innsbruck boven

Afgelopen keren had ik bij het schrijven van een weerbericht het geluk van de allermooiste kaarten, vandaag het geluk van de allermooiste webcams. Want die mooie kaarten hebben natuurlijk de Alpen prima bediend. Neem je tijd voor een rondje partners. Openen doe ik met de Nordkette boven Innsbruck, wat een geweldige, diepwinterse zonsopkomst! Zien we daar het dal ook wit?

innsbruck beneden

Ja ook het dal heeft het gesneeuwd, als de Alpenhoofdstad wit is op 550m weet je dat de skigebieden gebakken zitten. Is “jouw” dorp wit op de webcams vanmorgen? Het ziet er trouwens erg verleidelijk uit, even het vliegtuig in voor een uurtje en hop je staat in de winter met keuze uit 9 skigebieden rondom Innsbruck. Beter dan die regen in de Lage Landen vandaag..

obertauern

In Obertauern sneeuwt het het front dat Oostenrijk witte nog wat uit. Siberisch plaatje zo met die ijspegel, vlak rechts ernaast brengt een pistebully de ski-infrastructuur in orde voor weer een nieuwe dag. In het hoog gelegen Obertauern draaien ze al een tijd op volle toeren! Hajo had de primeur dit seizoen.

bergstation

Kleinwalsertal, ook een garantie voor grote sneeuw hoeveelheden. Is dat echt op dat hutje van de lift?

zinal

Zwitsersland met Val d’anniviers dan, machtig die Zwitserse bergen en sneeuwrijk bovendien. Ze lijken niet meer te weten wat ze ermee aan moeten, langs de weg enorme bergen sneeuw. Check dat mannetje in het midden van de foto. Uitgaande van dat hij 1.80m is, die berg sneeuw achter hem 5 meter hoog?

val gardenaa

Kris kras door de Alpen door naar de Dolomieten waar ook verse sneeuw is gevallen. Val Gardena, een garantie voor mooie beelden. Deze zomer voor het eerst geweest en sindsdien hoog op mijn winterwishlist. Enkele gelukkigen al op de piste hier om 7:50 in de ochtend, wow! Gek eigenlijk dat we op wintersport met plezier vroeg opstaan om als eerste bij de lift te staan. Iemand wel eens als een gek naar z’n werk geraced om daar voor de deur te wachten tot de baas ein-de-lijk de deur open doet?

les menuires

En dan nog een van de sneeuwtoppers van afgelopen week zoals Hajo gisteren al met extreme foto’s bewees: Les Menuires in het immense L3V gebied. Vaste reageerder Roy verblijft er nu en stuurt ons deze heerlijke foto van bovenin Les Menuires, met jaloezie kijken we toe Roy. Je mag jezelf ook op gaan maken voor wederom sneeuw, we duiken de kaarten in!

graphe3_1000_631_377___

Om wat overzicht te krijgen kijken we eerst naar het ensemble voor de noord-west Alpen, vandaag representatief voor de hele noordelijke en westelijke Alpenboog. Sneeuwal vanaf vanavond, intens t/m vrijdag en daarna aanhoudende lichte stuwing. In Frankrijk wat meer sneeuw, in Oostenrijk wat kouder, Zwitserland pakt de middenweg en de zuidkant houdt het droog. Hoeveel gaat er vallen?

rsum_17121712_17121300

Oostenrijk 20-40cm verse sneeuw tot in de dalen volgens het Europese model, de Amerikanen doen zelfs nog wat meer. Sneeuw uit noordwest dus St. Ankton am Arlberg natuurlijk weer de spekkoper van Oostenrijk, sterkte daar Hajo!

rsum_17121712_17121300 (1)

Frans-Zwitserse grens bovenaan in de sneeuwranking. Tot een meter verse sneeuw boven de 1500 meter want ook hier doet GFS plaatselijk nog wat meer. Let wel op, 1500m, daaronder kan het in het westelijk Alpengebied eventjes regenen maar sluiten ze ook “gewoon” af met sneeuw. Ja “gewoon” want we zijn er na meer dan een maand lang elke week wel sneeuw bijna aan gewend geraakt… De basis is overal geweldig en ieder skigebied in de Alpen opent optijd zijn liften of zelfs eerder.

ense

Zie hier hetzelfde ensemble als waar we net naar hebben gekeken met een kleine toelichting. Afgelopen dagen wat verontrustende berichten in de reacties voorbij zien komen over een invallend hoge druk gebied en slechte kaarten voor de kerst. Hoge druk lijkt inderdaad richting de Alpen te trekken maar zal niet erg schadelijk zijn voor de sneeuw, kerst is nog erg ver weg en vanaf de 19e gaat het alle kanten op. Hoewel, alle kanten? Er lijkt op die 19e een bifurcatie van lijnen te zijn, de lijnen kiezen 2 duidelijke richtingen. Daarna komen de meeste lijnen wel weer wat meer bij elkaar en kiezen voor een tijdelijke afkoeling tegen de kerst. Laten we kijken naar de verklaring hiervoor.

gfs-0-90

We trappen af komende zaterdag, aanhoudende noordelijke stuwing met voor Oostenrijk nog sneeuw, Frankrijk al onder de hoge druk.

gfs-0-126

Door naar maandag de 18e, volgens het ensemble nam vanaf hier de onzekerheid toe en vond de bifurcatie plaats. De hoofdrun zat bij de koude kant dus wat is de oorzaak? De hoge druk heeft z’n stelling al ingenomen boven de Alpen met lijntjes die druk van 1030 tot 1035 aangeven. Echter is het hoog nog niet zo sterk omdat de warmte op hoogte nog niet is gearriveerd, de kleuren op de kaart zijn nog groen boven de Alpen. Nu weet daar een kleine uitstulping van een depressie daar goed gebruik van te maken, aangegeven met de blauwe pijl.

gfs-0-144

Deze zakt naar de Alpen toe en neemt nog eens een extra impuls van kou mee vanuit het noorden.  Deze neemt zijn plaats in recht boven Oostenrijk en blijft lekker plakken. Weinig neerslag hierop maar precies voordat de hoge druk echt sterk wordt, mooi getimed! Te mooi om waar te zijn?

Webp.net-gifmaker (10)

Nee, niet te mooi om waar te zijn want het Europese model doet precies hetzelfde. Hierboven mooi te zien hoe de koude bel Duitsland oversteekt. Hoopvol dus! Lastige situatie maar ik zet m’n geld er op in.

gfs-0-204

Door met het GFS, nadat het koude belletje is afgezakt wint de hoge druk het wel. Maar geen schadelijk Eurohoog, het lijkt een mengelmoesje tussen Scandihoog en Eurohoog. De Alpen daarmee nog in de oosten winden, Lage Landen in de warmere sector. Het blijft echter dynamisch want de hoge druk blijft uitstulpingen zoeken, die zouden voor LL en Alpen gunstig kunnen zijn. Bijvoorbeeld een uitstulping naar het groenlandhoog -> blokkade, of een uitstulping naar Scandinavië -> Scandihoog of verbinding Russische beer.

gfs-0-252

Helaas, beide mooie mogelijkheden mislukken in deze run, over enkele uren weer nieuwe runs, nieuwe kansen. In dit geval, ver in de meteofictie, verlaat de hoge druk wel tijdelijk de Alpen en draait de uitstulping naar Groenland door naar de Britse eilanden. Dit zorgt voor afkoeling met neerslag vlak voor de kerst. Nederland in dit geval een beetje guur. Zie hieronder de bijbehorende neerslagkaart, roze!

rart_17122312_17121300

Het Europese model houdt de wind meer uit het westen dus is minder positief richting kerst. Geeft nog maar eens de mate van onzekerheid aan op deze termijn, meteofictie.

nl ensemble

Kijken we nog even naar Nederland na het afgelopen schitterende weekend. Vandaag dikke regen en de rest van de week redelijk koude noordelijke stroming met buitjes. Daarna, zoals eerder gezegd, komen we onder aangename hoge druk. Dan op eerste kerstdag wel sneeuwkansjes van 20%, samenhangend met die sneeuw en afkoeling voor de Alpen. Nee Nederland heeft z’n koude kruit even verschoten maar Kerstmis is nog ver weg.

Ps. @Frederic is er al een winnaar van de sneeuwpoppenwedstrijd gekozen? 😉


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

72 reacties

Gesloten voor reacties.