Man wat heb ik een leuk beroep. Net terug uit Erciyes (zie video) is het gewoon echt smullen op de weerkaarten. Eerst even hierboven een plaat uit het skigebied Ski Pallars in de Catalaanse Pyreneeën. Daar sneeuwt het nu stevig terwijl er al tussen de 190 en 400cm sneeuw ligt. Dat gaat nu naar de Alpes Maritimes en dan verder langs de zuidkant. Zie ook nog Finns weerbericht van gisteren over de bak sneeuw die daar gaat vallen. Zuivere Föhn met vandaag en morgen stormachtige zuidelijke wind in het hooggebergte. Sneeuwgrens naar 1800m. Aan de noordkant wisselvallig.

pluim0503

Velen gaven de laatste dagen aan in de reactie afscheid te willen nemen van het gewouwel over de laaglandwinter en alleen nog focussen op de skigebieden. Het ken net! Want er komt gewoon nog “een ding” aan. Misschien wel The thing! De nachtbraker van het KNMI schreef vanochtend om 3.33u: Grote kans (70 %) op iedere dag neerslag en dag- en nachttemperaturen ruim beneden de langjaargemiddelde waarden. Dat is een eerlijk statement van een club die doorgaans warmte (lees: klimaatsubsidie) omhelst en kou eufemistisch omschrijft. Gemiddelde waarden voor medio maart zijn 6°C min/max-gemiddeld. In de pluim van gistermiddag zaten we op 3°C voor die dagen en vanochtend ist dat zo op het oog +1°C geworden. En als je goed kijkt zie je dat het Europese weermodel de dagen 11, 12 en 13 maart onwaarschijnlijk hoog in de pluim ligt.

ens0503bregenz

Zeer waarschijnlijk voltrekt de TOTALE TEMPERATURSTURZ zich op 10 en 11 maart. Hierboven een prikpunt voor het Bregenzerwald in Vorarlberg. Je ziet ook de sneeuw aan de noordkant die met de CRASH gepaard gaat. Hier is het op 1400m een KNAL van 20°C omlaag. Boven Wit-Rusland is dat 25°C in 2 dagen. Wie wil er nog ophef maken over een klimaatopwarming van 0,7 graden in de hele 20e eeuw nog afgezien van het feit dat we aan de vooravond staan van een serieuze verdere afkoeling…  [dc_slider slider=”11962″ captions=”true”]Hierboven zien we waar het verschil tussen beide hoofdruns vanochtend uit bestaat. Ze lopen maar paralel tot zaterdag. Daarna vormt zich binnen het Amerikaanse model een oceaanblokkade omdat het Azorenhoog en Groenlandhoog zich aaneensluiten. In het Europese model houdt een depressie het gat open en krijg we een meer zonale stroming.[dc_slider slider=”11966″ captions=”true”]Maar het leuke vanochtend is dat zelfs de warme uitbijter van het Europese model toch eindigt op 15 maart met een ijzige noordwestelijke polaire stroming. Je ziet hierboven dat het Amerikaanse model – dat netjes midden in het ensemble ligt – groter uitpakt met continentaal Arctische lucht (met kans op een record late ijsdag op 15 maart! zie kaart), maar hoe dan ook hangt er gewoon iets boven ons hoofd dat onze kant op wil. Dat “ding” dat boven ons hoofd hangt heet: de noordpool! En voor iedereen die dacht dat die ijsvrij zou worden. NOT! De ijsbedekking is gewoon heel netjes ietsje pietsje onder het gemiddelde tussen 1979 en 2006 (als we de zuidpool meerekenen zitten we flink boven het gemiddelde zie hier).[dc_slider slider=”11972″ captions=”true”]Een oorlogsfilm kon niet spannender zijn dan de manier hoe het Amerikaanse model nu berekent dat de fronten gaan bewegen. Hierboven voor de eeuwigheid vastgelegd (zelfs als het straks iets anders uitpakt een zeer interessante case) wat de fronten gaan doen. We zien iets op de kaarten wat je bijna nooit ziet een systeem van warmte-, koufront en occlusie (waar de ritssluiting al dicht is) dat van zuid naar noord beweegt. En dan net op het moment dat de ritssluiting dicht is keert de beweging om en wordt het in eens een van noord naar zuid bewegend sneeuwfront. Met zeker voor de lage landen ook fraaie sneeuwkansen op zondagmiddag (waarover je het KNMI minstens tot vanavond laat niet hoort aangezien het ECMWF die dagen een onwaarschijnlijke route is ingeslagen). Op dit moment wordt voor België 3cm berekend en voor Nederland een centimetertje. Het wachten op de GFS 06u kon niet spannender zijn.  

0503Europe_2013030500_pmsl_222

Opvallend is ook dat de nu door het Europese model berekende koude-inval op 13 en 14 maart relatief droog is. Je ziet hierboven dat de kou kleeft aan een uitstulping van het Groenlandse hogedrukgebied. Dat is wat de overleden meteoroloog Marcel Leroux bedoelde met een Mobile Polar High (MPH). Dat ’s winters soms niet de lagedrukgebieden sturend zijn voor het weergebeuren maar dat een koud hoog aan de wandel kan gaan zoals je het eigenlijk van een depressie verwacht. Nee, de neerslag en dus ook de sneeuw in de skigebieden zit in beide modellen in de overgangen van warm naar koud en van koud terug naar warm en aan de randen van de koude-uitbraak. Wat weer niet wil zeggen dat er geen tamelijk onvoorspelbare buiïge neerslag zal zijn. Zeker aan de noordkant kan dat tot verrassende accumulaties leiden.  En ook in de Lage Landen zijn sneeuwverrassingen à la maart 2005 niet uitgesloten. Lees hierrr nog maar eens terug.[dc_slider slider=”11985″ captions=”true”]Vooralsnog is de extreme kou van toen ver te zoeken… maar dat was ook begin maart en niet medio maart. Afgezien van wat er in de Lage Landen gebeurt zullen de bovenstaande gebieden met met veel sneeuwaccumulatie zich maart 2013 zeker heugen! En de wintersport? Geweldig! De zuidkant kan de Föhn-opknapper goed gebruiken. Vele skigebieden daar liggen hoog genoeg voor wat er de komende dagen gebeurt: sneeuwgrens rond 1200-1800m. En daarna frist alles weer op tot in het laagland met zelfs een heuse dump in de Apennijnen en op de Balkan!

Afsluitend nog een mooie plaat van Yuri uit Götzens tussen de Mutterer Alm en de Axamer Lizum bij Innsbruck. Het toont prachtig de zoals we nu weten tijdelijke transitie van het Inntal naar voorjaarscondities. Hoe anders zal het er maandag uitzien. Interessant om te vermelden dat de Oostenrijkse weerdienst nog op een zachter spoor zit met maandag een sneeuwgrens van 1000m. Benieuwd wat ze vanavond en morgenvroeg schrijven. Ik denk te weten wat…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

119 reacties

Gesloten voor reacties.