Het is je vast niet ontgaan dat ook Tsjechië afgelopen seizoen regelmatig voorbij kwam op WSWM. Niet voor niets, want Tsjechië – en voornamelijk het Reuzengebergte – is populair. Niet alleen in de winter, maar ook in de zomer. Ik ben benieuwd wie van jullie er dit jaar naar Tsjechië is geweest of nog die kant op gaat!

bierroute tsjechie

De paden op, de lanen in

Voor mij staat er eind augustus een luxe variant van een Oostenrijkse huttentocht op het programma, maar in Tsjechië kun je er minstens net zo goed op uit voor adembenemende wandeltochten. Combineer zo’n inspannende (voor de benen) maar relaxte (voor het hoofd) wandeltocht met één van de USP’s van Tsjechië – bier – en jouw vakantie kan niet meer stuk.

Krkonose Bierroute

De mini-brouwerijen in het Reuzengebergte dachten hier precies hetzelfde over en hebben daarom de ‘Krkonose Bierroute’  ontwikkeld. Al wandelend ontdek je het natuurgebied en breng je een bezoekje aan de hoogstgelegen bierbrouwerijen van Tsjechië.

Je snakt ongetwijfeld naar bier na zo’n wandeling

De ‘Krkonose Bierroute’  verbindt 4 mini-brouwerijen met elkaar die zich allemaal in het Reuzengebergte bevinden. De complete route is 22 kilometer, maar je kunt ook voor makkelijkere routes kiezen. De keuze is reuze(n) – pun intended.

Alle routes lopen uiteraard langs de brouwerijen, zodat je zeker geen biertje mist. Je kunt de route ook met de mountainbike afleggen, maar gezien het verwachte alchoholgebruik en het heuvelachtige terrein zou ik je dat niet heel erg aanraden. Net zoals naar het hotel of je appartement skiën na de après ski. Doe het gewoon niet.

bierroute tsjechie

Bier geïnspireerd op de natuur

Maar 3,7 kilometer verwijderd van de hoogste berg van Tsjechië, de Snezka, ligt brouwerij Luční bouda. Deze brouwerij, tegelijk een hele gemütliche (of hoe ze dat ook in het Tsjechisch zeggen) berghut, is de grootste en hoogstgelegen in het Reuzengebergte. De hut ligt op een hoogte van 1.410 meter en de oorsprong van de berghut gaat terug naar 1623. Deze brouwerij is nog niet zo oud, want pas sinds 2012 wordt hier het bier Paroháč gebrouwen. Je kunt je er niet alleen te buiten gaan aan blond en donker pils, maar ook speciaalbieren van hoge gisting in Britse stijl. Paroháč betekent trouwens hoorndrager en het bier is vernoemd naar een kudde herten die in de buurt van Luční bouda leven en ’s avonds en ’s ochtendsvroeg te zien zijn op de berghellingen.

Geen potje met vet, maar een potje bier

Vanuit Luční boude wordt het een beetje klimmen, maar dan ben je op het hoogste punt van de route. Op 1.510 meter hoogte sta je tussen twee bergtoppen en heb je een prachtig uitzicht op de hoogste berg – Snelka – en de bergweiden. De brouwerij brouwerij die dan volgt is in pension Andula. De mini-brouwerij Friesovy boudy is de kleinste op de route.

De mooiste wandelingen eindigen in de kroeg

De bierroute eindigt in het dorpje Vrchlabi, waar 2 brouwerijen liggen. De grootste mini-brouwerij van de 4 is de familiebrouwerij Hendrych, die tegenover de skilift Bubákov ligt. Je vindt deze brouwerij in een voormalige textielfabriek. Maar 1,5 kilometer verderop ligt de volgende brouwerij Pivovarská Bašta. Deze brouwerij maakt al sinds 1997 Krkonošsky medvěd.

bierroute tsjechie

Een kijkje in de keuken van een bierbrouwerij

Wil je niet alleen maar van de biertjes genieten maar ook zien waar het vandaan komt? Je kunt ook een rondleiding krijgen. Je ziet hoe het bier wordt gemaakt, welke ingrediënten worden gebruikt en wat het verschil is tussen bier uit de bergen en uit de lager gelegen gebieden. “Op een hoogte van 1.400 meter kookt water al bij 94 °C en hierdoor zijn de bereidingsprocessen net wat anders,” legt de lokale brouwer Daniel Szennai uit. Wie zich – letterlijk en figuurlijk – helemaal wil onderdompelen in bier kan een bierspa proberen bij Luční bouda.

Wil je de volledige bierroute afleggen maar doe je dat liever in 2 dagen? Boek dan een nachtje bij Luční bouda of pension Andula.

Wat neem jij mee naar huis?

Een aandenken aan de Krkonose Bierroute is natuurlijk wel zo leuk. Dat wordt stempels sparen! Bij iedere brouwerij krijg je een stempel na 2 biertjes. Ben je bij alle mini-brouwerijen geweest en heb je alle stempels verzameld? Dan krijg je een leuk aandenken. Wees gerust, je hoeft niet op één dag alle 8 de biertjes achterover te tikken. Je mag er het hele zomerseizoen over doen. Vergeet ook niet een selfie te maken tijdens deze bierroute. De regio Krkonose heeft deze zomer een winactie: Wie de leukste selfie maakt wint een weekendje Reuzengebergte!

Tip! Zet je auto in Vrchlabi en pak de bus naar Splinderuv Mlyn of Pec Pod Snezkou. Begin in Pec Pod Snelkou, dat is het makkelijkst. De route gaat merendeels bergafwaarts.

Categorieën: Tsjechië

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.