met een mooie weerspreuk. Ik had vandaag iets gelijkaardigs kunnen doen. ‘Na regen komt sneeuw’ bijvoorbeeld. Maar goed, we mogen niet overdrijven. Wat wel mooi is, is de sneeuw voor vrijdag waarin de modellen nu stilaan naar een consensus gaan. Door een medisch noodgeval in de familie een wat korter bericht vandaag. Toch nog snel de belangrijkste zaken even opsommen.

Knipsel

We weten het al even: vandaag geen topdag in de Alpen. Nu ja, toch niet aan de Noordkant. De Franse Alpen pakken wel nog wat zon mee. Hoe zuidelijker, hoe meer. Maar je ziet het al, veel wolken aan de Noordkant, samen met warme lucht en dus ook regen tot op vrij grote hoogte voor de tijd van het jaar.

arpegeit-45-58-0

De sneeuwgrens is nog altijd een issue vandaag. GFS legt die rond de 1700m. EC doet er 300-500m af. Oorzaak ligt in een verschil in berekening van de vochtigheid en wolkenbasis. Bij EC is de lucht in de onderste luchtlagen net iets droger. Maar als je naar de openingsfoto vanuit Saalfelden kijkt, zie je dat dat wel eens zou kunnen tegenvallen. Hou dus toch maar rekening met een hoge sneeuwgrens boven de 1500m. Na de middag gaat de regen intensiveren en kan er nog steeds 10mm of meer vallen. Op de hogere pistes is dat gelukkig wel sneeuw. Daar kan lokaal, zoals in Vorarlberg en Loser, tot 30cm vallen.

rart_17022406_17022100

Vrijdag komt er dan verse sneeuw aan. De grote modellen hebben een compromis gevonden. Een grote dump gaat het niet worden, maar het koufront schuift wel goed door over de Alpen. Vrijdagvoormiddag eerst het koufront met sneeuwgrens net boven de 1000m die langzaam zakt.

rart_17022500_17022100

En daarachter dan nog een aantal buien met dan wel sneeuw tot in de lagere dalen. In totaal gaat dat zo’n 15-20 cm opleveren. Ook voor de Savoie Mont Blanc in de Franse Alpen. Ten zuiden van de Maurienne gaan ze er niet veel van merken.

gfs-0-156

Waar de modellen het nog niet over eens zijn, is de situatie volgende week dinsdag en woensdag. De modellen hebben voor dan al een aantal dagen een flink neerslagsignaal in het vizier, alleen vindt GFS het vandaag het weer nodig om moeilijk te beginnen doen. Gisteren stonden de modellen nog zij aan zij, vandaag niet meer. Door drukstijgingen op de oceaan zou het polaire front meer beginnen golven, waarbij zo’n golf gisteren nog tot pal over de Alpen werd berekend. Vandaag gaat GFS voor een uitslaande golf met full hit voor de Atlantische Oceaan tussen Portugal en de Azoren … een dikke flop dus.

les menuires

De ensembles laten gelukkig wel nog het forse neerslagsignaal zien. Voor de Franse Alpen …

val ghardena

Val Gardena in de Dolomieten …

konigsleiten

… en ook de Oostenrijkse Noordkant. Nog lang niets beslist dus.

ECM1-192

Zeker omdat EC wel nog consequent vasthoudt aan het scenario van gisteren.

rart_17030100_17022100

Hier zou het dan vooral iets voor de Franse Alpen en de Zuidkant worden.

rart_17030106_17022100

Voor de Noordkant van Piëmonte en Lombardije en het Zwitserse Tessin wordt zelfs bijna een meter sneeuw berekend. Maar goed, zoals gezegd, dat is nog lang niet zeker. Eerst vandaag doorkomen en dan uitkijken naar vrijdag. Tot later!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

202 reacties

Gesloten voor reacties.