revelstoke

In het skigebied Revelstoke (foto) in Canada is dit seizoen al 235cm sneeuw gevallen. Dat is het dubbele van dezelfde datum in het fantastische vorige seizoen. Het Canadese skigebied Sunshine Village is op 3 november zeer vroeg geopend. Het is dertig jaar geleden dat het gebied ooit zo vroeg opende, en wij weten dat een dergelijke periode typisch is voor het terugkeren bij een eerdere klimaatfase.

Laten we daarom eens kijken hoe in de afgelopen jaren de sneeuwvoorsprong of -achterstand is geweest begin november. Deze metingen beginnen in 1998. Het is evident: zelden of nooit was er begin november een wereldomspannende voorsprong. En vooral: nooit was er in Scandinavië en Rusland zo’n mooie opbouw als springplank voor een winterinval in West-Europa. Hoopvol dus.

gfszellamsee0511

Wat leert het ensemble ons vanochtend? Hierboven een punt bij Zell am See Kaprun. We zien evident de dump die vanavond begint. En je ziet de vorstgrens de komende dagen tijdens die sneeuwval naar de laagste dalen gaan. Dinsdag hangt de sneeuwgrens zo rond 500m. Daarna wordt het weer iets warmer. Vorstgrens naar 1500m en sneeuwgrens rond 1200m. Wat vooral opvalt in alle laatste berekeningen is de neerslagrijkheid. Vanaf ruwweg 10 november zien we misschien wel de hele tweede decade van november overdadige neerslag in de Alpen. Boven 1500m kan er wellicht al een gesloten sneeuwdek worden gevormd. Misschien weten jullie dat ik me ook met de lastigste meest verstrekkende voorspelling voor de komende 4 of 8 jaar bezig houd (zie bijvoorbeeld radio 5). Ik ben dan ook zo eerlijk om te stellen dat ik pas vanaf woensdag psychologisch in staat zal zijn weer af te stemmen signalen voor mijn boude voorspellingen voor winter 2016-2017. Maar het ziet er dus goed uit!

gfs18dump

De berekening van het Amerikaanse model 18u had op 17 nopvember spectaculaire sneeuwval in de Alpen. Zie de kaart hierboven. Die zit ook nog wel in de nieuwe berekening maar niet meer zo extreem.

schotlandsneeuw

In de nieuwste berekening zien we na de eerste golf sneeuwval een tweede push komen. Op de kaart hierboven zie je hoe Schotland al helemaal winters zou kunnen worden….

ardennen

… evenals woensdagochtend de Ardennen! Dat is dus komende woensdagochtend als dat “ene dingetje” bekend zal zijn.

Het is allemaal mede mogelijk gemaakt door de Renault Kadjar en Renault Captur maar zeker ook door de vroege winterinval in Noorwegen. De plaatjes en video hierboven spreken boekdelen.

koudnw0511

Hier het bijbehorende ensemble in de buurt van het skigebied Røldal. De hoogte is 1168m. Het blijft daar sowieso vriezen. Maar de sneeuwplaatjes hierboven zijn uit Oslo op zeeniveau! Ik denk dat we de komende dagen nog wel wat gaan horen over temperatuurrecords daar! Fijn weekeinde allemaal!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

25 reacties

Gesloten voor reacties.