grindelwald2406

Hoe mooi! Wat een mazzel hebben deze mensen. In misschien wel een van de natste zomers tot dusver hebben ze net een mooi dagje als ze met de trein naar het hoogste treinstation van Europa op het Jungfraujoch willen gaan. Dit is de Kleine Scheidegg boven Grindelwald. Wel eens geweest?

zononder

Ook op de Zugspitze gaat de zon laat onder momenteel. Om 21.20u genoten deze mensen van het Alpenglühen. Tien minuten later was de zon weg. Ja 1000km zuidelijker gaat de zon bijna een uur eerder onder dan bij ons “noorderlingen”.

moelltaler2406

Heerlijk skidagje op de gletsjers ook! Zeg nu zelf!

zellersee2406

Of zwemmen in of waterskiën op de Zeller See. En hier kun je natuurlijk ook gaan skiën op de achterliggende gletsjer van Kaprun.

kronplatz2406

Kronplatz aan de zuidkant niet minder fraai

Is iedereen al een beetje bekomen van gisteren? Hoe bijzonder was dat: 3 onweersgolven verdeeld over 1 dag. ’s Nachts in het westen. ’s Ochtends nogmaals. En einde van de middag de grote klap in het Zuid-Oosten en Oosten.

Schermafdruk 2016-06-24 09.46.46

De regen was nog niet eens zo opmerkelijl. Wel de wolkentoppen van bijna 15km hoogte! Dat is absurd hoog de stratosfeer lek prikkend. Hebben jullie het ozon ook geroken dat dan mee naar beneden komt? En wat een hagelstenen. Waarschijnlijk goed voor een plekkie bij de grootste hagelstenen ooit tenminste in Nederland.

nwlage2406

En tja. We gaan nu over naar een hardnekkige noordwestelijke stroming met herhaalde frontpassages. Aangestuurd door een machtig Azorenhoog. De Britten nemen afscheid van de EU maar sturen hun weer naar ons zou je bijna denken.

GFSACCU2406

En ja hoor: de Alpen krijgen daarin de volle laag. Weer meer dan 100mm in 10 dagen. Noorwegen en Schotland ook. In Bretagne vond ik ooit postkaarten met: “Hier regent het 2 keer per week. 1x 3 dagen en 1x 4 dagen.” Nou dan valt het in Bretagne nog mee de komende periode en ook de Lage Landen hebben hun droge momenten. De Alpen natuurlijk ook van tijd tot tijd spectaculaire opklaringen na de regen. Dat hoort er dan ook weer bij.

Schermafdruk 2016-06-24 09.47.30

En wat een afglijder zeg die temperaturen momenteel. In 4 stappen gaan we naar maxima ruim onder de 20ºC. Gewoon Hollands klimaat dus. En wat een historische dag! Ik heb er een mening over maar zal die hier niet uitventen. Wel zal ik aangeven dat het uiteenvallen van de grote Unies à la Sovjet-Unie het einde van het profiteren van de in omloop gebrachte klimaatleugens ook een flinke stap dichterbij brengt.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

37 reacties

Gesloten voor reacties.