Jongens, jongens. Vanochtend was al duidelijk hoe hard het zou gaan vandaag. Inmiddels heeft Hajo een tweede bericht gepost met opmerkelijke foto’s en video’s. Hierboven zie je de definitieve kaart van de hardste rukwinden van de dag. Rond het middaguur zijn zeer zware windstoten tot ruim 150 km/h gemeten. De uitschieters waren op Vlieland. Helaas zijn in Amsterdam twee dodelijke slachtoffers gevallen. Verder vooral veel materiële schade door vallende bomen. De rest van dit bericht is vanochtend geschreven. Lees het in dat zicht. Meest actuele updates natuurlijk in de reacties op dit en op Hajo’s bericht.

[metaslider id=27205]

De storm komt momenteel via het westen van België Nederland binnen. Daar zijn tot nu toe al verschillende bomen, verkeersborden en elektriciteitspalen op de (autosnel)wegen gevallen. Gelukkig zonder erg, behalve op de E34 waar zonet een vrachtwagen gekanteld is. En in Oostende is een stelling omver gewaaid. De komende twee tot drie uur neemt de wind nog verder toe, maar na 10 uur kunnen de Belgen al puin beginnen ruimen. Het geeft een idee over hoe snel het vandaag allemaal gaat. Vanavond ligt de stormdepressiekern al boven het zuiden van Zweden.

In Nederland komt het hoogtepunt van de storm met enkele uren vertraging. Maar die climax zal wel iets steviger zijn dan bij jullie vriendelijke zuiderburen. Tot nu toe is 105 km/h de hardste windstoot (8h ’s morgens), gemeten in Renesse, en heeft de brandweer de handen vol om alle oproepen te beantwoorden. De ochtendspits verloopt twee keer zo druk als op een normale maandagochtend, maar grote ongelukken blijven uit. Terwijl ik dit bericht aan het schrijven ben zal ik de kaart bovenaan dit bericht regelmatig updaten. Maar om een idee te krijgen wat er nog aankomt, in het zuiden van Engeland piekte de wind deze nacht tot bijna 160 km/h. Zie bovenstaande film. 7000 gezinnen zitten er zonder stroom. Ook in NW-Frankrijk zaten 75 000 gezinnen in de duisternis.

[metaslider id=27192]

Het koufront dat deze voormiddag doorheen de Lage Landen raast, koerst de komende dagen naar de Alpen. Goed nieuws dus op het eerste zicht, maar er is een kink in de kabel. Want net zoals onze stormdepressie Christian het voorgedaan heeft, snoert van de moederdepressie momenteel een laagje boven het zuiden van Frankrijk af, die helemaal naar Sardinië doorschuift. Een zuidelijke wind remt daardoor de oostwaartse progressie van het koufront af en scheurt het in tweeën. Aan de noordkant kan daardoor vanaf dinsdagavond een halve meter sneeuw vallen bij een tot onder de 1400 meter dalende sneeuwgrens. Maar uiteindelijk wint de zachtere lucht en stijgt het nulgradenniveau weer tot ver boven de 2000 meter op donderdag.

gfs-0-150

En hoe gaat het verder? Wel, simpel gezegd: de zuidwester draait gewoon door, en steekt zelfs nog een tandje bij. Na enkele rustige dagen halverwege deze week, verschijnen nieuwe moederdepressies op de kaarten. Het is te zeggen, ze zijn zich nu al aan het ontwikkelen. En in tegenstelling  tot de huidige moeder, lijken ze volgens de nieuwste kaarten nog iets dieper te worden en liggen ze ook iets zuidelijker. Zeg maar Schotse depressies in plaats van IJslandse. Absoluut iets om in de gaten te houden, want een ding is zeker. Van de stevige windvelden zijn we nog niet van af. Komende zondag lijkt momenteel de grootste kanshebber om minstens een stormachtige wind met zich mee te brengen.

[metaslider id=27220]

Het zuidelijker liggen van de depressies heeft ook een aantal winterse voordelen, zeker voor de Alpen. Telkens als een depressie is doorgeschoven, draait de wind (tijdelijk) door naar het noordwesten tot het noorden. Koele lucht kan dan makkelijk tegen de Alpen aanklappen. Zo gaat het binnen een week opnieuw sneeuwen in de Alpen met een vrij lage sneeuwgrens van 1200 meter.

ensemble Zillertal Arena

De details zijn nu wel nog niet bekend. De komende dagen verder in de gaten houden. Maar zo golft het herfstweer in de Alpen met warmere ups en koelere downs stilaan verder richting het winterseizoen, zie bovenstaand ensemble voor Zillertal Arena. Het is hoe dan ook geruststellend dat de temperaturen op 850hPa weer stilaan op normale waardes uitkomen voor de tijd van het jaar.

QBO zon en SSW

Afgelopen vrijdag (H\T Leo) kwam meteoconsult met een bericht over de link tussen de oriëntatie van de QBO (Quasi biennial Oscillation), de activiteit van de zon en de kans op het optreden van een SSW (Sudden Stratospheric Warming). Lees in de links meer over deze fenomenen. Als de QBO (windpatroon in de stratosfeer boven de tropen) zoals nu in een westelijke fase zit en de zonneactiviteit laag, zou er weinig kans zijn op een SSW (plotse opwarming van de stratosfeer boven de poolgebieden). In een oostelijke QBO zou er bij een lage zonneactiviteit net meer kans zijn op een SSW. De laatste jaren was er veel te doen over die SSW. Zo zou die kunnen leiden tot een geblokkeerd stromingspatroon bij ons, en dus koudere winters. Volgens meteoconsult hebben we dit jaar pech. De zonneactiviteit zit nu wel op haar maximum, maar zou toch te laag zijn om een SSW te doen ontstaan. Toch kan je hier makkelijk een aantal kritieken op bedenken. De correlatie is niet echt sterk en aan het afwijkende resultaat van 2009 te zien, moeten er duidelijk nog andere mechanismen meespelen waar we het fijne nog niet van weten. Verder leggen ze de link tussen de SSW van begin januari 2013 en de koude maand maart bij ons, terwijl van een SSW wordt aangenomen dat de uitwerking ervan zich maar tot 6 weken erna beperkt. Bestaat er trouwens ook een SSW op het zuidelijk halfrond? Want daar wordt nooit over gesproken. Vele vragen dus. Te veel om hier allemaal neer te schrijven en de komende winter nu al af te schrijven. Zeker omdat koude winters ook al voorgekomen zijn zonder een SSW. Nee, laten we eerst maar even naar kansen zoeken over hoe die duivelse WC doorbroken kan worden.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

88 reacties

Gesloten voor reacties.