la plagne

De Alpen hebben we vandaag in tweeën moeten delen, iets wat we op middellange en lange termijn waarschijnlijk nog gaan moeten doen, maar verderop in het bericht meer daarover. In de westelijke Alpenhelft scheen de zon vandaag vrij uitbundig, met af en toe een paar hardnekkige wolkjes die wat weerstand boden. Mooi vergezicht uit La Plagne trouwens.

les menuires

En over mooie vergezichten gesproken, deze uit Les Menuires kan ook tellen.

Val Gardena

Meer wolken waren er in de oostelijke Alpenhelft. Het pas ingesneeuwde Val Gardena oogt nu diep winters.

zillertalarena

En ook in de NO-Alpen hebben ze weinig zon gezien vandaag. Veel wolken in Zillertal Arena hier met af en toe wat lichte sneeuw.

Jura Fontaines 1283m

Sneeuw die later op de dag weer intensiever werd vanuit het noordwesten. Ja, dat zijn dezelfde maartse buien die ook over onze laaglandhoofden zijn getrokken de voorbije dagen en tegen de vroege avond de Jura in NW-Zwitserland bereikten. De komende uren schuiven die buien verder de Alpen in. Berner Oberland, Wallis en Savoie Mont Blanc kunnen dus nog wat centimeters te verwerken krijgen. Later vannacht en morgen overdag ook voor Oostenrijk weer sneeuwbuien. Tot tien centimeter in delen van Tirol en Salzburgerland is perfect mogelijk.

gfs-0-144

Woensdag wordt het dan droger in de Alpen, maar over dat weerverloop op korte termijn wil ik het vanavond eigenlijk niet hebben. Wel over dat op (middel)lange termijn. Al sinds vorige donderdag schrijven we er over hier op de site: het Azorenhoog dat op de wandel gaat om een Brits- / Noordzeehoog te worden. Eerst nog aarzelend, maar sinds vrijdag steeds zekerder dat dat hoog er voor komend weekend daadwerkelijk ging komen, met een zo goed als zekere opwarming voor de Franse Alpen. Voor Oostenrijk was het temperatuurverloop toen nog onzeker.

gfs-1-144

Ondertussen zijn we weer drie dagen verder. Het hoog, ondertussen een echt Brits Hoog geworden, staat er nog steeds mooi op, en de splitsing van de Alpen in een zachtere westelijke en koelere oostelijke helft ook. Maar toch is er iets veranderd. Het hoog komt sneller noordelijker en schuift in eerste instantie niet ver door naar het oosten. Daardoor weet de echt zachte lucht de westelijke Alpen niet te bereiken. Gelukkig maar, want het seizoen moet nog lang duren.

gfs-9-144

Maar dat we van de nawinter in de Lage Landen voor minstens even afscheid moeten nemen is duidelijk. Als de almaar sterker wordende zon voldoende kansen krijgt, kan het zondag misschien wel 14°C worden in de Lage Landen. En die zonkansen hangen dan weer af van de exacte ligging en vorm van het hoog. Daar hebben we het later nog wel over. Voor de noordelijke provincies is de kans op zon sowieso een stuk kleiner.

gensprob-4-144

Hier de GFS-ensembleluchtdrukkaart voor komende zondag. Dat de 1030hPa boven de Britse Eilanden gehaald gaat worden staat zo goed als vast. Maar je ziet ook enkele lichter blauwe uitstulpingen van hogedruk naar het oosten.

gens-4-1-144

Ensemblelid nummer 4 is er zo eentje bijvoorbeeld. Hier breidt het Brits Hoog uit richting Scandinavië en kan er vanuit het noordoosten koelere lucht over grote delen van West-Europa uitstromen. In dit geval wordt het maar met moeite 6°C in de Lage Landen komende zondag. Je ziet, de modellen zijn er nog niet helemaal uit. Toch denk ik dat dat Brits Hoog komend weekend zijn bolvorm houdt. zonder uitbreiding richting Scandinavië dus. Dat zorgt dan voor zachter weer in de Lage Landen …

gfs-1-204

… maar hoeft niet perse slecht nieuws te zijn voor de Alpen. Nee, want langs de oostflank van dat hoog kan (en waarschijnlijk ‘zal’) af en toe flink wat koudere lucht tot over de oostelijke Alpen uitzakken …

rart_16031506_16030712

… met dan sneeuwkansen, zoals je hier kan zien voor begin volgende week …

graphe3_1000___12.924528301886795_47.57085020242915_

ensemble NO-Alpen

… en nog duidelijker te zien op het ensemble voor de NO-Alpen.

rart_16031512_16030712

Ook het Europese model gaat hierin mee trouwens. Houden we verder in het oog de komende dagen.

graphe3_1000___6.698113207547173_45.546558704453446_

ensemble Franse Alpen

Tegelijkertijd houden de Franse Alpen het droog en flink zonniger. Tsja, dat heb je bij een NO-stroming natuurlijk. Dan worden de Franse Alpen plots de Zuidkant. Eigenlijk kan je het weerbeeld voor de middellange termijn het best vergelijken met dat van vandaag: de Alpen in tweeën gesplitst, met de zonnigste papieren duidelijk voor de westelijke Alpen.

gfs-0-240

Hoe het daarna verder gaat is uitermate spannend, want ik voel dat we op een soort van tipping point komen dat het verder verloop van het begin van de lente gaat bepalen. Bij het Amerikaanse model is de depressietrein ten noorden van het Brits Hoog best sterk vanavond. zo sterk zelfs dat het het hoog min of meer op zijn plaats houdt.

ECM1-240

Bij het Europese model komen er gaten in tussen de wagonnetjes van die trein en kan het hoog verder doorschieten naar het noorden. Welke richting? Onzeker, als het al gebeurt. Maar als de trein niet zo sterk meer blijkt als de voorbije periode, dan kan dat hoog uiteindelijk in zo’n gunstige positie komen te liggen dat we toch weer naar een nawinter kunnen gaan. Spannend!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

17 reacties

Gesloten voor reacties.