Zo we zijn weer terug in de Kitzbüheler Alpen waar de Hohe Salve vanochtend baadt in de zon. Niet voor lang want er is sneeuw onderweg. In de Lage Landen hebben jullie dat gemerkt want er is een front gepasseerd. Iemand in het begin nog sneeuw zien vallen?

https://twitter.com/eressea_/status/961918034876293121

Mooi bewijs dat je met een beetje al tevreden kunt zijn. Nou er komt nog meer (natte) sneeuw naar de Lage Landen maar we kijken eerst naar de Alpen….

Wat zien we? Duidelijk het naderende koufront. Dat natuurlijk vannacht voor hele leuke sneeuw gaat zorgen aan de noordkant.

In de Lage Landen regen op hetzelfde afkoelende front! Blijft gek natuurlijk…. eerst vriest het…. dan komt een koufront en dan gaat het dooien…. ja dat kan dus aan zee! Dinsdag en woensdag worden koud en zonnig. Dan komt het warmtefront zie je in het ensemble. Donderdag en vrijdag sneeuw en tot 1500m misschien ook regen. Tja het warmt 15 graden op!

Best bijzonder hoe dit front dagenlang langs de noordkant van de Alpen blijft strijken. De exacte sneeuwgrens is ZEKER niet te voorspellen. Hoe het dan verder gaat? Twee mogelijkheden…

Het Amerikaanse model heeft al dagen lol in winter. Het Azorenhoog verbindt zich er met het Russisch hoog om een gigantisch Scandihoog te vormen. De depressie over de Middellandse Zee helpt mee.

Hoe anders over 9 dagen in het Europese model. Alpen grand beau en zacht. Winter ver te zoeken….

Zo is het dus smullen van het ensemble voor de Lage Landen in het Amerikaanse model… nu al verschillende runs achter elkaar.

Het Europese model wil er niks van weten…. dus: wat zegt de GFS06?

Weer een iets andere variant maar hiermee zet het Amerikaanse model een stap in de richting van het Kaiserwetter Europese model.

Uitsmijter:

Ongelofelijk! Je zult het op je hoofd krijgen zeg!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

104 reacties

Gesloten voor reacties.