lacondaminechatelard

Een vredige ochtend in La Condamine Chatelard. De winter is nog ver weg. Alleen wat sneeuwresten herinneren eraan dat het geen zomer is. Bizar te bedenken dat in hetzelfde gebergte maar enkele honderden kilometers naar het oosten al twee dodelijke lawines zijn geweest waarvan deze actuele echt gruwelijk is. Dus bedenk altijd bij elk plaatje met weinig tot geen sneeuw: in elk geval geen lawinegevaar (en bergwandelen is ook een hele mooie gezonde bezigheid).

puystvincent2610

Zie je op zo’n actuele foto een skilift zoals hier in Puy St. Vincent dan is het al een iets triester beeld. Maar dat gaat allemaal ruim op tijd goedkomen. Al was het omdat de openingen in de Franse bergen toch enkele weken later zijn dan bijvoorbeeld in Oostenrijk. Afgezien van gletsjerskigebieden zoals Tignes en Les 2 Alpes natuurlijk.

wintersiberie

Waarom we ons geen zorgen hoeven te maken? Omdat het in Azië vriest dat het kraakt! En volop sneeuwt! We zijn op weg er de sneeuwrijkste oktober sinds de jaren zestig van te maken.

gigamega2610

Je ziet het ook goed op deze kaarten die we er altijd bij pakken van het sneeuwdek op het noordelijk halfrond en de afwijking ten opzichte van het gemiddelde. Spell hierrr zelf met deze kaarten. Ook in Canada een gigantische voorsprong ten opzichte van 1971-2000. Als je terugklikt zie je dat we de laatste jaren steeds een flinke voorsprong hadden medio oktober maar dat er meestal grotere rode gebieden waren met te weinig sneeuw. Zie ook dat het in Iran al heeft gesneeuwd!

18run

Nu dan de klapper van de week! De GFS18u die om middernacht uit is gekomen. Omdat die zo bijzonder is even pure focus daarop. Hierboven de 2m temperatuur voor Nederland. Je ziet dat de hoofdrun een koude uitbijter is. Met steun van 2 lijntjes dus laten we zeggen 10% kans. Maar zie dus ook de sneeuwvlokjes met het percentage kans op sneeuw. Jawel: sneeuw in Nederland is niet meer ondenkbaar. Gek? Nee hoor! Vorig jaar hadden we op 14 oktober al sneeuw! En het absolute record is en blijft 13 oktober 1975.

sneeuwsituatie

Hierboven de grootschalige weersituatie als het op 6 november bij ons zou sneeuwen. Met de nadruk op zou want we praten over meteofiction die in de nieuwste GFS-hoofdrun al niet meer terug te vinden is.

bron

De crux van deze bijzondere weersituatie is dat Rusland, Scandinaviue en Oost-Europa te maken krijgen met een vroege winterinval. Hierboven de temperaturen op 1500m. Onder die kou vormt zich spontaan een gogantisch Scandihoog. Het koudebelletje (hangende druppel) onder IJsland wordt de storing die dan naar de Lage Landen trekt. Dat samen met warm zeewater en warmte in het zuidwesten is dan natuurlijk goed voor spektakel.

sneeuwinnl

Hierboven de kaarten van het moment met de berekende sneeuw.

4runs2610

En hier die GFS18u afgezet tegen de laatste 06, 12 en 00 runs. Rechtsonder in de hoek zie je om welke run het gaat. Het is voor een prikpunt aan de noordkant van de Alpen. De dalende lijn zit er overal wel in en voor de Alpen zijn de kansen op sneeuw in de eerste week van november toch wel prima. Nou dat is al best een tijd van waaraf met een beetje geluk de sneeuw kan blijven liggen boven 1000m. Dus wie weet hebben we een echte vroege winterinval in de Alpen.

PS Mijn winterprognose komt snel. En daarin neem ik mee wat er nu de ronde doet over de actuele Sudden Stratospheric Warming (SSW).


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

18 reacties

Gesloten voor reacties.