Vaak is het oneerlijk verdeeld tussen de Verenigde Staten en Europa qua winterkou. Niet heel vaak slaat Koning Thialf aan beide zijden van de plas precies tegelijk toe. Toch hebben we de afgelopen winters voorproefjes gezien van dat het wél kan. Op dit moment is het weer klassiek oneerlijk met snowtober-toestanden daar en heerlijk zacht herfstweer hier (gek dat ik dat zo schrijf?). Maar er zijn meteorologen die gespitst zijn op een fenomeen dat aan beide kanten van de plas voor Siberische toestanden kan zorgen. Het gaat om het aangetoonde verband tussen vroege sneeuwbedekking in Siberië en Azië en een negatieve slinger van de Arctische Oscillatie (zie plaatje).  

rutgers_departure2610

Laten we om te beginnen kijken naar die sneeuwbedekking. Eind oktober nog steeds een bijzondere positieve afwijking. Je ziet alleen de afwijking ten opzichte van normaal. De hele poolcirkel is natuurlijk sneeuwbedekt behalve de rode punten waar nu geen sneeuw ligt terwijl hij er wel moet liggen. West-Canada en Alaska hebben dus minder sneeuw maar hier gaat het om de Eurazische sneeuw. In september was 2,36 miljoen km2 sneeuwbedekt tegenover 1,5 miljoen km2 in het 1981-2010 gemiddelde. Matt Rogers, president van Commodity Weather Group LLC uit Maryland: “We praten over de hoogste sneeuwbedekking in Eurazië sinds 1977.”

850-temps-showing-cold-pocket

Judah Cohen, director of seasonal forecasting van Atmosphere & Environmental Research in Lexington, Massachusetts zegt over de vroege sneeuw in Eurazië:  “It’s the best winter predictor that we have. We haven’t made a forecast yet, but we’re watching it closely and the snow cover has definitely been above normal so far.” Rogers is iets minder enthousiast: “It works about 60 to 70 percent of the time and I use it as a factor in our seasonal outlook.” (bron) Ook boeiend is het artikel van meteoroloog Mark Torregrossa die waarschuwt voor abnormaal veel en abnormaal vroege Lake Effect Snow. Dit omdat het water van de meren warmer is dan normaal terwijl boven Canada zich al in de tweede week van november een enorme bel kou samenbalt (zie kaart voor 8 november). Temperaturen tot -21°C op 850hPa (1300m) zijn niet niets. Torregrossa zegt dat hij zo’n kaart eerder tegen kerstmis verwacht.

[metaslider id=27019]

Op de kortere termijn zag ik in het GFS-model vanochtend eerst iets dat me aan de situatie in Europa doet denken: een stormram van regen die doorstoot naar gebieden waar het allang hoort te winteren. Maar in de 06u run was de stormram alweer verzwakt en weggedrukt naar de kust. En dan krijg je met yin en yang juist het omgekeerde: de depressie gaat helpen om Canada vol te zuigen met arctische kou.

di-mi2910

Een voorproefje van wat er zou kunnen gebeuren zien we dinsdag al: hierboven de ochtendtemperaturen in °C. Boven Taxas en Arizona ligt de warmte al klaar om de kou even wat terug te dringen. Maar dat zou Koning Winter wel eens alleen meer kunnen teasen.

aosprd2610

 

Nee, stel nu eens dat de meteorologen die we hierboven volgen het goed hebben….. zou het dan kunnen zijn dat we na een nieuwe golf westenwinden (zie prognose in grafiek hierboven) eerst gaan zien dat de straalstroom boven de Verenigde Staten gaat meanderen en dat daarna pas de voorwaarden goed zijn voor een blokkade voor Europa? Dan zou de tweede decade van november dus winter naar de Verenigde Staten brengen en dan zou eind november de tijd rijp zijn voor de omslag in Europa waar we allemaal op hopen. Een herhaling van 2010? Van mij mag ie…

ao_years

De Amerikanen noemen specifiek winter 2010-2011 als een voorbeeld van een winter met een negatieve AO. 2009-2010 was er ook een. Mag van mij ook op herhaling! In elk geval zien we in bovenstaande grafiek de neerwaartse uitslagen groter worden de laatste jaren. 2011-2012 was onze flutwinter met alleen in februari die horrorfase. Duidelijk te herkennen in de grafiek als de winter met de lange rode staafjes in de vroege winter (zie weerverleden.nl). 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

21 reacties

Gesloten voor reacties.