Na het verslag van Jeroen uit Brixen kost het me eigenlijk wat moeite om met enthousiasme over het weer en de extremen te schrijven. Een “storm” in Nederland al dan niet op komst (zo meteen meer daarover) is dan per definitie storm in een glas water. En de altijd weer fascinerende extremen laten hun donkere kant van heel dichtbij zien. Gelukkig is e.e.a. zonder slachtoffers afgelopen. En de bovenstaande foto die Eric instuurde -ook Brixen (wanneer Eric?)- bracht uitkomst. Na regen komt zonneschijn is het eerste wat bij ons boven komt bij zo’n plaat toch? En willen we het breder trekken: de belofte van God dat niet de gehele aarde nogmaals verwoest wordt door een zondvloed. Volgens de Noordse mythologie houdt de rode kleur (vuur) de bergreuzen uit de hemel. Vooruit maar.

Klimmen in Gerlos

En deze vrolijke plaat moet ik ook even delen hoor. Die kwam vandaag voorbij via de twitter van de Zillertalarena. De nieuwe attractie: de klimtoren van Gerlos, leuk!

Hintertux 2014_08_06

En om alvast in de stemming te komen: Hintertux gisteren. Bij temperaturen rond het vriespunt op 3250 meter met wat verse sneeuw, yummie.

rsum_14081200_14080618

Wat brengen de komende dagen voor de zo geteisterde Alpen? Morgen en vrijdag worden relatief droge dagen. Echter, door het zuidwaarts uitbreiden van het -vooral in de hogere luchtlagen- omvangrijke lagedrukgebied ten noordwesten van Schotland wordt de stroming zuidwestelijk en sterker. En daarmee dus warm en vochtig. Nog eens ruim 50 mm neerslag tot dinsdag, vooral in het weekend, is waarschijnlijk. Tot boven de 3000 meter in vloeibare vorm. Nieuwe overlast kan volgen.

 Bertha at201403_5day

Daarna wordt het onzeker. Hoewel erg breed uitgemeten door alle msm kan ik er ook niet omheen: Bertha. Velen weten al zeker: de zomer in Nederland en de Alpen is voorbij. Opvallend is daarbij dat velen het Europese (ECMWF) model als leidraad of zelfs zaligmakend beschouwen. Er zou niets mis mee zijn (herstel voor de zuidelijke landen en meer sneeuw voor de hogere delen van de Alpen) maar laten we niet te vroeg juichen. De onzekerheid wordt op bovenstaande kaart perfect in beeld gebracht. De inmiddels snel ingezakte ex-tropische cycloon begint morgen aan de oversteek van de grote plas om zondagochtend ergens uit te komen.. Dat kan het zuiden van Ierland zijn maar ook net ten noorden van Spanje (de cirkel geeft de mogelijke locatie van het centrum aan). Daarbij genomen het uitzakken van het hoogtelaag waar Bertha deels in opgenomen kan worden; lastig voor de modellen.

ECwind2014_08_06

Opmerkelijk is ook dat het ECMWF en de grote tegenhanger GFS (het Amerikaanse model) standvastig zijn in hun koers. Het ECMWF blijft de koers van de “storm” depressie continu zuidwestelijker berekenen dan het GFS. Zondagavond of in de nacht naar maandag trekt het laag hier over het kanaal noordoostwaarts. Kortstondig windkracht 9 tegen de westkust. Overigens komen we de eerder berekende diepte ervan (980 hPa) nergens meer tegen; bij 995 houdt het op. Het -in dit geval mijn voorkeur genietende- GFS laat de kern over het midden van Engeland trekken, 7 beaufort is hier de max. Met overigens iets interessants: een straffe noordwestelijke stroming over de Schotse hooglanden. Het valt  niet helemaal uit te sluiten dat op de toppen daarvan maandag- of dinsdagochtend wat sneeuwvlokken gesignaleerd worden. Na de passage van het laag kan wat mij betreft de oude situatie zich herstellen. Misschien breidt het Azoren-hoog zich iets naar het oosten uit. Dat zou goed nieuws zijn voor met name Frankrijk en Italië. Midden-Europa blijft gevoelig voor de buien.

 krystall2v4

Tot slot nog een mooi toekomstbeeld. Want de prachtplaat is niet echt. Het betreft net als deze van bovenaf een artist impression; zo zou het er eind 2016 in de omgeving van Tromsø tussen de fjorden moeten uitzien. Een prachtig drijvend 5-sterren hotel in de vorm van een sneeuwkristal op 70 graden noorderbreedte, het haalde gisteren het nieuws bij onder meer The Independent en CNN. Beetje trots mogen we zijn: ontwerp by Dutch Docklands. Jammer dat de timing nogal ongelukkig is. Eén van de uithangborden is zoals op de foto natuurlijk het noorderlicht. Maar juist in 2016 gaan we waarschijnlijk in een diep zonne-minimum terechtkomen.  Weinig of geen lichtshows derhalve. Desondanks een inspirerend initiatief!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

6 reacties

Gesloten voor reacties.