Bovenste afbeelding is van Berwang in Tirol Oostenrijk. Gisteren gemaakt. Het is het ideaal plaatje. Verse sneeuw al was het niet meer dan 10 cm en daarna strakblauwe luchten. Echter dit is op 1300m hoogte en als we lager gaan kijken aan de noordkant van de Alpen dan zien we dit…..

image

Zell am See-Kaprun Het lijkt wel voorjaar in het dal en dat in hartje januari.

image

Precies een jaar geleden, zelfde tijdstip en datum was dat wel anders en eigenlijk hoort het ook zo te zijn hartje winter maar dit jaar is anders, Hajo legde al uit waarom het dit jaar niet ze wil lukken aan de noordkant vanwege de zonneactiviteit die pas volgend jaar gaat afnemen en we minder vaak (lang) groene dalen verwachten. Klik hier voor nog meer spectaculaire webcams in de Alpen.

En er zit verandering in de kaarten, het Amerikaanse model zinspeelt al dagen op overgang naar een meer (noord)westelijke stroming. Ook de andere weermodellen laten een min of meer kouder regime zien op termijn. Vanaf 21 januari zou dan die omslag moeten zijn waar we allemaal op hopen. Helaas zit dit nu nog niet in de betrouwbare verwachting zoals jullie weten is voorzichtigheid nog steeds geboden maar we steken ons nek uit en we gaan er voor en als toetje mag Wintersport Arena-Sauerland ook mee gaan doen. Hèhè eindelijk.

image

image

De verwachte sneeuwhoogte laat toch wel iets moois zien. 20 cm staat er ingetekend voor het Sauerland. Dat heb ik lang niet gezien. Natuurlijk gaat deze kaart nog wel wijzigen maar de trend is toch die noordwestelijke stroming met ook van tijd tot tijd sneeuwstoringen en de bedoeling is dat nu ook de noordkant aan de beurt komt en alle dalen in de Alpen wit zien aan het einde van deze maand. Daar gaan we collectief voor duimen. Mijn eerdere bv hang ik aan de wilgen. (10 vorstdagen in de LL en maandtemperatuur 1 graad lager dan normaal) gaat hem niet worden. Conclusie door mij te vroeg getrokken en blijven hangen in winterse oplossingen. Dat sluit ik hiermee af en ga graag voor bovenstaand scenario (Frederic heeft hiervoor BV gemaakt) en ik denk dat niemand mij dat kwalijk neemt.

image

Precies zoals ik vertelde laten de ensembles van skigebied Wintersport Arena-Sauerland de temperatuurcrash zien naar meer normale waarde voor de tijd van het jaar. Vanaf de 23e komt het geregeld tot neerslag en dit zal boven de 400 meter vaak als sneeuw vallen. Er zijn veel lijntjes die dit aangeven en dat betekent gewoon dat de kans op serieuze sneeuwval stijgt. Ook zit er nog 1 keer een warme taartpunt in maar dat zal niet alles doen smelten. Ik sta ook niet gek te kijken als eind januari ook hier de toppen lekker wit zijn met goede wintersport mogelijkheden. Het is een trend en het is hopen dat dit dan ook daadwerkelijk gaat gebeuren. Zekerheid kan ik natuurlijk nu nog niet afgeven.

image

image

Nu ik toch bezig ben meteen maar de kaarten van de nieuwe GFS run erbij die nu binnenkomen. We zien voor 22 januari de Russische beer met lage temperaturen nog altijd op de weerkaart in gevecht met een depressie boven de Oceaan en het Azorenhoog die ook sturend aanwezig is. Deze 3 systemen zijn van essentieel belang voor de ontwikkeling van de komende dagen. Het is de bedoeling dat de depressie die wat koelere maritiem polaire lucht gaat aanvoeren de verwachte neerslag brengt omschreven in mijn bericht. De Lage Landen zitten dichtbij de echte winterkou maar zal ons vermoedelijk net niet bereiken.

image

image

Vanaf de 21e is ook volgens deze run van het Amerikaanse model de echte warmte voorbij in de Alpen. De depressie zakt af en komt (rond de 24e) precies tussen het Azorenhoog en de Russische beer klem te liggen. Dit geeft regen en mogelijk een vlok natte sneeuw in De Lage Landen en sneeuw die in de hogere gedeelten van het Sauerland blijft liggen. De noordkant van de Alpen krijgt ook van tijd tot tijd neerslag waarvan de sneeuwgrens steeds vaker daalt tot in de dalen maar het is nog niet koud genoeg om het daar constant te laten vriezen. Wat er daarna gebeurd is nog onzeker maar wat wel steeds realistischer wordt is het doorzetten van wat koudere lucht richting de (noord) Alpen met een toenemende sneeuwkans tot soms in de dalen. Straks plaats ik de nieuwe pluimen nog even om te kijken of deze hoofdrun in lijn is met de ensembles. Lees ook het bericht van Hajo nog even van vanmorgen en je bent helemaal op de hoogte.

image

Hier dan de nieuwe ensembles met prikpunt Noord-Tirol. Na de 21e duidelijk kouder en misschien wel fors kouder maar de spreiding (onzekerheid) neemt toe. Minder neerslag geen dumps wel vrijwel dagelijks kans op sneeuw en met deze berekeningen moet dat toch wel lukken tot in de dalen met het -5 graden lijntje van de hoofdrun keurig in het midden.


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

99 reacties

Gesloten voor reacties.