Tignes Rob

Schitterend. Zo lagen de Alpen er bij vandaag. Rob stuurde ons deze foto vanuit Tignes. Als ik me niet vergis is deze foto vanop de gletsjer van Val d’Isere genomen met linksboven zicht op de Grand Motte. Niet? Wauw, ziet er heerlijk uit daar.

St Francois Longchamp

Meer naar de linkerkant van hetzelfde massief ligt Saint Francois Longchamp. Ook daar prachtige omstandigheden vandaag.

Kirchberg Patrick de Nas

En wat gezegd van deze foto die Patrick de Nas ons vanuit Kirchberg stuurde. Prachtig beeld met die besneeuwde bomen op de achtergrond. Ja, in het oostelijk deel van de Alpen waren er nog wat wolken deze voormiddag, wolken die steeds meer plaats maakten voor de zon. En als ik de laatste satellietbeelden mag geloven is het langs het grootste deel van de Noordkant nu helder weer.

Kiki2 acc

Hoewel. Vanuit het westen neemt de bewolking alweer toe. Klaar voor de laatste sneeuwfase van deze tweede krokusweek. Kiki 2 is in aantocht. Ja, we zitten er al dagenlang goed op. 10 tot 15 cm mogen we verwachten langs de Alpennoordkant. Wat meer in het noordwesten, minder in het oosten. Eerst matige sneeuwval dus, die naarmate ze meer naar het oosten uitbreidt minder intens wordt. De laatste sneeuwvlokken zullen zaterdag naar beneden dwarrelen, maar grote problemen verwacht ik niet op deze wisseldag. Daar zijn de hoeveelheden te beperkt voor.

Waar de hoeveelheden absoluut niet beperkt zijn, is op het Canadese Prins Edward Eiland. Deze man vervult zowaar mijn grote kinderdroom. Dat er zo veel sneeuw is gevallen dat je enkel nog buiten geraakt door een heel tunnelsysteem in de sneeuw te graven. Heerlijk! Nog iemand met dezelfde droom? Ik vermoed alvast van wel.

gfs-5-78

Terug over naar de Alpen. Waar we ook al dagenlang bovenop zitten, is op de warme fase begin maart. Femke is dat. De straalstroom komt begin volgende week even zonaal, dus van west naar oost, over de Alpen te liggen. Praktisch gezien wil dat zeggen dat de scheidingslijn tussen de zachte en koude lucht een paar dagen lang over de Alpen gaat komen te liggen, en dat het temperatuursverschil aan weerszijden van die scheiding best wel groot gaat zijn. En zoals je weet, hoe groter de temperatuursverschillen, hoe meer neerslag er valt.

Femke sneeuwgrens

Nog praktischer gezegd, op veel zon hoeven we zondag en maandag niet te rekenen in de Alpen. En de sneeuwgrens? Die gaat sowieso omhoog. Maar het blijft lastig om te voorspellen waar het juist hoe warm gaat zijn. Een minieme verandering in windrichting of een kleine rimpeling / golf in die scheidingslijn geeft een wereld van verschil. Waarschijnlijk wordt zondagochtend het warmste moment van die tweedaagse en zou de sneeuwgrens heel even richting de 2000m kunnen klimmen in de westelijke Alpen. Kort daarna daalt die sneeuwgrens alweer, maar zeker niet tot onder de 1000 meter.

gfs-1-114

Wat wel zeker is, is dat het koufront van Femke alsnog door gaat trekken. De warmere fase is dus sowieso tijdelijk. Vraag is, wanneer. Volgens de Europese weercomputer al in de nacht op dinsdag. Zijn Amerikaanse tegenhanger stelt het nog eens 24 uur uit. Onzeker nog, maar komen gaat die. De oorzaak daarvan moeten we op de oceaan zoeken. Waar de straalstroom begin volgende week nog zonaal is, vanaf dinsdag begint die heel sterk te meanderen. Iets lager op 1500 meter geeft dat deze kaart. Houd even het rood omcirkelde gebied in de gaten. Warme lucht beweegt er naar het noorden.

gfs-1-144

Een dag later geeft dat deze wondermooie kaart. De werking van de atmosfeer op zijn best, met warme lucht die boven de oceaan naar het noorden kronkelt, en aan weerszijden ervan de koudere lucht die naar het zuiden beweegt. De Alpen gaan vanaf midden volgende week dus sowieso in een pak koudere lucht terecht komen. En warme lucht die op hoogte naar het noorden beweegt, …

ECM1-168

… dat kan niet anders dan een hogedrukgebied met zich meebrengen.

ECM1-240

Hoe het vanaf dat punt verder gaat is nog zeer onzeker. Het mooiste vervolg kwam deze ochtend van het Europese EC. Een uitstel van de lente is dit, ook bij ons in de Lage Landen. Mooie kaart, maar absoluut niet zeker dat het zo uitkomt. Zeker niet als je het verloop van de voorbije winter bekijkt. Langs de andere kant, nu de dagen lengen is het best logisch dat de fut wat uit de straalstroom begint te gaan en er meer kansen komen voor hogedrukimpulsen op het continent. Ach, morgen nog maar eens kijken.

Afsluitend, ik denk dat deze monniken in Jeruzalem ook hun kinderdroom aan het vervullen zijn.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

16 reacties

Gesloten voor reacties.