Brauneck Garland 1500m

Toegegeven, ik was vroeger verre van een ideale student. Ik moest de tijdsdruk echt kunnen voelen. Dan pas kon ik 100 uur per week of zelfs nog net iets langer boven mijn boeken hangen. Ontplooit winter ’14/’15 zich op dezelfde manier? Pas vlak voor de start van het eerste hoogseizoen even alle registers opentrekken? Goed mogelijk met de huidige weerkaarten. Voor ik een gedetailleerde synoptische beschrijving ga doen, eerst wat foto’s van de dag, allemaal ongeveer op dezelfde noord-zuidlijn gelegen. Hier zie je Brauneck Garland, Duitsland, 1500 meter hoog en op 10 km van de Oostenrijkse grens. Zo’n foto’s vind ik dus geweldig. Boven de lage wolken heen kijkend, met de toppen van de allereerste staulagen die net door dat wolkendek heen priemen. Is dat eigenlijk een Nederlands woord ‘priemen’. Ja toch?

Rosenheim

Hier nog zo eentje. Rosenheim, ook op 1500 meter. Geweldig! Uit die lage bewolking heeft het ook vandaag weer licht gesneeuwd. Op den duur begint het wel een beetje aan te dikken natuurlijk.

Innsbruck 1950m

Iets dieper de Alpen in brak de lage bewolking steeds meer open. Innsbruck zelf ligt er nog groen bij, maar op 2000 meter vroor het vandaag meer dan 6°C.

hinterglemm

En was het hogerop dus koud genoeg om massa’s kunstsneeuw te produceren, zoals hier in Hinterglemm. OK, nu ben ik even van mijn noord-zuidlijn afgeweken. Maar wat een surrealistisch beeld hé, hoe zo’n berg geprepareerd wordt. Het lijkt wel de make-up, vlak voor een belangrijke fotoshoot.

Kronplatz

Anders aan de zuidkant. Daar veel zon vandaag, en pfoeh wat ligt de sneeuwgrens daar nog hoog. Nu ja het is te zeggen. Ook daar is het kouder geworden. Kijk maar links onderaan. Ook hier kunstsneeuwproductie, maar natuursneeuw? Nee, dat is alweer even geleden.

Innsbruck 1950m night

Het rondje webcams eindig ik weer in Inssbruck, by night deze keer. Je ziet dat de bewolking al flink gebroken is ondertussen. Het wordt een ijskoude nacht boven de verse sneeuw. Dat kan ik je nu al zeggen, dus laat de sneeuwkanonnen maar bulderen. Ook morgen begint met zon, maar in de loop van de voormiddag gaat de bewolking in de Alpen weer snel toenemen. Klaar om de poedersuikerbus nog eens boven te halen, vooral in het noordwesten. Knap trouwens hoe de webcams nog zoveel licht kunnen opvangen. Als je goed kijkt kan je zelfs de sterren zien. Komt dit door een lange sluitertijd? Iemand daar een idee van? Anyway, snel over naar de weerkaarten.

gfs-0-42

Ik had in mijn hoofd al een verhaal klaar, maar het Europese EC doorkruist dat een beetje. Nu ja. Het einde van EC lijkt me voorlopig niet realistisch. Straks meer daarover. Eerst over naar mijn verwachte ontwikkeling. Dat komende zaterdag niet de verhoopte sneeuw gaat opleveren lijkt me ondertussen al wel duidelijk. Wat liep/loopt er mis. Dit is de kaart voor overmorgen. Een strakke weststroming op de kaart, zowel op hoogte als aan de grond. Je ziet langs de oostkust van Groenland veel kou naar het zuiden glijden (let niet te hard op mijn half mislukte pijl, haha), om er een nieuwe scherpe trog te doen ontstaan (sterke kromming in de isobaren), terwijl een nieuw hoog boven New Foundland de oceaan opschuift. En dat laatste zorgt net voor de misser komend weekend.

gfs-0-66

Dat nieuwe hoog verschijnt net op het moment dat het hoog op hoogte boven de Azoren net naar het oosten begon te schuiven. Gevolg? Heel het Azorenhoog aan de grond zakt in mekaar en weet niet meteen waarheen. Richting het nieuwe hoog dan maar. En dat opent de weg voor die naar het zuiden uitzakkende trog om een voor de Alpen veel te westelijke positie te nemen. Het glijdt echt langs de flanken van het nieuwe hoog af naar het zuiden.

gfs-0-102

In het weekend komt de trog dan als afgesnoerde koudeput aan boven het Iberisch schiereiland. En met de Hoge Atlas en het Riftgebergte in Marokko weer in de sneeuw. Interessant is dat boven Zuid-Europa daardoor op 5 kilometer hoogte een dikke golf ontstaat boven de Middellandse Zee. Kijk even naar de gele en oranje kleuren. Zie je de golf? Ze gaat zich steeds verder naar het oosten verplaatsen terwijl het nieuwe hoog (ondertussen ook een Azorenhoog geworden) volgens GFS en GEM ongeveer stabiel ter plaatse blijft. Ok, de vorstgrens gaat door deze ontwikkeling wat omhoog in de Alpen. Een dikke zuidföhn is het zeker niet, maar een vorstgrens die een aantal dagen (mogelijk zelfs vier dagen) even rond de 1500 meter schommelt, doet het dunne sneeuwdek in de lagere gebieden natuurlijk geen goed. Daarboven blijft alles prima.

gfs-0-150

Op de kaart voor maandag zie je de afstand tussen het Azorenhoog en de naar het oosten bewegende warmtegolf steeds groter worden …

gfs-0-192

En net dat opent de noordwestelijke poort richting de Alpen in de dagen vlak voor de kerstvakantie. Deze evolutie staat al enkele dagen op de kaarten, maar zoals jullie onderhand wel al weten, wil dat absoluut niets zeggen.

ECM1-216

Want waar komt het Europese EC vanavond mee aandraven? Die laat het nieuwe Azorenhoog gewoon mee opschuiven! Richting de Alpen dan nog wel! Wat een lef! Het wordt naar het oosten getrokken door een snel uitdiepende depressie boven … , jawel, weeral New Foundland. Dat wil ik nog wel eens zien gebeuren. Op die manier? Een te grote toevalligheid als je het mij vraagt. En het is trouwens de eerste keer deze winter dat we heel het Azorenhoog tot over de Alpen zien schuiven. Om al deze redenen hecht ik voorlopig geen belang aan de uitkomst van het Europese model vanavond. Maar morgen moeten we dat uiteraard meteen opvolgen. Tsk, alsof we dat anders niet zouden doen. Haha. Ergens voel ik dat dezelfde vier scenario’s, die ik vorige week dinsdag ook al eens beschreven had, weer op tafel gaan komen te liggen voor eind volgende week. Daarom ook het vraagteken achter de titel van het bericht. Toen vreesde ik voor een voor de Alpen te westelijk uitzakkende trog, wat nu effectief staat te gebeuren de komende dagen. Deze keer vind ik het ‘hit-scenario’ waarschijnlijker. Ik maak er nog geen full-hit van. Eerst maar even bekijken wat dat Azorenhoog juist gaat doen.

gens-5-1-336

Afsluitend, hé, zijn de Lage Landen op weg naar een witte kerst??? Als het van GFS-ensemblelid nummer 5 afhangt misschien wel 😉 . Opgelet: deze laatste regel was geen voorspelling, enkel pure meteofictie om even bij weg te dromen. This last sentence will selfdestruct in 5 … 4 … 3 … 2 … 1 …   .   .   .   .   .


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

103 reacties

Gesloten voor reacties.